Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Heybeliada'da "TOKİ" Tedirginliği

Meclise kadar taşınan Heybeliada'daki sanatoryum ve Çam Limanı'nın olduğu arazilerin yapılaşmaya açılması ihtimali adalıları tedirgin etmeye devam ediyor. Halk, yapılaşma değil hastane istiyor.

yapi.com.tr
Heybeliada'da "TOKİ" Tedirginliği

Heybeliadalılar, sanatoryum ve Çam Limanı'nın olduğu arazilerin yapılaşmaya açılmasına karşı. Heybeliada Forumu, bu cumartesi yürüyüş yapacak.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, TOKİ ve Özelleştirme İdaresi'nin Heybeliada’daki sanatoryum ve binanın önünde bulunan Çam Limanı Koyu arasında kalan koruluğun mevcut durumunu sorması adalıları tedirgin etti.

Özellikle Sivriada ve Yassıada imar planlarının değiştirilerek yapılaşmaya açılması adalıları şüpheye düşürmüş.

Sanatoryum bina alanı Sağlık Bakanlığı'na tahsisli ancak hazinenin mülkiyetinde. Geri kalanı da orman alanı. Sanatoryum alanı ve orman alanının farklı bölümleri 1., 2. ve 3. derece doğal sit alanı.

"Her türlü yapılaşmaya karşıyız"

Heybeliada Forumu'ndan Ömer Süvari, adada yapılaşmaya kesinlikle karşı olduklarını belirtti. Süvari, "Sanatoryum ve diğer araziler için 4-5 yıldır farklı proje söylentileri vardı. Şimdi TOKİ ve özelleştirme dairesinin burayla ilgili rapor hazırlaması tedirginliğimizi arttırdı. Her ne kadar Özelleştirme Daire Başkanı burada yaptığı toplantıda 'burası yapılaşmaya hukuken açılamaz' dese de. Bu kaygılarımızı azaltmıyor.Çünkü hükümetin bir gecede çıkardığı yasalarla arazilerin statülerini nasıl değiştirdiğini biliyoruz. Her şeyden önce adadaki her türlü yapılaşmaya hayır diyoruz. Sanatoryumun özelleştirilmesine karşıyız. Eskiden sanatoryumun bahçesine girebiliyorduk, bu yaz güvenlik görevlisi koymuşlar giriş yasak. Sanatoryum mevcut düzenlemelerle yapılabiliyorsa kamu hastanesi olabilir. Çünkü adada hastane olmaması insanların ölmesine neden oluyor. En büyük talebimiz bir kamu hastanesi. Hiçbir şey olmazsa orman arazisi olarak ada ve İstanbullular'ın kullanımına açılmasını istiyoruz."

"Planlarında sağlık tesisi olarak gözüküyor"

Adalar Belediyesi Plan Proje Müdürü Sumru Süslü ise şöyle konuştu: "1/5000'lik koruma amaçlı imar planında sanatoryum bölgesinin sağlık fonksiyonu dışında kullanılamayacağı belirtiliyor. Sanatoryumun içinde tescilli binalar var. Bu alanın planlara göre yapılaşmaya açılması mümkün değil. Belediye de sanatoryumun adalıların ihtiyaçları doğrultusunda sağlık tesisi olarak kullanılmasını istiyor."

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Proje Grup Başkanı Adnan Gürdal, adada yaptığı toplantıda sanatoryumun bulunduğu yeri yürürlükteki mevzuata göre yeni bir yapılaşmaya açmanın imkansız olduğunu söyledi.

Konu meclise de taşındı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Oktay Ekşi de konuyla ilgili meclise soru önergesi vererek, sanatoryum ve önündeki alanın imara açılıp açılmayacağını ve adaların hastane sorunu ile ilgili bir çalışma olup olmadığını sordu.

Türkiye'nin ilk verem hastanesi olan Heybeliada Sanatoryumu, 1924'te açıldı. 2005'te Sağlık Bakanlığı tarafından boşaltıldı. 2009 yılında çıkan yangında çok fazla zarar gören binayı Yılmaz Erdoğan "Kelebeğin Rüyası" filmi için restore etti.

Cumartesi yürüyüş var

Heybeliada Forumu, cumartesi saat 15:00'te iskelede buluşup sanatoryuma yürüyecek. Orada yapılan basın açıklamasının ardından piknik ve forum yapılacak. 

http://www.yapi.com.tr/haberler/heybeliadada-toki-tedirginligi_112214.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!