Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Fikirtepe’de Master Plan Onaylandı

'Fikirtepe İnatçısı' Dünya Gündeminde

CHP’li Nuhoğlu'nun Fikirtepe İsyanı

Fikirtepe'de Arsa Sahipleri İsyan Etti

Fikirtepe'nin Avustralyalı Kardeşi

HES ve RES'lere Kamulaştırma İzni

Edirne'den Kars'a 'Acele' Kamulaştırma

Mahalleliden Kamulaştırma Tepkisi

Acil Kamulaştırılması Tamamlandı

Mali Gücü Yetersiz Şirketler...

Baraj Projesinde Kamulaştırma Sıkıntısı

Fikirtepe’nin Ünü New York’a Ulaştı

Fikirtepe'nin Yüzde 90'ı Boşaldı

Fikirtepe’nin Kaderi için...

Fikirtepe’de Ruhsatını Alamayan...

Fikirtepe'de Kentsel Dönüşüm Krizi

Anka’dan Fikirtepelilere 15 Gün Süre

Fikirtepe’yi Kamulaştırma Korkusu Sardı

Fikirtepe’de ‘Dönüşüm’ İsyanı

2 Milyon İstedi, 27 Bine Kamulaştı

Kadıköy Şantiyeye Döndü!

Fikirtepe’de İlk Temel Atıldı

"Fikirtepe için Özel Bir Kanun...

'Model' Olacak Dönüşümden...

İstanbul'da Kentsel Dönüşümün...

Fikirtepe'deki O Ev de Yıkıldı

Fikirtepeli 'Teminatsız' Milyonerler!

Fikirtepe'de "Kamulaştırma" Davalık Oldu

Fikirtepe'de Acemi Müteahhit Korkusu

Fikirtepe'ye Bakanlık'tan...

Fikirtepe’ye Dönüş Çok Zor Olacak

Fikirtepeli Suriyeliler 'Dönüşüm'...

Foto: DHA

"Fikirtepe İnatçısı"na Dava Açacaklar

Fikirtepe'de Anlaşmazlığa...

Fikirtepe'nin Planları Onaylandı!

"Fikirtepe’ye Girenler Değil...

Fikirtepe'de Tek Başına!

Fikirtepe'de 3'te 2'ye Uyulmuyor!

Fikirtepe'ye 3 Yıl Sonra İlk Ruhsatlar

Güllüce: Fikirtepe Problemi...

Bakanlığın Fikirtepe Planları...

Fikirtepe’de Firmaların Gözü...

Fikirtepe'de Kamulaştırma Devam Ediyor

Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürü Güvenç, "Fikirtepe'de 57 adanın 12'sinde maliklerle yüzde 100 anlaşma sağlanmış, 32'sinde de anlaşılan mal sahibi oranı 3'te 2 çoğunluğa ulaşmış durumda" olduğunu açıkladı.

yapi.com.tr
Fikirtepe'de Kamulaştırma Devam Ediyor

Fikirtepe'de kentsel dönüşümü hızlandırmak için 3'te 2 oranında anlaşma sağlanan adalarda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılmasına karar verilen "acele kamulaştırma" devam ediyor. 

Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürü Yaşar Güvenç, yaptığı açıklamada, 134 hektarlık Fikirtepe'de 1/1000'lik imar planlarının onaylandığını, bu imar planına göre 57 ada oluştuğunu, bu adalardaki maliklerin müteahhitlerle anlaştığını anlattı. 

Bu adalardan her birini bir müteahhit firmanın kentsel dönüşüm için aldığını, 57 adada 34 müteahhit firmanın faaliyet gösterdiğini dile getiren Güvenç, bazı müteahhitlerin 2, 3 veya daha fazla adaya talip olduğunu, bu firmaların kendilerinin dışında mülk sahiplerinin rızasıyla belirlendiğini ifade etti. 

Güvenç, bazı müteahhit firmaların adadaki maliklerle yüzde 100 anlaştığını, sözleşmeleri yapıp tapudaki işlemleri tamamlayarak avan projelerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden onaylattıklarını ve kendilerinden ruhsat aldığını söyledi. 

Bazı firmaların ise 3'te 2 çoğunluğa kadar mülk sahipleriyle anlaştığını, adadaki mülk sahiplerinden 100 kişiden 70'inin firma ile anlaştığını, kalan 30'unun ise "Ben kentsel dönüşüm işini başka firmaya vereceğim" dediğine işaret eden Güvenç, bu nedenle projenin önünün tıkandığını kaydetti.

