Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

MÜSİAD'dan Küresel Rekabet için Ar-Ge ve İnovasyon Raporu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) hazırladığı 'Küresel Rekabet için Ar-Ge ve İnovasyon Raporu' açıklandı: Türkiye'nin bütüncül bir yaklaşımla inovasyona dayalı yeni bir rekabetçilik anlayışını benimsemesi ve vakit kaybetmeden etkin bir eylem planını uygulamaya başlaması zorunludur. Ülkemizin yerli yabancı teknoloji geliştiren

yapi.com.tr / AA
MÜSİAD'dan Küresel Rekabet için Ar-Ge ve İnovasyon Raporu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) hazırladığı 'Küresel Rekabet için Ar-Ge ve İnovasyon Raporu', MÜSİAD'ın genel merkezinde açıklandı. Raporun araştırma kısmında 1 çalıştay, 4 odak grup toplantısı, 2 panel ve 50'ye yakın mülakatta, kamunun gücü, mevzuat, altyapı, sosyal ve kültürel faktörler, fonlama ve finanslama, teknoparklar gibi konular ele alındı. Türkiye'nin rekabetçi üstünlüğüne katkı sağlayan, bütünlüklü, paydaş beklentilerini hesaba katan, bilimsel, uygulanabilir bir yaklaşım hedefiyle hazırlanan raporda, çeşitliliğin arttığı, rekabetin kızıştığı ve sınırların ortadan kalktığı piyasa koşullarında sürdürülebilir üretimin temel kaynak noktasının Ar-Ge olduğu belirtildi.
    
Raporda, yeniliğin, yeni ürün ihtiyacının yanı sıra hammadde temini, lojistik, pazarlama ve diğer işletme fonksiyonlarında da ortaya çıktığı ifade edilerek, kriz ortamlarında 'yenilikçilik'i bir kaldıraç olarak kullanan ülkeler ve işletmelerin üretim ve gelirlerinin arttığı bildirildi. KOBİ'lerin esneklik, çeviklik, piyasa koşullarına ayak uydurabilme ve çözüm üretme özellikleri bakımından büyük işletmelere göre daha avantajlı olduğu aktarılan raporda, şunlar kaydedildi:

''Türkiye'nin bütüncül bir yaklaşımla inovasyona dayalı yeni bir rekabetçilik anlayışını benimsemesi ve vakit kaybetmeden etkin bir eylem planını uygulamaya başlaması zorunludur. Türkiye nüfusunun 3'te biri 18 yaşın altında bulunuyor. Türkiye'deki yerleşim bölgelerinin yüzde 90'ı ciddi deprem riskiyle karşı karşıyadır. Ülke olarak ürettiğimizden daha çok tüketiyoruz. Dış ticaret açığımızın yüzde 40'ı enerji ihtiyacından kaynaklanıyor. Enerji yoğun sektörler sanayimizi oluşturuyor. Türkiye mutlaka kendi önceliklerine göre Ar-Ge ve inovasyon stratejilerini belirlemek zorundadır.''
    
''İyi yönetişim, esaslı bir yenilenme teşvik edilmeli''
    
Raporda, şu görüşlere yer verildi:

''Türkiye'nin ekonomik kalkınma modelinin, gözden geçirilmesi ve rekabet temelli bir kalkınma anlayışının benimsenmesi gereklidir. Ar-Ge ve inovasyon sistemimimizin merkezinde 'yetenek' ve 'girişimcilik' olmalıdır. Devlet dahil tüm ekosistem yeteneği ödüllendirmeli ve girişimi desteklenmelidir. Sadece temel araştırma veya icat değil, ticarileşme sürecinin desteklendiği bir ekosistem ile fikirden kazanca giden yol kurgusu yapılmalıdır.

