Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında Maden

İzmir’in Bayındır ilçesindeki maden ocağı, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde yer alan alanda kapasite artışı talep etti.

yapi.com.tr
Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında Maden

İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Sarıyurt ve Kızıloba Mahallesi’ndeki kurşun - çinko maden ocağı, kapasite artışı talep etti. Proje alanı karacaların yaşadığı Bayındır Ovacık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde kalıyor.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre; sahada patlayıcı kullanılarak çalışılması planlanıyor. ÇED Başvuru Dosyası’nda yer alan bilgilere göre yaklaşık 810 hektarlık alanda kapasite artışıyla birlikte yıllık 150 bin ton kapasiteli kurşun ve çinko ocağı yapılması planlanıyor. Proje alanı orman ve tarım arazilerinden oluşuyor. Projenin halkın katılım toplantısı 13 Temmuz saat 14.00’te Sarıyurt köy meydanındaki köy kahvesinde yapılacak.

Bölge sakini Turkan Özdemir “Vadimiz yaban hayatının sürdüğü ender coğrafyalardan biri olmakla birlikte; zeytin, ceviz ve kiraz başta olmak üzere, kestane, elma, üzüm gibi birçok tarımsal ürünün yetiştiği çok verimli bir coğrafyadır. Genişletilmek istenen maden sahası içindeki yeraltı ve yerüstü su kaynakları ile havza sularının küçük dereler yoluyla beslediği Ilıca Deresi ise Küçük Menderes Ovası’nın en önemli su kaynaklarından biridir. Dereköy, Ergenli, Turan ve Yusuflu köyleri de Ilıca Deresi’nin suyu ile tarım ve hayvancılık yapmaktadır.” dedi.

Özdemir özetle şöyle konuştu: “Yıllık 150 bin ton kapasitenin planlandığı bu kadar geniş bir sahada sondaj, patlatma gibi yöntemler kullanılarak, tüm canlılar için son derece tehlikeli çinko ve kurşun gibi ağır metallerin çıkarılması, taşınması ve biriktirilmesi söz konusudur. Bu proje hayata geçirildiği takdirde geri dönüşü ve telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkacaktır. Çinko ve kurşun gibi ağır metaller çıkarılacak böyle bir madenin bu coğrafyada yer almasını, yaban hayatını yok etmesini, sularımızı zehirlemesini, insan, hayvan ve toprak sağlığını tehlikeye atmasını istemiyoruz.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yaban-hayati-gelistirme-sahasinda-maden_180750.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!