Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boğaziçi Üniversitesi Rüzgarla Kendi Elektriğini Üretecek

Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü, rüzgâr enerji santraliyle kendi elektriğini üretecek fazlasını da şebekeye aktaracak.

yapi.com.tr
Boğaziçi Üniversitesi Rüzgarla Kendi Elektriğini Üretecek

Bianet'in haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü, kendi işlettiği rüzgâr enerji santraliyle yenilenebilir rüzgâr kaynağından enerjisini sağlayan dünyadaki ilk üniversite kampüsü olacak.

27 Aralık 2014’te elektrik üretmeye başlayan 1 MW’lık rüzgar türbini sayesinde Sarıtepe Kampüsü'nün yıllık elektrik tüketiminin tamamı sağlanacak.

Türbin ihtiyacın yüzde 40 fazlasını üreterek de şebekeye aktaracak. Böylece 1 yılda yaklaşık 900 ton karbon, 1 milyon kWh enerji ve 400.000 TL bütçe tasarrufu gerçekleştirecek.

Projeyi hayata geçiren Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, rüzgar santralinin Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle kurulduğunu belirterek  “Üniversitemiz Yeşil Kampüs olma yolunda örnek teşkil edecek bir aşamayı daha tamamlarken, Sarıtepe Kampüsümüzün Üniversitemiz bünyesindeki yerini farklı bir boyuta taşıyan bu proje ile sürdürülebilir yaşam alanları yaratma yolundaki kararlılığını bir kez daha göstermiş oldu” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi aynı zamanda Proje Koordinatörü Emre Otay, dünya genelinde kendi enerjisini jeotermal ve güneş gibi doğal kaynaklardan üreten veya araştırma amaçlı rüzgar türbinleri kuran üniversiteler olduğunu ancak yıllık elektrik ihtiyacının tamamını ve hatta fazlasını sahibi olduğu ve kendi işlettiği rüzgar enerji santralinden karşılayan dünyadaki ilk kampüsün Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü olduğunu belirtti.

Otay, Ar-Ge çalışmalarının da başladıklarını belirterek rüzgar, güneş, dalga, biyogaz ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra enerjinin depolanması, enerji verimliliği üzerine çalıştıklarını belirterek "yeşil bir kampüs olmak istiyoruz” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bogazici-universitesi-ruzgarla-kendi-elektrigini-uretecek_127675.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!