Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"İğneada'ya Nükleer Santral Tüm Balkanlar İçin Tehdit"

Greenpeace ’in Bulgaristan ekip lideri Petrova, İğneada’ya kurulacak nükleer santralı değerlendirerek, "Sadece Türkiye ve Bulgaristan için değil tüm Balkanlar için felaket olur" dedi.

yapı.com.tr
"İğneada'ya Nükleer Santral Tüm Balkanlar İçin Tehdit"

İğneada’ya kurulacağı açıklanan nükleer santral Bulgaristan’daki çevre hakkı savunucularının da tepkisini çekiyor. Greenpeace’in Bulgaristan ekip lideri Denitza Petrova, Kırklareli’nin Bulgaristan sınırına yakın bir noktasında, longoz ormanlarına yapılmak istenen santralın yalnızca Türkiye için değil tüm Balkanlar için felaket olacağı görüşünde. Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, Petrova, “Nükleer santral Bulgaristan için büyük risk oluşturacak” diyerek şunları dile getirdi: “Bir Nükleer santralın çevresinde genellikle 30 km ve 100 km yarıçaplarında olmak üzere iki güvenlik bölgesi belirlenir. Her iki durumda da Bulgaristan toprakları bu doğrudan tehlike alanının içinde yer alıyor. Özellikle büyük şehirlerimizden biri olan Burgaz, kurulduğu takdirde santrale oldukça yakın olacak.”


"Faciadan ders alınmalı"

‘Güvenli nükleer reaktör’ diye bir şeyin söz konusu olmadığını vurgulayan Petrova, nükleer felaketleri hatırlatarak, “Geçmişten aldığımız dersler her on yılda bir büyük bir nükleer kazanın yaşandığını ortaya koyuyor. Three Mile adası, Çernobil, Fukuşima yaşanan büyük facialardı. Kurulacak nükleer santral yalnızca Türkiye ve Bulgaristan için değil bütün Balkan bölgesi için risk oluşturur. Türkiye’nin nükleer reaktörlerle ilgili herhangi bir deneyimi yok. Ve acil durum planları yalnızca teoride kalacaktır. Deneyimi olan Japonya bile Fukuşima felaketinde durumla başa çıkamadı ve yaşanan facia geleceğe yönelik bir iyileşme beklentisi olmadan sürüyor” dedi

"Doğa ve turizm etkilenir"

İğneada’ya yapılacak nükleer santral Petrova’ya göre İğneada’daki longoz ormanlarının Bulgaristan’a uzandığı Strandzha Milli Parkı’nı da tehdit edecek. Petrova şunları söyledi: “Bölgenin oldukça kendine has ve önemli bir ekosistemi var. Bulgaristan sınırlarında kalan longoz ormanları Strandzha Milli Parkı statüsünde, en büyük koruma alanı. Nükleer santral planı kuşkusuz milli parkın doğasını etkileyecek ve kıyı şeridinin güzelliğini bozacak. Güney Bulgaristan’daki turizm de olumsuz etkilenecek.”

"Yenilenebilir enerjiye yönelin"

Bulgaristan’da Tuna Nehri kıyısına kurulmak istenen Belene nükleer santralinin inşasına karşı mücadele ettiklerini ve 2012 sonunda resmi olarak projenin iptal edildiğini anlatan Petrova “Nükleer enerjinin gereksiz olduğunu herkesin anlaması yıllar aldı. Nükleer enerji Türkiye için de gereksiz. Türkiye’nin güneş, rüzgâr ve biyokütle enejisi gibi ciddi bir yenilenebilir enerji potansiyeli var. Yapılacak yatırımlar güvenli ve temiz bir seçenek olan yenilenebilir enerji yönünde olmalı” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/igneadaya-nukleer-santral-tum-balkanlar-icin-tehdit_137561.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!