Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Meydan Olmamakla Eleştirilen Taksim, Bu Şansını Tamamen Kaybedecek

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman, yapi.com.tr'nin Taksis yayalaştırma projesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

yapi.com.tr
Meydan Olmamakla Eleştirilen Taksim, Bu Şansını Tamamen Kaybedecek

Taksim Kışlası'nın bu proje kapsamında yeniden yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Taksim Kışlası'nın 1940'lı yıllarda boş alan elde etmek üzere yıkılması ne kadar yanlış bir karar ise, yeniden yapılması da bir o kadar hatalı bir karar. Ortaya çıkan projeye göre, Taksim Gezisi kışla olarak yeniden inşa ediliyor. Fakat bu kez hangi fonksiyon ile hizmete gireceği avan projeye bırakıldığında henüz belirsiz. Belediye Meclisi tarafından onaylanan planda Taksim Kışlası’nın ne şekilde yeniden inşa edileceğine dair karar avan projesine bırakılsa da, yapılan açıklamalara göre kışla bir kültür merkezi olacak. Kültür merkezi fonksiyonu ile hizmet verecek bir yapıdansa; Taksim Gezisi’nin yeşil alan olarak bırakılması ya da Emek Sineması, Devlet Tiyatroları Taksim Sahnesi gibi Beyoğlu’nda yitirilen kültür merkezleri ve Atatürk Kültür Merkezi gibi yapıların bu tesis yerine yaşatılması daha anlamlı olmaz mıydı?
 
Şehircilik açısından, alanın bugün kent içinde üstlendiği rol ile geçmişi arasında kopan bağ nedeniyle anlamının değiştiği ve kentin önemli açık alanlarından biri haline geldiği ortada. Özellikle bugüne kadar meydan kimliğini kazanmak konusunda çok başarılı olamayan Taksim Meydanı’nın bu kimliği kazanmasında önemli bir potansiyel taşıyan alanın, yeni bir yapı ile işgali; Taksim Meydanı’nın meydan olma vasfını da tehdit edecektir. Çevresinde hali hazırda oldukça yoğun olan yapılaşma ile birlikte yeni gelecek yapı, meydan üzerinde baskıyı arttıracak ve meydan gelip geçilen bir alan olma dışında bir misyon üstlenme şansını, ne yazık ki bulamayacaktır.

Taksim Yayalaştırma Projesini, yakın çevresinde gerçekleştirilen / gerçekleştirilmesi planlanan diğer projelerle (Tarlabaşı, Emek vb.) birlikte değerlendirdiğiniz takdirde gelecek için sizce nasıl bir tablo oluşuyor?
 
Taksim Projesi, Beyoğlu'nda yapımı planlanan, özellikle İstiklal Caddesi üzerinde gerçekleşen ya da gerçekleştirilmesi planlanan projeler ile birlikte değerlendirildiğinde, Beyoğlu’nun büyük bir mutenalaşma süreci içinde olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar tüm İstanbulluların mekanı olan kozmopolit, çok kimlikli ve çok sesli Taksim'in soylulaştırılması çabasını izliyoruz. Bu şekilde yapımı planlanan ya da geçekleştirilen projelere bakıldığında, mevcut yaşayanları yerlerinden edilerek bir dönüşüm yaşanırken; mekanların fonksiyonel olarak ta bir dönüşüm yaşadıkları ortada. Emek sineması yerine bir alışveriş merkezi yapılmak istenmesi, Devlet Tiyatroları Taksim Sahnesi ve Maksim Gazinosunun bir avm ve otel yapısına dönüştürülmesi de bu senaryonun parçaları. Bu nedenle çok kimlikli ve çok sesli Beyoğlu için parlak bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu söylemek oldukça güç; karşımızdaki tablo, büyük bir dönüşümü mekansal projelerin tetikleyiciliğinde ekonomik ve sosyal alanda da yaşayacağımızı gösteriyor.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/meydan-olmamakla-elestirilen-taksim-bu-sansini-tamamen-kaybedecek_96836.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!