Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çevre Örgütlerinden Kazdağları'ndaki Madencilere Tepki

Sosyal medya hesabından Kumarlar Göleti’nin mera alanları üzerinde olmadığını iddia eden maden şirketine çevre örgütlerinden tepki geldi.

yapi.com.tr
Çevre Örgütlerinden Kazdağları'ndaki Madencilere Tepki

Çevre örgütleri ve STK’lar Doğu Biga Madencilik’in, sosyal medya hesabından Kumarlar Göleti’nin mera alanları üzerinde olmadığı açıklamasına tepki gösterdi.

BirGün’den Eren Aşnaz’ın haberine göre; Kazdağları’nda yapılmak istenen altın işletmesi projesi için Kumarlar Köyü’nde gölet inşası yapan Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madencilik’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma tepki geldi. Kumarlar Köyü’nde mera alanı olmadığı iddia edilen paylaşıma karşı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Kardeşliği, Her Yer Kazdağları ve Kazdağları İstanbul Dayanışması tarafından yapılan ortak açıklamada, şirketin iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

 

 

Çevre örgütleri tarafından yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Alamosgold’un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş., 6 Mayıs 2020 tarihinde sosyal medya hesaplarından Kumarlar Göleti ile ilgili bir paylaşımda bulundu. Paylaşımlarında göletin mera alanı üzerinde olmadığını iddia etmekte ve Kirazlı Altın Madeni Projesi ile ilgisinden hiç bahsetmemektedir. Hâlihazırda DSİ ile yapılan bir protokol çerçevesinde, Altınzeybek-2 adıyla anılan gölet Doğu Biga Madencilik tarafından inşa edilmektedir. Göletin yapılış gerekçesi ise paylaşımda iddia edildiği gibi köylere içme/sulama suyu sağlama değil, Kirazlı Altın Madeni Projesinin kullanım suyunun sağlanmasıdır. Nitekim gölet alanından maden alanına oldukça geniş su boruları döşenmiş ve bu durum fotoğraflarla da belgelenmiştir. Gölet projesi, köylülerin yıllardır fiiliyatta mera olarak kullandıkları alanları su altında bırakmakta ve ayrıca bazı meralara ulaşımlarını engellemektedir. Orman Bakanlığı yetkilileri köye gelerek köylülerin söz konusu alanları boşaltmalarını istemiştir. Yıllardır köylüler tarafından fiilen kullanılan alanlar köylülerin elinden alınarak Doğu Biga Madencilik A.Ş.’nin su ihtiyacını sağlamak üzere şirkete tahsis edilmiştir. Köylüler bu konuda çeşitli şikâyetlerde bulunmuş ve gölet alanında gerçekleştirdikleri eylemlerle ‘Madencilere Verecek Suyumuz Yok’ demişlerdir. Kamu kurumları bunun üzerine Köye gelerek köylülerle bir toplantı gerçekleştirmiş ve köylülere bir dizi taahhütte bulunmuştur.”

Madenin su ihtiyacının Kumarlar’dan karşılanmasının ÇED Raporu’na da aykırı olduğu belirtilen açıklamada, “Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin ÇED Raporunda su ihtiyacının Zeybekçayırı yakınlarında yapılacak Altınzeybek Göleti’nden karşılanacağı bilgisi yer almakta olup Kumarlar Göleti’nden hiç bahsedilmemektedir. Madenin su ihtiyacının Kumarlar’dan karşılanması ÇED Raporu’na da aykırıdır. Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin işletme ruhsatı süresi 13 Ekim 2019 tarihinde süresi dolmuştur. ALamos Gold hâlihazırda işgalci konumdadır. Alanı acilen boşaltmalıdır. Köylülerin yıllardır kullandıkları alanlar resmi kayıtlarda mera olarak tescillenmemiş olsa bile fiilen meradır. Meralar, köylülerin elinden alınmak yerine mera olarak tescillenmeli ve köydeki tarım ve hayvancılık projeleri desteklenmelidir. Köyün suyu da maden şirketine değil tamamen köylülerin kullanımına tahsis edilmelidir.” denildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cevre-orgutlerinden-kazdaglarindaki-madencilere-tepki_179874.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!