"Toplantılarımıza rağmen anlaşamayan 3'te 1'e acil kamulaştırma" 

Güvenç, bu durumdaki firmaların projeye başlayamadığını, Fikirtepe'de bu yüzden binaların bir kısmının boşaltılıp yıkılırken bir kısmının metruk durumda olduğunu, bu ve benzeri çok sayıda problemlerle karşılaştıklarını belirterek, şöyle devam etti: 

"Dolayısıyla karşılaşılan sıkıntıları bizim çözmemiz gerekiyor. Bakanlığımız 'acele kamulaştırma' yapalım diye olur gönderdi. 3'te 2 çoğunluğu sağlayan adalarda anlaşma sağlayamayan diğer 3'te 1 oranındaki mülk sahiplerinin yerini acele kamulaştırmayla almaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de hemen giderek 'Bizim elimizde Bakanlık oluru var. Biz senin yerini alacağız' demiyoruz. Önce tebligat çıkarıyoruz. 'Bu proje bizim için önemlidir, önünü açmamız gerekir. Gidin müteahhitle anlaşın' diyoruz. Kendilerine tebliğ ettiğimiz bu yazı ile yetinmiyoruz akabinde daireye çağırıyoruz. Öncelikle kendilerini dinliyorum ve adalarındaki mesela 100 kişiden 80 kişinin müteahhitle anlaştığını söylüyorum ve kendilerinin neden anlaşmadığını soruyorum. Neden anlaşma yapmadığını dinledikten sonra müteahhitle tekrar görüştürdüğümüz mülk sahibi yine anlaşamazsa 'acele kamulaştırma' yapıp projenin önünü açıyoruz."

"57 adanın 12'sinde yüzde 100 anlaşma var" 

Yaşar Güvenç, 57 adadan 12'sinde yüzde 100 anlaşma sağlandığını, bunlardan 4'ünde ruhsat alındığını ve çalışmaların başladığını aktararak, 2 firmanın iksa ruhsatı aldığını ve kazı yaptığını, 8 adanın da avan projesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde incelendiğini söyledi. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Güvenç, şöyle devam etti: 

"Fikirtepe'de 57 adanın 12'sinde maliklerle yüzde 100 anlaşma sağlanmış, 32'sinde de anlaşılan mal sahibi oranı 3'te 2 çoğunluğa ulaşmış durumda. Bu 32 adanın 21'inde de müteahhitlerle anlaşan mal sahibi oranı yüzde 90'ın üzerinde. Biz şu anda yüzde 90'ın üzerinde anlaşma sağlanan 14 adanın mülk sahiplerine kamulaştırma tebligatı gönderdik. 8 adadaki anlaşamayan mülk sahiplerini de daireye çağırıp yüzleştik. Burada hak sahibi sayıları, adalara göre çok farklılık gösterebiliyor. Yani Fikirtepe'deki 57 adanın 12'sinde yüzde 100 anlaşıldı, 32'sinde 3'te 2 çoğunluk sağlandı. Geri kalanlar da 3'te 2'nin altında maliklerle müteahhit firmaların anlaşma oranı. Bu durumda biz de müdahale edemiyoruz. Şu anda projeye veya kazıya başlayan, ruhsat alan sayısı 15-20 firmaya çıktığında, ciddi anlamda yapıma odaklandığında hepsinin anlaşacağını düşünüyorum."

Kamulaştırma sürecinin yasal boyutlarına da değinen Güvenç, takdir komisyonlarının mal sahibinin yerinin kıymet takdirini yaptığını, daha sonra Muhakemat Müdürlüğü aracılığıyla avukatların dava açtığını ve bilirkişi atayan mahkemenin davayı kısa sürede sonuçlandırdığını dile getirdi. 

Güvenç, "1 adada mahkemeye bildirdik. Acele kamulaştırması neticelenmek üzere. 3 adada da takdir yapıyoruz. Onları da kısa sürede mahkemeye gönderme ihtimalimiz yüksek. Eğer bizim kamulaştırmamızı insanlar görüp de gider müteahhitlerle anlaşırsa biz de kamulaştırmadan vazgeçeriz. Yoksa biz mal sahiplerinin 3'te 2'sinin müteahhitlerle anlaştığı adalarda, acele kamulaştırmaya devam edeceğiz. Projenin önünü açmak zorundayız" şeklinde konuştu.   

http://www.yapi.com.tr/haberler/fikirtepede-kamulastirma-devam-ediyor_127360.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!