Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nükleer için Zeytinliklere ve Kıyılara Girilebilecek

Meclis gündemine bu hafta gelecek olan Elektrik Kanunu’ndaki teklif yasalaşırsa başta Akkuyu olmak üzere, nükleer tesis kurmak için kıyı ve sahillere, askeri arazilere, yasak bölgelere ve zeytinlik sahalara girilebilecek. CHP komisyonda teklife kapsamlı şerh düştü.

yapi.com.tr
Nükleer için Zeytinliklere ve Kıyılara Girilebilecek

Birgün Gazetesi'nden Yaşar Aydın'ın haerine göre, TBMM Genel Kurulu bu hafta enerji alanında bir kez daha yağma ve talana izin verecek olan enerjiyle ilgili kanun teklifini görüşecek. Komisyona önce tasarı daha sonra da bakanlar kurulundan kaçırılırak AKP’li vekillerin imzası ile teklife dönüşen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi halk için yeni gider kalemi, çevre için ise yağma anlamına geliyor.

Arslan: Uyarıyoruz

CHP adına komisyonda görev yapan Denizli Milletvekili Kazım Arslan yasa tasarısının son derece sorunlu yerlerinin olduğunun altını çizdi. Kazım Arslan, “Vatandaşa milyarlarca liralık yük, belli şirketlere istisna tanıyacak düzenleme son dakikada 27 maddelik kanun teklifi olarak getirilmiş ve bir günde komisyon görüşmeleri tamamlatılmıştır” dedi.

Bu hafta Genel Kurul’da görüşülmesi beklenen AKP’nin kanun teklifindeki “çevre ve nükleer” alanına dair CHP’nin uyarıları ve eleştirileri ise şöyle:

Düzenleme, kanun tasarısı olarak Meclis’e sunulması gerekirken 8 AKP Milletvekilinin kanun teklifi olarak gündeme getirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kendi bilgilendirme dosyasının kapağında bile bu düzenlemenin adı “teklif” olarak adlandırılmıştı. Bakanlığın kanun tasarısı olarak sunum yapması gereken bir düzenleme, son bir günde yasa teklifine dönüşmüş, böylece tüm anayasal kurallar, Meclis İç tüzüğü ve usuller hiçe sayılmıştır.

Vatandaş soyulacak

Teklif yasalaştığı takdirde, Yargıtay Genel Kurulu’nun vermiş olduğu kayıp-kaçakların hukuksuzluğunu gösteren yargı kararları hiçe sayılacak, kayıp-kaçak bedelleri bu defa yasa zoruyla alınacak ve bugüne kadarki kayıp-kaçak bedelleri yaklaşık 36 milyon aboneye geri ödenmeyecektir.

Kanun istisnaları

Başta Akkuyu olmak üzere, nükleer tesisi kurmak için kıyı ve sahillere, askeri arazilere, yasak bölgelere ve zeytinlik sahalara, farklı kanunlara istisna hükümler getirilerek girilmesinin önünü açacaktır. Bu amaçla, Kıyı Kanunu ve Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda istisna hükümler getirilmektedir.

Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununa yapılan eklemelerle, Akkuyu Nükleer Santrali başta olmak üzere, yapılacak diğer nükleer santraller, askeri yasak bölgeler, özel güvenlik bölgeleri ilan edilen yerlerdeki tesisler, TSK’ye tahsisli ve fiilen ordunun kullanımındaki araziler, kamu ve özel sektörün rafineri, petrokimya tesisleri ve eklentileri Kıyı Kanunu’nun kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutmayla kazanılan arazilere ilişkin yapılaşmayı sınırlamalarından istisna tutulacaktır.

Yağma 2019 yılına kadar serbest

Elektrik Piyasası Kanun Teklifi ile AKP, çevre mevzuatına tümüyle aykırı büyük yapılaşmalara 2019 yılına kadar cezadan muafiyet getirecek, ÇED mevzuatından istisna tutulacak yapılarla doğa talan edilecektir.

Yağmaya yasal kılıf

Hüseyin Yeşil(EMO Yönetim Kurulu Başkanı) yaptığı değerlendirmede, “Elektrik Mühendisleri Odası olarak yıllarca enerji alanında yapılan yanlışları anlatmaya çalıştık.Kanunla yine yurttaşımız kaybedecek can çekişen doğamıza ölüm fermanı yazılacaktır” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: EMO nükleer
http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleer-icin-zeytinliklere-ve-kiyilara-girilebilecek_144593.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!