'Yenilikçi taklit' dahil teknoloji transferini hızlandıracak tüm enstrümanlar inovasyon sisteminin kaldıracı olarak kullanılmalıdır. Ülkemizin yerli yabancı teknoloji geliştiren herkes için cazip hale getirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve altyapısı güçlendirilmelidir. Türkiye 'kaybeden ata' oynamaktan vazgeçmeli ve en iyileri desteklemelidir. Kamu yönetiminden kamu işletmeciliğine geçilmelidir. Kamu, yol gösterici, kolaylaştırıcı ve destekleyici olmalıdır. İyi yönetişim, esaslı bir yenilenme teşvik edilmelidir.

Doğru zamanda, doğru teknolojilere odaklanmalı ve kaynakların verimli kullanılması hedeflenmelidir. Gelecek için bilim, sanat ve eğitime yatırım yapılmalıdır. İnovasyon ve girişimcilik konuları müfredata eklenmelidir.''

Kamu ile özel sektör işbirliğinin önerildiği raporda, Türkiye'nin rekabetçi öncelik alanları ve bu alanlara göre, odaklı-güdümlü, Ar-Ge projelerinin belirlenmesi gerektiği kaydedildi.



MÜSİAD Genel Başkanı Vardan: MÜSİAD'ın yaptığı en önemli raporlardan biri

Toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye adına önemli olduğunu inandıkları bir çalışmayı kamuoyu ile paylaştıklarını belirterek, geçen 10 yılda Türkiye'nin önemli mesafeler kaydettiğini söyledi.
Vardan, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolarlara ulaştığını ifade ederek, şöyle devam etti:
    
''Bundan sonrası için 500 milyar dolar ihracat yapan, kişi başına 25 bin dolar milli geliri olan bir ülke hedefliyoruz. '25 bin dolarlara nasıl ulaşırız' diye düşündüğümüzde, yüksek katma değerli üretim yapabilmekten, teknoloji üretip satabilmekten ve Ar-Ge'ye önem vermekten geçiyor. Ülke olarak Ar-Ge'ye ve inovasyon faaliyetlerine hükümetin önemli bir destek verdiğini görüyoruz. Bunların ürüne dönüşmesinde sıkıntı yaşandığını gördük. Bu çalışmada bunların cevabını bulmaya çalıştık. Çalışma, bizce MÜSİAD'ın yaptığı en önemli raporlardan biridir. Bunu sadece kendi düşüncelerimizle yazmadık. Derin düşünceleri olan insanlardan fikirler aldık. Bu raporun kamuoyuna hayırlı olmasını diliyoruz.''
    
Vardan, ''Türkiye olarak hedeflerimizde kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolardan 25 bin dolara ulaşmak istiyorsak, 500 milyar dolarlık ihracat yaparken 'bize de bir şeyler kalsın' diyorsak araştırmalı, geliştirmeli, birbirinden farklı ürünler ortaya çıkarmalı ve farklılaşmazsak da başkalarının bizim pazarımızda mal satacağını ve zaman içinde tedavülden kalkacağımızı unutmamamız lazım'' diye konuştu.
    
MÜSİAD Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Nazım Özdemir de Türkiye'nin 2023'te 10. büyük ekonomi olabilmesi için yüksek teknoloji ile stratejik gelişmeye ihtiyaç duyduğunu belirterek, ''Stratejik dönüşüm için öneride bulunduk. Türkiye, 10 yılda milli gelirini 3'e katladı. Türkiye'de var olan kaynakları kullandığında bu başarı elde edilebildi. Bundan sonra başarı elde etmenin biraz daha farklı olacağını düşünüyorum. Bunun temelinde Ar-Ge ve inovasyonun olduğunu görüyoruz'' diye konuştu. Özdemir, son 10 yılda BRIC ülkelerinin, ciddi anlamda Ar-Ge ve inovasyona önem verdiğinin görüldüğünü belirterek, Türkiye'nin de ne yapması gerektiğinin farkında olduğunu kaydetti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/musiaddan-kuresel-rekabet-icin-ar-ge-ve-inovasyon-raporu_91569.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!