Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sanayi Alanlarında Dönüşüm Rüzgarları

Zeytinburnu’nda dönüşüm yalnızca konutlar üzerinden ilerlemiyor. Geçtiğimiz haftalarda Şişecam Fabrikası’nın kapatılması, sanayi alanlarında da dönüşüm rüzgarları eseceğinin habercisi oldu. Zeytinburnu Belediyesi’nin sanayi alanlarına ilişkin projelerini İmar’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Zafer Alsaç’a sorduk.

Sanayi Alanlarında Dönüşüm Rüzgarları Maltepe Mahallesi

Geçtiğimiz haftalarda Şişecam Fabrikası’nın kapatılmasıyla, kent merkezine ilişkin sanayi kararları yeniden gündeme geldi. 2009’da yapılan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni İmar Planı’nda (ÇDP) sanayinin kent merkezinden desantralizasyonu öngörülüyor. Zeytinburnu yoğun sanayinin olduğu Maltepe Mahallesi’yle konunun birincil muhataplarından… İlçe belediyesi ise, alanın dönüştürülmesine ilişkin kararları daha 1994’te almış. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Maltepe Mahallesi, rezidans ve otel projelerinin yükseldiği bir inşaat alanı olacak.

Geçtiğimiz hafta Şişecam Fabrikası’nın kapanması gündeme geldi. Bu bize 2009 yılında yapılan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni İmar Planı’nın sanayi alanlarına ilişkin hükümlerini hatırlattı. Zeytinburnu da bu hükümlerin muhatabı… Zeytinburnu’ndaki sanayi alanları da dönüşüyor mu?

Evet, biz bu kararları 1994 yılında aldık. Bizim 1/5000’lik ve 1/1000’lik planlarımızın hiçbir köşesinde sanayi alanı yok. Maltepe Mahallesi, Zeytinburnu’nda sanayinin en yoğun olduğu alandır. Bugün orada sanayi alanı yıkılsa yerine yeniden sanayi alanı yapılamıyor. Rezidans, konut, otel vb. yapılar yapılabiliyor. 2009’da yapılan plan da bizim alt ölçek planlarımızı destekliyor. Maltepe Mahallesi’ni çok önemsiyoruz. Altyapıyla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Amacımız oradaki dönüşümü hızlandırmak.

Bu alana ilişkin projeleriniz var mı?

Mesela 2013 yılı içerisinde bu alanda bulunan iki önemli caddeyi güzelleştireceğiz. Çünkü bu caddelerin bazı yerleri 7 metreye düşüyor. Gece yürürken insanların korktuğu bir alan orası… Biz 2013 yılında buradaki yol genişliklerini artırarak büyük bir cadde oluşturacağız. Bunları tamamladıktan sonra, 3 tane daha caddemiz var; Davutpaşa Caddesi, Fazılpaşa Caddesi ve Hastaneyolu Caddesi. Hepsi bittiğinde Maltepe Mahallesi’nin ana arterleri İstanbul’un en güzel caddeleri olacak. Orada planlamayla ilgili her türlü katkıyı veriyoruz. Tahmin ediyorum önümüzdeki 5 yıl içerisinde Maltepe Mahallesi’nde bir anda bir inşaat hareketliliği görünecek. Yine Maltepe Mahallesi’nde Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi yapıyor. Ona bağlı olarak hastane yapıyor. O alanın dönüşümü için çok önemli bir proje bu bizim açımızdan. 2013 yılı içerisinde bu projenin birinci etabı bitmiş olacak. Orada devam eden başka güzel projeler de var. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Şişecam da olmak üzere, orası çok büyük bir şantiyeye dönüşecek.

Şişecam Fabrikası'nın kapatılması işçilerin yaptığı eylemle gündeme gelmişti.

Sanayi yerine nasıl projeler öneriliyor bu alanlara?

Şuanda orada home ofis, rezidans ve otel projeleri var. Önümüzdeki süreçte bu projeler hızlanmış olacak. Şişecam kendi yerlerini de satıyor. Vatandaş orayı satın alıyor. O alanın imar hakkı neyse onu kullanır. Şişecam’ın da orada kendi işini devam ettirme şansı azalıyor. Çünkü işçi bulmada sıkıntı çekecek. İmalat maliyetleri yükseliyor orada. Zaten buralarda fabrikaların devam etme şansı kalmadı. Hem maliyetleri yüksek, hem de işçi bulamıyorlar. Trafiği çok ciddi anlamda etkiliyor. Sanayi artık Trakya’ya kayıyor. Anadolu yakasında da Adapazarı’na doğru kayıyor. Sanayici de kendi menfaatini düşünerek bu alanlara gidiyor. Eski bulundukları yerde sanayi işi yapmak onlar için çok ekonomik olmuyor. Çünkü arazi kıymetleniyor. Bu İstanbul’un en güzel yerini depo yapmaya benziyor. İşi bilen bir iş adamı İstanbul’un güzel yerini bir depo alanı olarak kullanmaz.



http://www.yapi.com.tr/haberler/sanayi-alanlarinda-donusum-ruzgarlari-_104276.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!