Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İzmir'deki Kentsel Projelerde Bilgi Akışı Sağlanamıyor

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Emekli ile gerçekleştirdiğimiz röportaj kapsamında İzmir Şube’nin çalışmaları hakkında detaylı bilgi alırken İzmir’in güncel sorunlarını da mühendislik ve planlama bağlamında konuştuk.

2 İzmir'deki Kentsel Projelerde Bilgi Akışı Sağlanamıyor

Bu kapsamda deprem konusu gündeme geldiğinde aklımıza 'kentsel dönüşüm' geliyor. İzmir’de kentsel dönüşüm ne durumda ve bu anlamda TOKİ’nin çalışmaları söz konusu mu?

İzmir’de de kentsel dönüşümle ilgili bir gündem oluşuyor. Yakın süreçte daha sık konuşulup tartışılacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşüm, çok iyi irdelenmesi gereken bir olgu ve kentsel dönüşüm kapsamında hemen her zaman TOKİ modeli ile karşılaşıyoruz. TOKİ modeli ise maalesef hep apartman blokları şeklinde, bir çözüm üretmekten çok apartman blokları üretiyor. Ulaşımı, sosyal donatıları, küçük ölçekli ticari fonksiyonları kurgulamıyor ki bu da pek çok soruna neden oluyor.

İzmir’de pek çok TOKİ yatırımı bulunuyor ancak söz konusu yatırımlar kent merkezinde ya da kent merkezinin yakınında yer almıyor. Kent merkezine en yakın noktada 'Uzundere TOKİ Konutları' bulunuyor. Bununla ilgili olarak, geçtiğimiz günlerde yerel bir televizyon kanalında Uzundere Konutları’na taşınan insanların isyanını ve dertlerini anlatan bir habere rastladım. Haberde; istinat duvarlarında çatlamalar olduğu, zemin katlarında yalıtım sorunlarının olduğu, ulaşım, eğitim ve sağlık tesislerine yönelik problemlerin olduğu bu bölgeye taşınan halk tarafından dile getiriliyordu.

TOKİ konusu sıkıntılı bir konu çünkü TOKİ, Toplu Konut İdaresi olarak doğrudan başbakanlığa bağlı bir kurum ve yasası gereği mali ve teknik yapı denetimine tamamen kapalı. Mali yönden denetlenmesi işin bir başka boyutu ama teknik yönden denetimi ile çok daha ilgiliyiz. Yapılan binaların çok katlı olması, deprem gerçeği kapsamında ele alırsanız yapıların ne kadar sağlıklı olduğu nasıl denetlenebilir? Denetlendiği söyleniyor ve yasal anlamda denetleniyor. Bütün TOKİ konutları müşavir firmaya veriliyor ve ihale yöntemiyle, o müşavir firma denetliyor. Müşavir firmanın kadrosuna bakılacak olursa bir inşaat mühendisi kadrosu olduğunu görüyorsunuz ancak firmanın bünyesinde bulunan inşaat mühendisiyle denetleyeceği konut sayısı arasında bir orantısızlık söz konusu oluyor. Bu anlamda TOKİ’nin yapı denetim kuruluşları tarafından denetlenmesi gerekiyor. Nasıl ki vatandaşın kendi yaptığı bina yasa gereği yapı denetim kuruluşlarınca denetliyor, o da denetlenmeli.

Son olarak şunu belirtmek istiyorum; önümüzdeki süreçte merkezi hükümetin seçim öncesi ilan ettiği projeler açıklanacak. İzmir’de yerel yönetiminde kendi çalışmaları bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı da kentsel dönüşüm konusu bağlamında çalışmalara başladı, bir yandan uygulamaya hazır hale getiriyorlar. Bizler de meslek odaları olarak bilgi alabildiğimiz ölçüde takip ediyoruz. Bu anlamda daha çok bilgi paylaşılması ve meslek örgütlerinin daha fazla fikrinin alınmasının önemle üzerinde duruyoruz ve merkezi yönetim ile yerel yönetimin geliştirdikleri projelerin örtüşmesine de önem veriyoruz çünkü gerçekleştirilmesi planlanan projelerin her biri ayrı bir kaynak demek.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6
http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirdeki-kentsel-projelerde-bilgi-akisi-saglanamiyor_89590.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • "İzmir, şimdiye kadar merkezi yönetimden pek fazla yatırım alamadı, son dönemde bir takım projeler gündemde. Bu zamana kadar hep yerel yönetimler etkindi. Yerel yönetimlerin de kaynakları kısıtlı ve bu kısıtlı kaynaklar çerçevesinde belli kararlar üretiyorlar." işte o kadar uzun lafın en doğru noktası ve özü bu cümleler başkan. YANITLA
  • TAPULU, İMARLI, RUHSATLI 3 KATLI BİNA YAPTIM. BAŞLANGIÇ YILIM 1982. BODRUM KAT YAP KULLANIM İZNİM 1983. ......... ZEMIN KAT " " " 1996. ......... 1.KAT " " " 2008. KAT MÜLKIYETİNİ TAMAMLADIM, MÜSTAKİL TAPULARIM MEVCUT. BİNADAKI TÜM KOLON KİRİŞ VE DÖŞEME BETONLARI O TARİHTE ELLE VE HARÇ MAKINASI İLE DÖKÜLEN BETEONLAR OLDUĞUNDAN GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUM. 1) DEVLET DESTEK SAĞLARMI? 2) 3 KATLI BIR GÜÇLENDİRME PROJESİ KAÇA MAL OLUR? 3) GÜÇLENDİRME MALiYETİ NE OLABİLİR? (YAKLAŞIK TOPLAM 300.- M2) TEŞEKKÜR EDERİM. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!