Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Bostana, Uydudan Parsel

Mimarlık öğrencileri, geçen yaz Yedikule'de belediye tarafından molozla kaplanan tarihi İsmail Paşa Bostanı'nın parsellerini, eski uydu görüntülerini kullanarak yeniledi.

yapi.com.tr
Tarihi Bostana, Uydudan Parsel

Radikal'den Elif İnce'nin haberine göre, Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, Yedikule bostanlarının molozlanmadan önceki halini eski uydu görüntülerini kullanarak yeniden ‘çizdi’. Öğrenciler, civarda yaşayan çocukların toprağa taşlar dizerek oluşturduğu futbol sahasının yanına ikinci el inşaat malzemelerinden ufak bir tribün de yaptı. Atölye yürütücülerinden Mimar Aslıhan Demirtaş, çocukların atölyeye yoğun ilgi gösterdiğini anlatarak “‘Bostanın eski halini hatırlamak için parselleri çiziyoruz’ deyince çocuklar coştu. Önce alanın uydu fotoğraflarından bakarak sınırlarını belirledik, sonra da çubukların arasına şeritler gererek bostanları yeniden çizdik. Öğrenciler ve çocuklar hep beraber çalıştı” dedi.

Çocuklar bostanı özlemiş

Fatih Belediyesi’nin geçen yaz “Park yapılacak” diyerek 1700’lerden kalma belgelerde tespit edilen İsmail Paşa Bostanı’nı molozla kaplaması büyük tepki çekmiş ve protestolara sebep olmuştu. Radikal, bostanlarda 4-5 katlı binalar yapılmak üzere Fatih Belediyesi tarafından ayrı bir proje hazırlandığını ve projenin kamuoyundan gizlendiğini ortaya çıkarmıştı. Bunun üzerine belediye alandan iş makinelerini çekti ve projenin ‘revize edileceğini’ açıkladı. Tepkilere rağmen tarihi bostanın üzerine dökülen moloz yaklaşık bir yıldır temizlenmedi.

Eş yürütücülüğünü Mimar Aslıhan Demirtaş ve Avusturya Brisbane Üniversitesi’nden Peyzaj Mimarı Claudia Taborda’nın yaptığı 5 günlük atölye kapsamında ilk olarak üniversite öğrencileri kent içi tarım, Yedikule bostanlarının tarihi ve sosyopolitiği gibi konularda eğitim aldı. Mimar Demirtaş, “Öğrencilere mimarlığın güzel objeler inşa etmek olmadığını, bir mekân yaratmanın sosyal sorumluluklarını, politik etkilerini düşünmek gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Molozlandıktan sonra bostan boş bir alan haline gelmişti. Biz tribünü yapar yapmaz çocuklar üzerine toplandı, anneleri de evden poğaçalar, çaylar getirip yanımıza oturdu. Çocuklara ‘Park mı bostan mı istersiniz’ diye sorduğumuzda ‘Tabii ki bostan’ cevabını verdiler. Bostanın eski halini çok özlediklerini anlattılar” diye konuştu.

Demirtaş, birkaç gün önce çocukların arayıp tribünün ortadan kaybolduğunu söylediklerini, mimarlık öğrencilerinin bostana geri dönüp aynı tribünden tekrar inşa etme planları olduğunu anlattı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-bostana-uydudan-parsel_120042.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!