Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Şirince Restorasyona Giriyor!

İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Şirince Sokak Sağlıklaştırması ve Kentsel Tasarım Projesi Alımı ile ilgili olarak incelemeler yapmak için Selçuk’a geldi.

yapi.com.tr
Şirince Restorasyona Giriyor!

Ege'de Son Söz'ün haberine göre, Şirince Sokak Sağlıklaştırması ve Kentsel Tasarım Projesi Alımı ile ilgili Selçuk Belediyesi Ahmet Taner Kışlalı Toplantı salonunda düzenlenen sunuma Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Aksoy ile ilgili birim amirleri ve personel katıldı.

İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün sorumlu olduğu yedi ilk ilçe içerisinde Selçuk’u ziyaret ederek bir ilki gerçekleştirdiğini söyleyen Karabayram, kurumsal olarak gösterilen bu önemde Selçuk’un tarihi değerleri kadar yerel yönetimin bu konuya verdiği öneminde etkili olduğunu vurguladı.

Karabayram, “Selçuk, köklü tarihsel geçmişiyle ve geleceğiyle, ciddi anlamda tarihsel değer barındıran ve farklı dönemlerden kesitle beraber restorasyon ve iyileştirmelere ihtiyaç duyan bir ilçedir. Geldiği dönem itibariyle Selçuk’a 10 milyon ödenek ayrılmasına destek sağlayan belediye başkanımıza bu konuda teşekkür ediyorum. Bugün burada İzmir ilinde bir il gerçekleşiyor ve ilk defa bir ilçemizde belediyenin katkılarından dolayı bakanlık olarak buraya gelmeyi kendimize görev bilerek ve geldik” dedi.

Selçuk’un tarihi dokusunun altını çizen Karabayram, bugüne kadar Selçuk’ta yapılan ve yapılması planlanan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Efes Müzesi onarım ve teşhir tanzim işini gerçekleştirdiklerini ifade eden Karabayram;“5 milyon 962 bin TL’ye ihale ettiğimiz proje ile 6 bin metrekarelik alanda 10 bin eserin kurtarılması ve depolara mahkum edilen tarihin gün ışığına çıkarılması için çaba harcadık. Belediye Başkanımızın çabalarıyla Efes Müzesi’nde yapılan çalışmalar son üç ayda hızlandı”  dedi.

Efes Ören Yeri ve Efes Antik Tiyatro’da yapılması planlanan restorasyon çalışmaları hakkında da detaylı bilgi veren Karabayram, “Çok ciddi mekanlara tarihi dokudan yoksun mekanlarla geçiş yapıyordunuz ama artık böyle bir şey olmayacak. Efes Ören Yeri’nde misafirleri karşılamak için seyir terasları, kafeler ve karşılama merkezlerini de içine alan ciddi bir kompleks oluşturulacak. Yaklaşık üç ay önce bu projenin ihalesi yapıldı. 201 bin TL’ye ihale edilen projeyi, önümüzdeki yıl 2,5 milyon TL kaynak bulunarak bitirmeyi planlıyoruz” bilgisini verdi.

Efes Antik Tiyatrosu ve Saint John Kilisesirestorasyon projeleri kapsamında atılması planlanan adımlar hakkında da bilgi veren Karabayram; “Efes Antik Tiyatrosu’nun proje ihalesi tamamlandı. 2015 yılında tiyatronun restorasyon ihalesi de tamamlanacak. Burada konserlerin yapıldığı, seminerlerin yapıldığı bir mekanoluşturulacak. Kayıp parçalar bulunacak, yerlerine monte edilecek. Gerekli onaylar alındıktan sonra 2015 yılında tiyatroyu hizmete açmış olacağız. Müdürlük olarak biz belediyemizin de girişiyle 627 bin TL ödenek bulduk. Bu proje ihalesi de 499 bin TL’ye mal oldu.  İzmir çok zengin bir bölge bu zenginliğin %40’lık dilimi Selçuk ilçesinde. Bizim burada ciddi çalışmalar yapmamız lazım. Hızlı ve seri bir şekilde davranmalıyız. Yerel yönetimce tarihsel dokuya bugüne kadar gösterilmeyen bir önem var. Biz kurum olarak belediye başkanımıza ve Selçuk Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Müdürlüğümüz tüm belediyelere her türlü desteği vermeye hazır” dedi.

Şirince'nin dokusunun koruyacak proje

Toplantıda Selçuk Belediyesi Fen İşleri Müdürü adına İç Mimar Cem Serbest bir sunum yaptı. Turizm yoğunluğu yüksek bir bölge olan Şirince Mahallesi’nin yılda yaklaşık 2 milyon turisti bir yerleşke olduğunu belirten Cem Serbest “Yanlış restorasyonlar ve ilgisizlik nedeniyle “özgün Şirince Evi” niteliğindeki sivil mimarlık örneklerinin bir kısmı kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Kentin belirli akslarının çarşı niteliği kazandığı, kontrolsüz gelişen stant yapıları üst örtüler, pergolalar, tabelalar, uyumsuz yeni yapılar, yetersiz alt yapı, bakımsız tescilli kültür mirasları, uyumsuz kent mobilyaları ve yetersiz aydınlatma gibi birçok sorun ile karşı karşıya olan Şirince çarşısının belirlenen akslarında sokak sağlıklaştırma ve kentsel tasarım projesi hazırlanması öngörülmektedir” dedi.

Şirince’de yapılması planlanan  çarşı içi sokak sağlıklaştırma ve kentsel tasarım çalışmalar hakkında detaylı sunum yapan Cem Serbest, Şirince Çınar Altı Meydanı, çarşı ana aksı ve Aya Yani Kilisesi’ni bağlayan güzergâhın proje alanında  yürürlükteki Şirince Koruma Amaçlı İmar Planı hükümlerine bağlı kalınarak, proje alanı içerisinde yer alan tescilli geleneksel yapıların sokak sağlıklaştırması yapılacağını kaydetti.

Bilgilendirme toplantısının ardından Şirince mahallesinde incelemelerde bulunan İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Aksoy’dan ve Şirince Mahallesi Muhtarı Levent Apak’tan bilgiler aldı. Şirince’deki HagiosDimitrios Kilisesi ve St.John (Aziz Yahya) Kilisesi de gezen Karabayram ve beraberindekiler, Şirince çarşısını da gezerek burada yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler aldılar. Şirince ziyaretinden sonra restorasyonu devam eden Efes Müzesine geçen İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram’a burada Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı da eşlik ederek, restorasyon çalışmaları hakkında Müze Müdür Cengiz Topal’dan bilgiler aldılar.  

http://www.yapi.com.tr/haberler/sirince-restorasyona-giriyor_125298.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!