Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Dünyanın Her Yerinde Gökdelenler Birbirine Benziyor"

Almanya'nın en büyük gayrimenkul yatırımcılarından Erwin Walter Graebner, "Türkiye'de KDV konusunda bir reforma ihtiyaç var. İlgili düzenlemeler sonrası, gözde yatırım merkezi olarak görülen Türkiye çok daha fazla ilgi çekecektir" değerlendirmesinde bulundu.

yapi.com.tr
"Dünyanın Her Yerinde Gökdelenler Birbirine Benziyor"

Almanya'nın en büyük gayrimenkul yatırımcılarından Erwin Walter Graebner, ntvmsnbc'ye verdiği özel röportajda, "Türkiye vergi konusunda şu anda optimal bir konumda. Sadece KDV konusunda bir reforma ihtiyaç var. İlgili düzenlemeler sonrası, zaten gözde yatırım merkezi olarak görülen Türkiye çok daha fazla ilgi çekecektir" dedi.


Osmanlı'nın Alman mimarlarından dedesi Julius Wilhelm Graebner gibi İstanbul'u çok seven ve 5 yıl önce ilk yatırımını gerçekleştiren Amplio Emlak Yatırım A.Ş. Kurucu Ortağı Erwin Walter Graebner, Haliç'teki kentsel dönüşüm kapsamında önce Hilton Oteli şimdi de mahalle projesi ile bölgedeki konutların değerini yaklaşık 5 kat artırma hedefini gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye'yi birçok yeni yeşil uygulama ile tanıştıracak projenin benzerini Almanya'ya taşıyacak Amplio'nun İstanbul'a dair yeni planlarını, Almanya’daki emlak pazarını ve Alman mimarisinin geleceğini ntvmsnbc'den Seçil Başkaya Graebner ile konuştu.

Almanya’daki emlak pazarının gelişimini nasıl görüyorsunuz?

"Almanya’daki emlak yatırımlarını Türkiye ile karşılaştırmak gerekirse, tek kelime ile sıkıcı. Dinamiklik daha az, birbirine benzeyen yapılar çok fazla ve pazar bu görüntüye rağmen devam ediyor, doymuyor."

Alman mimarisinde ne önce çıkacak? Gelecekteki bina ve projeler nasıl olacak?

"Organik ve karakteri olan yeni yapılar yapılmalı. Binaların neredeyse hepsi aynı olmaya başladı. Yapılacak binalar benzerlerinden ayrılmalı. Ayrıca enerji tasarrufunun ön planda olduğu binaların çoğalması gerekiyor. Yapılan binalar doğayı korumaktan ziyade ortak paylaşım alanımız olan çevreye zarar veriyor.

Türkiye'de de ilk yatırımımız olan Hilton Garden Inn İstanbul Golden Horn otelini inşa ederken buna özen gösterdik. Bunun karşılığını da LEED Gold Sertifikası ile dünyanın en değerli 15 oteli arasına girerek aldık. İnşa sırasında doğaya gösterdiğimiz özeni hala gösteriyoruz. Yaptığımız ekstra yatırımlar sayesinde doğalgaz tüketiminden, elektrik su tüketimine kadar birçok kategoride tasarruf ediyoruz."

Size nasıl projeler ilham veriyor?

"Bana ilham veren proje yok, diyebilirim. Çünkü her yapının kendine ve çevresine özgü bir kimliği olmalı. Bu kimliği bazen binanın bulunduğu alan verir, bazen de işi çıkaran mimarın yansıttıkları. Ama gördüğüm ve üzüldüğüm bir ilham verme durumu var ne yazık ki... Dünyanın her yerinde binalar gökyüzüne kadar uzanıyor. Hepsi birbirine benziyor. Yaratıcılığın yok olduğu binalar olarak görüyorum bu yapıları. Şehrin bütün güzelliğini yok edebiliyorlar."

Büyükbabanız da önemli bir mimar. Size göre en iyi projesi ya da fikri nedir?

"Kendisini hiç görmedim. Alman bir uzmanın tez projesinde kendisinin yaptığı işleri öğrenme fırsatı buldum. Osmanlı döneminde bu topraklarda, yer aldığı işler olduğunu biliyorum. Bir projenin cami olduğunu biliyorum. Elimdeki detay bu kadardı ama Türk ortağım Alaeddin Babaoğlu vasıtasıyla mezarını bulma şansına da eriştim. Feriköy Mezarlığı’nda… Anlayacağınız Türk topraklarıyla tanışıklığımız çok uzun yıllara dayanıyor."

Vergi muafiyeti ve özel mülkiyet sahipliği gibi konularda yaratıcı çalışmalarınız var. Bu noktada Türkiye için planlarınız var mı?

"Türkiye vergi konusunda şu anda optimal bir konumda. Sadece KDV konusunda bir reforma ihtiyaç var. İlgili düzenlemeler sonrası, zaten gözde yatırım merkezi olarak görülen Türkiye çok daha fazla ilgi çekecektir."

Boğaz'da otel projeniz olacak mı?

"Boğaz kıyısında yeterince otel olduğunu düşünüyorum. Bence Haliç de en az Boğaz kadar değerli. Çok uzun yıllardır bu bölgede yerleşim var. Hilton Garden Inn projesi ile Haliç’e uluslararası markalı bir otel getirdik. Bölgenin birçok değeri de vardı zaten… Pierre Loti, Rahmi Koç Müzesi, Kadir Has Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Miniatürk, Haliç Kongre Merkezi… Devam eden çalışmalarla bölgenin canlılığının daha da artacağına inanıyorum."

İstanbul hakkındaki düşünceleriniz? Şehir planlamasını nasıl buluyorsunuz?

"İstanbul’un eşsiz bir şehir olduğunu düşünüyorum. Şehir planlamasında bazı alanlarda çarpıklık var, ancak bunların düzeleceğine inanıyorum. Olası bir depremde zarar görecek 6 milyona yakın bina bulunuyor. Kentsel dönüşüm projeleri ile hem daha sağlam yapılar hem de daha muhteşem bir yapılaşma olacağı kesin. Biz de bunun için buradayız."

Sizce İstanbul'un en güzel yeri neresi?

"Haliç’i çok beğeniyorum. Ayrıca, Boğaz'daki eski ve tarihi yapılar çok hoşuma gidiyor."

Türkiye'de İstanbul dışında sevdiğiniz şehirler var mı?

"Türkiye’de birkaç şehirde bulunma fırsatım olmuştu. Ancak kesinlikle İstanbul."

ETİKETLER: firma proje kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyanin-her-yerinde-gokdelenler-birbirine-benziyor_102090.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!