Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

ODTÜ Yolu'nu Sorandan ‘48 Bin Liralık Fotokopi Parası’ İstediler

Ankara Valiliği, ODTÜ Ormanı koruma planını soran yurttaştan fotokopi için 48 bin lira istedi, İdare Mahkemesi talebin “hukuka uygun olmadığına” karar verdi.

yapi.com.tr
ODTÜ Yolu'nu Sorandan ‘48 Bin Liralık Fotokopi Parası’ İstediler

Birgün Gazetesi'nden Doğu Eroğlu'nun haberine göre, Ankara’da ODTÜ ormanına iş makineleriyle baskın yapılarak, 100. Yıl ile Çiğdem Mahalleleri sakinleri ve ODTÜ’lülerin tepkilerine aldırmadan inşa edilen yolla ilgili 48 bin TL’lik fotokopi skandalı yargıdan döndü. 8 şeritli otoban projesine itiraz etmek için 2013’te Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden ODTÜ koruma planlarını isteyen 100. Yıl Mahallesi sakini Yiğit Noyan’dan 48 bin TL isteyen Valiliğe Ankara 13. İdare Mahkemesi ‘dur’ dedi.

Fotokopiye 48 bin TL istediler

Noyan, ODTÜ arazisinde bulunan ormanlık alana ilişkin koruma amaçlı imar planları ve plana dayanak oluşturan bilgi ve belgelerin Ankara Valiliği tarafından Bilgi Edinme Kanunu uyarınca kendisine verilmesini istedi. Valilik, Noyan’ın talebini yerine getirmedi. Noyan bu defa Başbakanlık Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu'na başvurdu. Kurul, Noyan’ın isteğini uygun bulunca Valilik bir kere daha işi yokuşa sürdü. Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koruma amaçlı imar planı ve ekleri için toplam 48 bin 50 TL kopyalama bedeli istedi. Müdürlük, Bakanın planı onaylayan yazısının ise “iç yazışma” olduğu iddiasıyla verilemeyeceğini belirtti.

‘Bu bedel hukuka uygun değil’

Noyan, piyasadan aldığı fiyatlara göre çoğaltma işleminin 322,50 TL tuttuğunu, idarenin kendisinden 47 bin 727,50 TL fazladan para istediğini ve CD yoluyla masrafsız çoğaltma talebini de cevapsız bıraktığı gerekçesiyle dava açtı. Valilik savunmasında, ODTÜ arazisi imar planlarının 167 pafta ve 107 sayfa plan notundan oluştuğunu, çoğaltılma ve ‘aslı gibidir’ yapma işleminin paftalar için 250 TL, belgelerin her bir sayfası içinse 50 TL tuttuğunu ifade ederek, davanın reddedilmesini istedi. Ankara 13. İdare Mahkemesi, istenen belgeler karşılığında ücret talep edilmesi halinde bu ücretin bilgi ve belgelere erişimin maliyet tutarını aşamayacağını belirtti. Mahkeme, “48 bin 50 TL masraf istenilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır” dedi.

‘Bakan yazışmasını da verin’

Mahkeme, “iç yazışma” olduğu gerekçesiyle Noyan’dan saklanan ‘’Bakanın plana olur’’ verdiği yazışmanın da açıklanmasını istedi. Başbakanlık Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu'nun kararında ‘’Bakanın olur’’ yazısının istisna tutulmadığını, tersine bu yazının ‘’aslı gibidir’’ onaylı örneğinin de Noyan’a verilmesine karar verildiğini hatırlatan mahkeme, Ankara Valiliği’ni hukuka uygun davranmaya çağırdı. Yurttaşı haklı bulan mahkeme, bilgiyi gizlemeye yönelik Ankara Valiliği kararının yürütmesini 29 Mayıs’ta durdurdu. Böylece koruma amaçlı imar planını yurttaşlara zamanında vermeyen Valilik, 8 şeritli otobanın inşasına dolaylı yoldan katkı yapmış oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/odtu-yolunu-sorandan-48-bin-liralik-fotokopi-parasi-istediler_121569.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!