Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Enerji Haritası Yeniden Çiziliyor!

Şah Deniz Konsorsiyumu’nun 2’nci faz için nihai yatırım kararını vermesinin ardından, fazın hayata geçmesi ve Güney Kafkas Boru Hattı’nın genişletilme çalışmalarının maliyeti 28 milyar doları bulacak.

yapi.com.tr/AA
Enerji Haritası Yeniden Çiziliyor!

Derlenen bilgilere göre, Şah Deniz Konsorsiyumu’nun 2’nci faz için nihai yatırım kararını vermesinin ardından Bakü’de dün imzalar atıldı. Nihai yatırım kararı, Şahdeniz gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans-Anadolu Boru Hattı (TANAP) , Yunanistan’dan başlayarak Arnavutluk ve İtalya üzerinden geçecek Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Azerbaycan ile Gürcistan’dan geçen Güney Kafkas Boru Hattı’nın (SCP) genişletilmesi çalışmalarının başlaması anlamına geliyor.

İlave olarak Bulgaristan’a Türkiye veya Yunanistan üzerinden doğal gaz taşıyacak olan boru hatlarının da tamamlanmasıyla bölge enerji haritasını büyük oranda değiştirecek, Avrupa ve Türkiye için enerji güvenliği ve çeşitlendirmesini tesis edecek. Güney Gaz Koridoru tamamlanmış olacak.

Şahdeniz Konsorsiyumu’ndan yapılan açıklamaya göre, 2’nci fazın hayata geçmesi ve Güney Kafkas Boru Hattı’nın genişletilme çalışmalarının yaklaşık maliyeti 28 milyar ABD dolarını bulacak. Proje kapsamında Hazar Denizi’nde iki platform ve bunları birbirine bağlayan bir köprü inşası, deniz altında 26 kuyu açılması ve Sangaçal terminalinde yeni üretim ve kompresör tesislerinin inşa edilmesi gibi ana unsurlar bulunuyor.

Şah Deniz sahasında ilk etapta yıllık 16 milyar metreküp üretim gerçekleşecek. Toplamda 3 bin 500 kilometre yol kat edecek projede ilk gaz akışı Türkiye ve Gürcistan’a 2018 yılında gerçekleşecek. Şah Deniz Gazı bu tarihten bir yıl sonra ise Avrupa pazarına ulaşacak.

Konsorsiyum ayrıca Şah Deniz ortaklarının kısa vadeli dönemde, mevcut tesislerdeki Şah Deniz 1’inci faz üretiminin yıllık 1,4 milyar metreküp kadar artırılması konusunda SOCAR ile anlaşmaya varıldığını açıkladı. Çalışmaları devam eden artışın, 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. SOCAR ve Şah Deniz ortakları, Şah Deniz Üretim Paylaşım Anlaşması’nın 2048 yılına kadar uzatılması konusunda da anlaşma sağladı. Ortaklar, anlaşmanın kapsadığı sahalarda keşif ve değerlendirme çalışmaları yapacaklar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-haritasi-yeniden-ciziliyor_115066.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!