Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İTÜ ile Rolls-Royce Arasında Nükleer Enerji İşbirliği

Nükleer sanayinin gelişimine yönelik İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Rolls-Royce arasındaki nükleer konusundaki işbirliği mutabakat zaptı, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığında gerçekleştirilen törenle imzalandı.

yapi.com.tr / AA
İTÜ ile Rolls-Royce Arasında Nükleer Enerji İşbirliği Foto: Rauf Maltaş (AA)

İmza töreninde yaptığı konuşmada söz konusu işbirliğinin yerli sanayinin gelişmesi adına yapıldığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Nihai bir nokta değil, ama başlamak adına yapılan bir iş. Türkiye'de knowhow transferiyle beraber yapılacak bütün bilgi akışlarının İTÜ Teknopark'ta üniversite sanayi işbirliğiyle beraber toplanması adına önemli bir artı olacaktır" dedi. İTÜ mezunu olarak farklı bir heyecan duyduğunu da dile getiren Yıldız, "Biz aslında yerli firmalarımızı Rolls-Royce nezdinde bir nevi görücüye çıkartacağız ve bunun zemini de İstanbul Teknik Üniversitesi Teknopark olacak. Nükleer güç santralleriyle alakalı yaklaşık 16 milyar dolarlık yerli pazarına karşılık gelecek işlem için İTÜ'nün iyi bir ev sahipliği yapacağını ve üniversite-sanayi işbirliğine de çok iyi başlık oluşturacağı kanaatindeyim" ifadesini kullandı.

Yerli tedarik zincirinin oluşturulmasına destek sağlayacak

Rolls-Royce Nükleer Grup Başkan Yardımcısı Paul Harris ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Harris, işbirliğinin bütçesinin belirlenmesi için erken olduğunu ifade etti. Şirketinin İTÜ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı işbirliğinde yerli tedarik zincirinin oluşturulmasına destek sağlayacağını anlatan Harris, bu süreçte Türkiye'nin nükleer sanayide kendi ürün ve hizmetlerini sunmaya, bakım ve onarım şirketlerini oluşturmaya çalışacağını belirtti. Harris, şöyle konuştu:

"Şirketimiz, yerli tecrübeler oluşturmada daha önce de çalışmalar yaptı.  İTÜ'de yer almak isteyen şirketlerin değerlendirmelerini yapmada yardımcı olacağız, hangi fırsatların uygun olacağını ve Türkiye'nin odaklanılması gerekenleri tespit etmede destek olacağız. Değerlendirme fazı tamamlandıktan sonra birebir çalışacağız, destek hizmetleri sunacağız. Bunları yaparken Bakanlık ve İTÜ üzerinden çalışmalarımızı yürüteceğiz."

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ'nün nükleer enerjide Türkiye'nin tek ve en eski üniversitesi olduğunu belirterek, 1950'de nükleer santral yapımına başlanırken İTÜ'nün bu konudaki çalışmalara 1960'larda başladıklarını bildirdi. Karaca, "Aslında know-how geliştirmede öncü olacağız. Nükleer sadece santrallerde değil tıptan birçok alana kadar çok geniş yelpazede kullanılıyor. Türkiye'de bu tür firmaların oluşmasına öncülük etmek istiyoruz. İlk faz 12-18 ay sürecek. Bu öğrenme fazı olacak. Buraya seçilecek firmalara öncülük etmek istiyoruz. Hükümetin ve Bakanlığın bunlara desteğinin sonsuz olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/itu-ile-rolls-royce-arasinda-nukleer-enerji-isbirligi_115170.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!