Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İzmir'deki Kentsel Projelerde Bilgi Akışı Sağlanamıyor

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Emekli ile gerçekleştirdiğimiz röportaj kapsamında İzmir Şube’nin çalışmaları hakkında detaylı bilgi alırken İzmir’in güncel sorunlarını da mühendislik ve planlama bağlamında konuştuk.

2 İzmir'deki Kentsel Projelerde Bilgi Akışı Sağlanamıyor

strong>İzmir kentinin imarı konusunda ne düşünüyorsunuz? Bu bağlamda özellikle sıklıkla gündeme gelen İnciraltı EXPO ve Yeni Kent Merkezi planları hakkında Odanın düşüncesi nedir?

Kentin imarı konusu da aynı düşünce yapısıyla değerlendirilmeli: bütüncül olmalı. Örneğin İnciraltı EXPO Alanı, söz konusu alan için bizim diğer meslek odaları ile beraber sunduğumuz ortak görüşümüz, bununla ilgili bir tavrımız var. Biz meslek odaları olarak İnciraltı’nın yapılaşmaya açılmasını doğru bulmadık çünkü İzmir’in nefes alan noktaları belli ve giderek azalıyor ve İnciraltı’da bu alanlardan biri. Bizler, EXPO kapsamında daha erişilebilir ve kentin gelişimi anlamında daha uygun olduğunu düşündüğümüz biri Urla diğeri Buca Kaynaklar olmak üzere iki farklı nokta önerisinde bulunduk.


İzmir İnciraltı

Yeni Kent Merkezi konusu ise şöyle; artık Yeni Kent Merkezi olarak tabir edilen bu alan imarla ilgili bir takım mahkeme süreçlerini tamamladı. Bundan sonra yapılaşma süreci devam edecek. Bildiğiniz üzere, buradaki yapılaşma 'Yeni Manhattan' ya da 'İzmir Manhattan' gibi tanımlamalara sahip ve alan çok katlı yapıların inşasına açık. Bu bölgede imar planları askıdan indi ve durum kesinleşti. Çok katlı yapıların bir takım getirileri var. Denetim süreçlerinin özellikle iyi takip edilmesi gerekiyor. İzmir’in pek çok bölgesinde olduğu gibi bu bölgede de zeminle ilgili bir takım sıkıntılar mevcut. Bu bölgedeki alüvyon ve dolgu zemin yapısı söz konusu, dolayısıyla taşıma gücü çok yüksek değil.


İzmir Yeni Kent Merkezi

Bu nedenle buradaki binaların zemin yükünü aktarırken ve özellikle de deprem sürecini hesaplarken parsel bazında çok iyi etüd edilmesi gerekiyor. Parsel bazında zemin ve yapı etkileşiminin birlikte düşünülerek tasarlanması, zeminin çok iyi modellenmesi, her parsele yönelik zemin etüdlerinin ve geoteknik çalışmaların çok kapsamlı bir şekilde yapılması gerekiyor.

Bu zemin yapısı, bu alana çok katlı bina yapılamayacağı anlamına gelmiyor, gereklerini yerine getirerek yapılması gerektiği anlamına geliyor. İleride olası bir deprem yaşanması durumunda kayıpların en aza indirilmesi ya da zaman içerinde bazı oturmalar yaşanmadan bu yapıyı tasarlamanız ve yapmanız gerekiyor ve bütün bunlar da en başta iyi plan konusuna bağlanıyor.

Bir ikincisi yoğunluk sorunsalı. Çok katlı yapılaşma doğal olarak yoğunluk artışını beraberinde getirecek ve bu da trafik ile otopark sorununa neden olacak. Bu bağlamda ciddi sıkıntılar yaşanacağını düşünüyorum, gerçi buradan İZBAN hattının geçiyor olması bir avantaj. Ancak daha öncede bahsettiğim gibi temel mesele baştan bütün yapılacakların iyi planlanması.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6
http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirdeki-kentsel-projelerde-bilgi-akisi-saglanamiyor_89590.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • "İzmir, şimdiye kadar merkezi yönetimden pek fazla yatırım alamadı, son dönemde bir takım projeler gündemde. Bu zamana kadar hep yerel yönetimler etkindi. Yerel yönetimlerin de kaynakları kısıtlı ve bu kısıtlı kaynaklar çerçevesinde belli kararlar üretiyorlar." işte o kadar uzun lafın en doğru noktası ve özü bu cümleler başkan. YANITLA
  • TAPULU, İMARLI, RUHSATLI 3 KATLI BİNA YAPTIM. BAŞLANGIÇ YILIM 1982. BODRUM KAT YAP KULLANIM İZNİM 1983. ......... ZEMIN KAT " " " 1996. ......... 1.KAT " " " 2008. KAT MÜLKIYETİNİ TAMAMLADIM, MÜSTAKİL TAPULARIM MEVCUT. BİNADAKI TÜM KOLON KİRİŞ VE DÖŞEME BETONLARI O TARİHTE ELLE VE HARÇ MAKINASI İLE DÖKÜLEN BETEONLAR OLDUĞUNDAN GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUM. 1) DEVLET DESTEK SAĞLARMI? 2) 3 KATLI BIR GÜÇLENDİRME PROJESİ KAÇA MAL OLUR? 3) GÜÇLENDİRME MALiYETİ NE OLABİLİR? (YAKLAŞIK TOPLAM 300.- M2) TEŞEKKÜR EDERİM. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!