Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çevreyi ve Tarihi Tahrip Eden Ocağa Suç Duyurusu

Kuzey Ormanları’nda bakanlığın koruma kararına rağmen faaliyette olan kuvarsit ve kum ocağı için bölge halkı ve Kuzey Ormanları Savunması suç duyurusunda bulunuldu.

yapi.com.tr
Çevreyi ve Tarihi Tahrip Eden Ocağa Suç Duyurusu

Kanal İstanbul, 3. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu’nun saldırısı altında olan Kuzey Ormanları aynı zamanda taş ocaklarıyla kuşatılmış durumda. İstanbul Çatalca’da bulunan Antik Roma Su Yolu üzerinde kurulan kuvarsit ve kuvars kum ocağı için bölge halkı ile Kuzey Ormanları Savunması (KOS) suç duyurusunda bulundu.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; dava ile ilgili yapılan açıklamada ocağın bulunduğu alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındığına dikkat çekildi.

Ocak, 2006 yılında Kuzey Ormanları sınırları içerisinde kuruldu. Ocağın bulunduğu alan geçen mayıs ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul I numaraları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararlı ile koruma altına alındı. Ayrıca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulması talep edildi. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararında maden yolu olarak kullanılan kısımda kalan tarihi yapıların yok edildiğini, herhangi bir kuruma bilgi verilmediğini, su yolunun başka noktalarında kaçak kazı yapılarak tahrip edildiğini ve suç duyurusunda bulunulması ifade edildi. Koruma kurulunun karar ve tespitlerine rağmen ocak faaliyetlerine devam ediyor.

Çatalca’ya bağlı 25 köy muhtarlarının da katıldığı basın açıklamasını okuyan KOS’tan aktivist Seda Elhan doğanın, ormanların, derelerin yanı sıra Antik Roma Su Yolu’nun da hukuksuz biçimde taş ocağı tarafından tahrip edildiğini belirtti.

Maden ocağının bulunduğu alanın Kuzey Ormanları’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve dönümlerce ormanlık alanın yok edildiğini ifade eden Elhan, “Terkos gölünü besleyen Büyükdere kirletildi. Alandaki yaban hayatı tehdit altına girmiş ve bu eşsiz ekosistem bütünlüğüne zarar vermiştir.” dedi.

Ocağın yasalara aykırı şekilde faaliyette olduğunu belirten Elhan, “Antik mühendisliğin 7 harikasından biri kabul edilen ve kısmi olarak Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılan bu çok önemli tarih mirasına darbe vuran, orman ekosistemini ve su kaynaklarını tahrip eden, yasalara tamamen aykırı taş ocağı derhal kapatılmalı ve tarihi eserlere verilen zarardan ötürü ilgili kişi ve kurumlar hakkında cezai işlem başlatılmalıdır.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cevreyi-ve-tarihi-tahrip-eden-ocaga-suc-duyurusu_181969.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!