Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bostanların Tahsisine İptal

Gümüşdere’nin tarım arazilerinin atık arıtma tesisi için İSKİ’ye tahsisi yargı tarafından iptal edildi: Özel ürün arazisi tarım dışı kullanılamaz.

yapi.com.tr
Bostanların Tahsisine İptal

Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, İstanbul Sarıyer’e bağlı Gümüşdere Köyü’nde tarım arazilerinin atık arıtma tesisi için İSKİ’ye tahsisi İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 600 dönümlük tek parsel olan arazinin 80 dönümüne atık arıtma tesisi yapılmasını öngören tahsis kararı mahkeme heyeti tarafından hukuka aykırı bulundu. Karada, tahsis edilen arazinin özel ürün arazisi olduğu ve 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu kapsamında tarım dışı amaçla kullanılmasının uygun olmadığına karar verildi. Mahkeme kararıyla köy halkı arıtma tesisinden kurtuldu, ancak tarım arazilerinin özelleştirilmesini öngören kararın da iptalini talep ediyor.

Karar geri çekilmişti

İSKİ’nin Gümüşdere bostanlarına kuracağı arıtma tesisi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne Mart 2013’te yaptığı başvuru üzerine Toprak Koruma Kurulu, arazinin İSKİ’ye tahsisine karar vermişti. Geçimini tarımla sağlayan köy halkının yaptığı itiraz üzerine ise Bakanlık teknik elemanları arazide inceleme yaparak tahsis edilen alanın sulu özel ürün arazisi olduğunu tespit etti. Uzmanların değerlendirmesi üzerine Toprak Koruma Kurulu kararı geri çekilirken, Bakanlığın arazinin tarım dışı kullanımının uygun olmadığına yönelik kararı mahkemenin iptal kararına da dayanak oluşturdu.

'Köylülere dağıtılmalı'

Tarım, Gümüşdere köyünün yıllardır geçim kaynağı. Tek parsel olan arazinin 490 dönümünde seracılık ve açık alan tarımcılığı yapılıyor. İSKİ’nin arıtma projesi iptal edilse de Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından Mayıs 2014’te arazilerin özelleştirilmesine yönelik alınan kararla İstanbul’un taze sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan bu araziler hâlâ tehdit altında. Özelleştirme kararını yargıya taşıyan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, “Bu alan köyün tek tarım arazisi. Köy halkı buradan geçimini sağlıyor. İSKİ’ye tahsis İdare Mahkemesi kararıyla kaldırılmış oldu. Bu arazinin özel ürün arazisi olduğu, iyi bir tarım arazisi olduğu mahkeme kararında yer aldı. Arazinin tarımsal üretim dışında kullanılamayacağı mahkeme kararı tarafından tescillendi. Dolayısıyla özelleştirmenin de iptal edilmesi gerekiyor. Bu araziler arazileri işleyen köylülere dağıtılmalı” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bostanlarin-tahsisine-iptal_128417.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!