Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İmar Değişiklikleri Kaçak Güçlendirmeyi Artıracak

Kentsel Dönüşüm Yasası’nın uygulanmaya başlamasıyla özellikle İstanbul’da yaşanacak en büyük sorunlardan birinin kaçak güçlendirme olacağını dile getiren Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, bu şekilde çok sayıda bina olduğunu açıkladı.

yapi.com.tr
İmar Değişiklikleri Kaçak Güçlendirmeyi Artıracak

Türkkan, imar değişikliklerinin bazı binalarda güçlendirme yapmayı imkânsız hale getireceğini söyleyerek, “Örneğin 6 katlı bina, imar değişikliği ile 3 kata düşüyor. Üzerindeki 3 kat ise yerinde duruyor. Güçlendirme yapmak istediğinizde, imarda görünmeyen bu 3 kata dokunamıyorsunuz. Dokunmanın cezası var, ancak pek çok kişi evini sağlamlaştırmak için kaçak güçlendirme yolunu seçebilir” dedi.
 
Tek yol kaçak güçlendirme mi olacak?

Yol genişlemesi, yeşil alan yaratmak gibi çeşitli sebeplerle imar değişikliklerinin yapılabildiğini belirten Türkkan, “Eğer bina sahipleri, binasının yıkılmasını isterlerse ciddi kayıpları olacak, ancak güçlendirme yapmak için bile ruhsat almaları mümkün değil. Bu durumda vatandaş için maalesef tek yol ‘kaçak güçlendirme’ yapmak oluyor. Yetkililer duruma daha ciddi yaklaştıklarını söylediklerine göre, buna bir çözüm üretirler diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kaçak güçlendirmeye mecbur olan binalar var

İstanbul’un eski ilçelerinde aynı durumla karşılaşılmış çok sayıda bina bulunduğunu anlatan Sinan Türkkan, bina sahiplerinin yaşayabilecekleri durumu şöyle örnekledi:

“Diyelim ki semt 5 katlı olarak yapılaşmışken, imarı sonradan 3 kata indirilmiş. Binanın sahipleri güçlendirme ruhsatı için müracaat ettiğinde şu gerçekle karşılaşacak; belediye binaya 3. kata kadar güçlendirme izni verdi. Üst katlara müsaade etmedi. Bu durumda sağlam evde oturmak isteyen kişi, kaçak güçlendirmeye yönelecektir. Bu nedenle kaçak güçlendirme yapıldığını biliyoruz. Bu durumda devlet, üst katta oturanları gözden çıkarmış mı oluyor? Düşünsenize kaçak güçlendirme yaparken yakalandığınızı. Sizi, ‘Binasına kaçak güçlendirme yaparken suçüstü yakalandı’ diye tutanak tutup mahkemeye yollayacaklar. Sağlam binada oturmayı hayal ederken mahkemelerde sürünmek de var”.

Kaçak güçlendirme yapmanın, kaçak bina yapmakla aynı kapsamda olduğunun altını çizen Türkkan, insanların buna nasıl zorlandığının ve çaresiz kaldığının altını çizmek istediğini söyledi. Yönetmelikler çıkmadığı için yasanın uygulamaya başlanamadığını dile getiren Türkkan, 60 günlük sürenin tebligat geldikten sonra başlayacağını sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/imar-degisiklikleri-kacak-guclendirmeyi-artiracak_100711.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!