Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Seydikemer Seki Barajı Kaderine Terk Edildi

Devlet Su İşleri tarafından inşaatına 2013 yılında başlanan ve 2016 yılında bitirilmesi beklenen Boğalar Seki Barajı, kaderine terk edildi. Bölge halkı duruma isyan etti. Baraj etrafına toplanan yaklaşık 500 çiftçi, yetkilileri göreve çağırdı.

yapi.com.tr
Seydikemer Seki Barajı Kaderine Terk Edildi

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde Boğalar Mevkii’nde yapılması planlanan Seki Barajı, Seki, Temel, Yayla Ceylan, Kınık, Yayla Patlangıç ve Dont mahallelerindeki toplam 34 bin 200 dekar arazinin sulanmasına da katkı sağlayacaktı. Ancak 2013’de inşaatına başlanan çalışmalar, hala sonuca ulaşılamadı. 2017’de tekrar ihale edilmesine rağmen 2019’da bitmesi öngörülen Seki Barajı’nda ilerleme olmaması, yurttaşları da isyan ettirdi.

BirGün’de yer alan habere göre; CHP Milletvekili Süleyman Girgin, “Seydikemer çiftçilerimizin şu anki sorunları memleketimizin tarım politikalarından bağımsız değildir. Çiftçi sayımız düşüyor. Çiftçi yaş ortalamamız 50 dolayındadır. Çiftçi acilen toprağa döndürülmelidir. Tarım yasası acilen uygulanmalıdır. Seki barajı çiftçimizin kanayan yarasına derman olacak ve aynı zamanda iş istihdamını da arttıracaktır. 20 yıldır uygulanan tarım politikaları aile çiftçiliğini de bitirmiştir. Çiftimizin maliyetleri artmış, ödenemeyen borçları had safhaya yükselmiştir.” dedi.

CHP Seydikemer İlçe Başkanı Cemil Daydır, “DSİ Genel Müdürlüğü Muğla İli Seydikemer ilçesinde mümbit toprakların su ile buluşturulması, yurttaşların sulama ve kullanma suyu ihtiyacını karşılama ve derelerin taşkın riskinin azaltılması amacı ile Boğalar –Seki barajı planlanmış ve inşaatına başlanmıştır. Temelden 62 metre yüksekliği olacak, barajda depolanacak su ile Seydikemer ilçesi Seki, Temel, Yayla Ceylan, Kınık, Yayla Patlangıç ve Dont mahallelerini kapsayan 6 mahallede 34 bin 200 dekar arazi sulanacak. Yaklaşık 15 bin kişiye tarımsal üretim anlamında katkı sağlayacak baraj, bölgedeki halkın ekonomik seviyesini de yükseltecektir. Baraj, 2019 birim fiyatlarına göre ülke ekonomisine 51,3 milyon TL katkı sağlayacaktır. Baraj inşaatının 2013 yılında ihale edilip 2016 yılında bitmesi planlanmış bu sürede baraj tamamlanmamıştır. 2017 yılında tekrar ihale edilip 2019 yılında ikinci defa bitirilmesi ön görülmüş yine gerçekleştirilememiştir.” dedi.

Sulama Kooperatifi Başkanı Recep Özgen de, Barajın 2013 yılında başlandığını ancak yıllardır bu barajda ilerleme olmadığını belirterek, “Devlet büyüklerimize sesleniyoruz, bölgemizin en önemli sorunlarından bir tanesi olan Seki Barajı sorunun çözülmesini bekliyoruz. Yıllardır ihale ediliyor, ama sonuç halen yok.” dedi.

Seki Muhtarı Nejdet Özdemir ise bölgede artık üretimin yapılamayacak kadar düştüğünü söyleyerek, gençlerin ise şehirlere kaydığını ifade etti. Özdemir, “Gençlerimiz şehirlere göç ediyor. Barajımız yok. Yıllardır bu baraj yapılacak diye bekliyoruz. Genç göçünün olması, çiftçinin bitmesi demektir.” diye konuştu.

Boğalar Muhtarı Halil Aydın ise artık ekim yapılamayacak noktaya gelindiğini şu sözlerle aktardı; “Biz yıllardan bu yana Seki barajının yapılmasını bekliyoruz. 2013’te ve 2017’de iki defa ihale edildi. Ama halen sonuç yok. Çiftçimiz çok zor durumda. Devlet yetkililerinden sorunun çözümünü bekliyoruz.”

Temel Muhtarı Hasan Topal da, gençlerin Temel mahallesinden göç ettiğine dikkat çekti. Topal, böyle devam ederse, çiftliğin tamamen bitme noktasına ulaşacağını söyledi ve barajın bir an önce yapılarak hizmete açılmasını istedi.

Fethiye Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kemal Karadenizli ise, “Devlet yetkililerine sesleniyoruz. 2010 yılından beri kanayan bu yara için acilen önlem alınmalıdır. Müdahale yapılmazsa ovamız kuralıkla karşı karşıya kalacaktır.” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/seydikemer-seki-baraji-kaderine-terk-edildi_181500.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!