Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Son 10 Yılda Rüzgar Santrallerine 4 Milyar Dolara Yakın Yatırım Yapıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, "1000 megavatı aşan rüzgar santralları sayesinde bugün 61 bin megavatı geçen elektrik enerjisi kurulu gücünün içinde, rüzgar enerjisinin aldığı pay yüzde 4,5'a ulaştı. Sadece rüzgar santrallerine son 10 yılda 4 milyar dolara yakın yatırım yapıldı" dedi.

yapi.com.tr / AA
Son 10 Yılda Rüzgar Santrallerine 4 Milyar Dolara Yakın Yatırım Yapıldı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nde konuşan Hasan Köktaş, Türkiye'nin elektrik üretim kompozisyonunun içinde artık rüzgar enerjisinin de olduğunu belirterek, "2002 yılında neredeyse yok denecek seviyede, yani 19 megavat olan rüzgar kurulu gücümüz, bugün 2 bin 676 megavata ulaştı. Bu da, sadece rüzgar santrallerine son 10 yılda 4 milyar dolara yakın yatırım yapıldığını göstermektedir" ifadelerini kullandı. Köktaş, özellikle 2012 ve 2013 yıllarında peş peşe sisteme katılan, bin megavatı aşan rüzgar santralları sayesinde, bugün 61 bin megavatı geçen elektrik enerjisi kurulu gücünün içinde, rüzgar enerjisinin aldığı payın yüzde 4,5'a ulaştığını söyledi.

Türkiye'nin her yerinde pervaneleri dönen rüzgar santralları türbinlerinden elde edilen elektrik enerjisi miktarının, 6 milyar kilovatsaat düzeyine ulaştığına dikkati çeken Köktaş, "Konuya sadece rüzgar açısından bakmayarak genelleştirmek istersek, 2012 ve 2013 yıllarında devreye giren 8 bin 240 megavatlık kurulu gücün 5 bin 90 megavatı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşmuştur" dedi.

Türkiye'de rüzgar, güneş gibi kaynaklardan elektrik üretiminin lisanslandırılması konusunun, sektörün yakından takip ettiği ve üzerinde en çok tartıştığı konuların başında geldiğini dile getiren Köktaş, şöyle devam etti:


"Özellikle 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile getirilen ön lisans uygulaması sektörün yeni beklentilerine, açılımlara ve tartışmalara zemin sağlıyor. Kanunla getirilen lisanslandırma yöntemi çerçevesinde hazırladığımız ve sektörde büyük bir beklenti yaratan yönetmeliğimiz Kurulumuz tarafından kararlaştırılmış ve geçtiğimiz cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme gerek mevcut lisanslı projelerin hayata geçirilmesi gerekse yeni başvuruların kabulü açısından çok önemli yenilikler getiriyor. Bundan sonraki süreçte güneş ve rüzgar yatırımlarına yönelik ilk özel sektör başvurularının ne zaman alınacağı yerli ve yabancı özel sektör tarafından en çok merak edilen husus oldu.

Düzenlememiz çerçevesinde güneş enerjisine dayalı yeni ön lisans başvuruları 1-2-3 ve 6-7 Nisan 2015 tarihlerinde, rüzgar enerjisine dayalı başvurular ise 24- 25-28-29 ve 30 Nisan tarihlerinde alınacak. Yönetmeliğimiz kapsamında son üç yıl içinde elde edilmiş en az bir yıl süreli standardına uygun rüzgar veya güneş  ölçümü bulunması zorunluluğu getirilmiş ve yeni başvuru tarihleri de buna göre belirlendi. Diğer yıllar için ise TEİAŞ her yıl 1 Nisan tarihine kadar, takip eden beş ve takip eden on yıl için olmak üzere, sisteme bağlanabilecek rüzgar veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kapasitesini Kurumumuza bildirecektir". Köktaş, rüzgar enerjisine dayalı başvurular için her yıl Ekim ayının ilk beş iş gününde, güneş enerjisine dayalı başvurular için her yıl Ekim ayının son beş iş gününde, bir önceki yıl o yıl için açıklanan kapasite çerçevesinde, Kurum tarafından ön lisans başvurularının alınacağını bildirdi.

"Bundan sonraki süreçte görev önemli ölçüde özel sektöre düşüyor"

Köktaş, EPDK olarak bugüne kadar 9 bin 679 MV kurulu gücünde rüzgar projesine lisans verildiğine işaret ederek, "Bu gücün 2 bin 676 MV'ı işletmededir. Uygun bulma aşamasında olan toplam kurulu gücü 1192 MV olan 21 proje ise ön lisans sürecine girmiştir" ifadesini kullandı. Sadece lisanslı ve ön lisans süreci başlayacak projeler için değil, lisanssız elektrik üretimi ekseninde de rüzgar yatırımları konusunda çok büyük bir potansiyel oluştuğunu belirten Köktaş; bu konudaki kanun ve yönetmelikleri kapsamında kullanıcıların, şebekeye bağlanıp ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynağıyla karşılayacağını ve ihtiyaç fazlası enerjiyi de satabileceklerini söyledi.

Köktaş, bu yönetmelikle birlikte çok büyük bir talep ve sektör oluştuğunu, yeni finansman imkanlarının da önünün açıldığını dile getirerek, şebeke bağlantısını takiben, leasing finansman olanaklarının oluşmaya başladığını kaydetti.


Sektör temsilcilerinin, "12 ay ödemesiz, 84'aya kadar finansal kiralama yapılabildiği" bilgisini kendileriyle paylaştığını aktaran Köktaş,  "Bakanlığımız ve düzenleyici Kurumumuz sektörün sağlıklı bir şekilde gelişmesine yönelik tüm düzenlemeleri hayata geçirmiştir. Burada devletimiz, yerli üretimi desteklemek amacıyla, yerli türbin ile üretilen enerjiyi yüzde 57 daha yüksek bir fiyattan geri almak gibi ölçüm zorunluluğu, asgari sermaye ve teminat tutarları gibi projelerin gerçekçi ve ehil ellerde yatırıma dönüşmesi gibi her türlü aracı devreye almıştır" diye konuştu.

Köktaş, bundan sonraki süreçte görevin önemli ölçüde özel sektöre düştüğünü ifade ederek, rüzgar enerjisini 20 bin megavatlık kurulu güçlere ulaştırmak gibi büyük hedefleri bulunduğunu söyledi. Yeni sürecin sektöre ve Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Hasan Köktaş, bu kongrenin yeni yatırımlar için ivme katacak açılımlar getireceğine dair inancı olduğunu sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/son-10-yilda-ruzgar-santrallerine-4-milyar-dolara-yakin-yatirim-yapildi_113676.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!