Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Seferihisar Köylüleri Jeotermale Direniyor

İzmir’in Seferihisar ilçesi Orhanlı köyünde yapılması planlanan jeotermal sondaj kuyusu açılmasına köylüler tepki gösterdi.

yapi.com.tr
Seferihisar Köylüleri Jeotermale Direniyor

İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerine bağlı Orhanlı, Yeniköy ve Kuyucak köylerinde, 3220 hektarlık alanda 14 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması projesi için ÇED süreci başlatıldı. ÇED süreci devam ederken Seferihisar’ın Orhanlı köyünde, taşeron firma olduğu iddia edilen bir firma tarafından sondaj çalışması başlatılması, köylülerin tepkisine neden oldu. Sondaj çalışmasının yapıldığı bölgenin yaşam alanına yakın olmasının yanında, bölgede zeytin ve üzüm bağlarının olması da dikkat çekti.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; köy sakinlerinden Safiye Akçil, haritada belirlenen kuyu alanlarının hemen yanında üzüm bağları bulunduğunu belirterek, “Biz bölge halkı olarak JES istemiyoruz. Burada tarım yapmak istiyoruz, her şeyden öte yaşamak istiyoruz.” dedi.

Tahsin Akçil de, “Bağcılık, şaraplık üzüm üretimi, sebze yetiştiriciliği, narenciye üretimi gibi faaliyetlerde bulunuyoruz. Yer üstü kaynaklarımızın güzelliği, yeterli verimi ve bereketine rağmen yer altı kaynaklarımıza birileri göz dikti. Yıllardır burada mücadele veriyoruz. 3 yıl önce taş ocaklarına karşı mücadele verdik ve bu mücadeleyi kazandık. Şimdi de kapımıza jeotermal için dayandılar. Her şeyin başı tarımdır. O yüzden burada JES istemiyoruz.” diye konuştu.

Uğurcan Çolak ise şunları söyledi: “Orhanlı bereketli, kadim bir havza Ergence Zeytin burada yetişiyor. Böyle bereketli bir tarım alanında bu çalışmanın yapılması buradaki yaşamı da tarımı da yok edecek. Tarımdan da öte insan sağlığına olumsuz etki edecek. Sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

Oktay Çevre ise bölgedeki çalışmalardan yurttaşların haberi olmadığını belirterek, “Doğaya zarar vereceğini bildiğimiz için bu çalışmanın yapılmasını kesinlikle istemiyoruz. İnsanlara ve doğaya zarar vereceğini biliyoruz. Yurttaşa bilgi veren de yok.” şeklinde konuştu.

Mücahit Akar da kuyulara boruları kireç tutmasın diye düzenli olarak asit basıldığını ifade ederek, “Asit basıldığının kimse farkında değil. Bu asit nereye gidiyor? O su dönüşümle beraber yeraltına gidiyor, asidi yer altına basıyorlar. Taşı eriten bir asitten bahsediyoruz bunun insan sağlığına ve doğaya verdiği zararı düşünebiliyor musunuz?” dedi.

Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Yaşar Buyruk’un sözleri ise şöyle: “Köyümüz, asırlardır zeytincilik ve hayvancılıkla geçimini sağlayan, ormanlarıyla, doğal güzellikleriyle, ürettiği organik gıdayla ön plana çıkan bir köy. Yaşadığımız vadide 14 adet jeotermal arama kuyusu açılması planlandığını öğrendiğimizde bütün köylümüz buna karşı çıktı. Jeotermal şirketi, arazilerini yol olarak kullandığı köylümüzün rızası ve hiçbir yasal izni olmadan hukuksuz bir şekilde santral inşaatına devam ediyor. Bütün köylümüzle beraber geçim kaynaklarımızı, yaşam alanımızı yok edecek olan bu projeye karşı gelmeye ve hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Çünkü zeytin ağaçları bizim geleceğimiz, köyümüze jeotermal enerji istemiyoruz.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/seferihisar-koyluleri-jeotermale-direniyor_182870.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!