Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Maden Ocağına Yakın Mahallede Kamulaştırma Bilmecesi

Manisa’da 350 yıllık tarihe sahip olan Deniş Mahallesi, son 4 yıldır kamulaştırma karmaşası yaşıyor. Mahalleye 150 metre yakında maden işleten firmanın ‘finansal yük getireceği’ gerekçesiyle kamulaştırma süresini 15 yıla yayması mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu.

yapi.com.tr
Maden Ocağına Yakın Mahallede Kamulaştırma Bilmecesi

Manisa Soma ilçesine 13 kilometre uzaklıkta bulanan Deniş Mahallesi, 4 yıldır devam eden kamulaştırma karmaşası sebebiyle sıkıntılı günler yaşıyor.

Sözcü’den İlker Kılıçaslan’ın haberine göre; 350 yıllık tarihe sahip Deniş Mahallesinde 1980 yılından beri yerüstü madencilik işini yürüten Türkiye Kömür İşletmeleri, bölgedeki yerüstü maden ocağı çalışmalarını rödovans sözleşmesiyle 2016 yılında Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne devretti. Kolin şirketi ise kendisine bağlı Hidro-Gen A.Ş. adı altındaki firma ile Deniş mahallesinin yakınındaki yerüstü maden ocağında çalışmalara başladı.

Yerüstü maden ocağının faaliyet alanın genişletileceği ve Deniş Mahallesinin faaliyet alanını içerisinde yer olduğu gerekçesiyle 2016 yılında mahalle için kamu yararı adı altında kamulaştırma kararı alındı. 4 yıldır kamulaştırma çalışmaları devam ederken, yer üstü maden ocağının faaliyetleri Deniş mahallesine 150 metre yakınına kadar geldi.

Deniş mahallesinin 150 metre yakınana kadar gelen maden ocağının faaliyetleri hem mahallede yaşayan vatandaşları, hem de mahallede yetiştirilen ürünleri olumsuz yönde etkilemeye başladı.

2016 yılından bu zamana kadar 16 parselin kamulaştırıldığını dile getiren Deniş Mahalle Muhtarı Mehmet Ali İri, 4 yıldır yaşadıkları sorunları anlattı.

Deniş mahalle muhtarı Mehmet Ali İri, 2016 yılında alınan kamulaştırma kararının ardından başlayan takdir değerleri ücretlerinin mahalle sakinleri tarafından çok düşük bulunduğunu, değerlerin yükseltilmesi talebinin ardından şirketin ‘finansal yük getireceği' gerekçesiyle kamulaştırma süresini 15 yıla çıkardığını ifade etti.

Şirketin Türkiye Kömür İşletmeleri'ne verdiği “Kamulaştırılacak parsellerin şimdiden kamulaştırılmasının finansal bir yük getirdiği belirtilerek kamulaştırma işlemlerinin ihtiyaç doğrultusunda peyderpey yapılması talep edilmiştir.” dilekçesinin kabul edildiğini dile getiren muhtar Mehmet Ali İri, “2016 yılında firmanın maden ocağını işletmeye başlamasını ardından, maden ocağının faaliyet alanın büyüyeceği gerekçesiyle mahallemiz için kamu yararı adı altında kamulaştırma kararı çıktı. Ardından hızlı bir şekilde mahallemizdeki parseller ve yapılar için takdir değerleri çalışması yapıldı. 2018 yılının Şubat ayında parsel sahipleri olan mahalle sakinleriyle uzlaşma görüşmeleri başladı. Mahalle sakinlerine önerilen fiyatlar beklenenin çok altında çıktı. İnsanlar fiyatları duyunca itiraz ettiler. Uzlaşma görüşmelerine devam ederken firma TKİ'ye bir yazı yazmış. Yazısında şuanda kamulaştırma yapılmasının kendilerine büyük bir finansal yük getireceğini, kamulaştırmanın 15 yıl içerisinde peyder pey olarak ihtiyaç doğrultusunda yapılacağı talep edilmiş. TKİ'de bu konuda bizim görüşümüzü almayarak kabul etmiş. Başta hızlı bir şekilde bitirileceğini sandığımız kamulaştırmayı, 15 yıl gibi uzun bir zaman dilimine yaymışlar. 4 yıldır sadece 16 parselin kamulaştırması yapıldı. Geriye kalan parsellerin kamulaştırması 4 yıldır bekliyor. Ama maden ocağının faaliyetleri mahallemizin kapısına kadar dayandı.” diye konuştu.

Yer üstü maden ocağının faaliyetlerinin mahallelerine 150 metre uzaklıkta gerçekleştirilmesinin mahalledeki hem yapıları, hem de insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken mahalle muhtarı Mehmet Ali İri, özellikle maden ocağından çıkan tozlar sebebiyle birçok kişide üst solunum rahatsızlığı yaşandığını söyledi.

Mahalle muhtarı Mehmet Ali İri, “Maden ocağı faaliyetlerinin 150 metre yakınımızda olması bizi olumsuz yönde etkiliyor. Ocakta her gün yaşanan dinamit patlatılması sebebiyle mahallemizde bazı evlerde çatlaklar oluştu. Sanki her gün deprem oluyormuş korkusu yaşıyoruz. Maden ocağından çıkan tozların hepsi rüzgarın etkisiyle mahallemizin ve evimizin içinde. Yıllardır mahalle sakinleri evlerinde kapı pencere açamıyor. Tozlar sebebiyle mahallemizde birçok kişi üst solunum rahatsızları yaşıyor. Ayrıca maden ocağı sebebiyle içme suyu depomuz da kirlendi. Evlerimizin çeşme sularından akan içme sularını kullanamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/maden-ocagina-yakin-mahallede-kamulastirma-bilmecesi_182898.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!