Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Eserler Türkiye'ye Dönüş Yolunda

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin ait olduğu topraklara dönüşü için yürüttüğü son operasyonla 65 kültür varlığını daha geri aldı.

yapi.com.tr/AA
Tarihi Eserler Türkiye'ye Dönüş Yolunda

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin ait olduğu topraklara dönüşü için yürüttüğü son operasyonla 65 kültür varlığını daha geri aldı.

ABD'de ele geçirilen 48 ok ucu, 1 yüzük, 1 bronz kemer tokası ile 15 sikke, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğuna törenle teslim edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, yaptığı açıklamada, yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin ait olduğu topraklara getirilmesi için çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini söyledi.

İstikrarlı ve kararlı çalışmalarının bir kez daha olumlu sonuçlandığını ifade eden Çelik, "Son operasyonda ele geçirilen tarihi eserlerle 2014 yılında toplam 81 varlığımız kültür mirasımıza kazandırılmış oldu. Yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesinde, son dönemde yaşanan örneklerde de görüldüğü üzere daha seri sonuç alıyor ve bulunduğu yerler, koşullar ne olursa olsun ulaşıp iadesini sağlıyoruz" diye konuştu.

Tarihi eserlerin iadesinde erişilen noktanın, titizlikle uygulanan atılımcı ve kararlı politikaların önemli bir sonucu olduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Yakaladığımız bu başarılar, koordineli bir şekilde profesyonel yöntemlerle ve diplomatik girişimlerle yaptığımız çalışmaların birer ürünüdür. Tabi aynı zamanda çalışmalarımızı yalnızca ülkemiz adına değil, insanlık mirası adına da yaptığımızın bilincindeyiz. Bu son operasyonda da ABD'nin New York kentinde, ülkemize ait kültür varlığı niteliğindeki 48 ok ucu, 1 yüzük, 1 bronz kemer tokası ve 15 sikkenin ülkemize iadesi sağlandı. ABD'nin Göçmen ve Gümrük Ofisi, Newark Şubesi geçen yıl, New York Başkonsolosluğumuzla irtibata geçerek, İzmir'den ABD'ye gönderilen bir kargo paketinin içinde 48 ok ucu, 1 yüzük, 1 bronz kemer tokası ile 15 sikkenin yakalandığını bildirdi. Bu temasın ardından hemen işlemleri başlattık ve yapılan ön incelemeler sonucunda eserlerin ülkemize ait olduğu uzman raporuyla belgelendi. Olayın faillerine ve bağlantılarına ulaşmak için işlemler başlatıldı, hem yurt dışı hem yurt içi, gerek emniyet güçlerimiz gerekse alan uzmanları tam zamanlı çalışıyor."

Kaçırılan diğer eserler için temaslar sürüyor

Bakan Çelik, yasadışı yollarla ülke dışına çıkarılan kültür varlıklarının geri alınması çalışmaları kapsamında, 2014 yılı Kasım ayı itibariyle, toplamda 16 kültür varlığının Türkiye'ye iadesinin sağlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu son gelişme ile 2014'te sayımız 81'e ulaştı. Son 10 yılda 4 bin 224 kültür varlığımızın ait oldukları topraklara dönmesini başardık. Daha önce de 10 mezar taşı ve adak steli ile bağış yoluyla iadesi sağlanan 4 amfora ve 1 at koşum takımına ait tunç gem ABD'den, bir Yortan kabının Avusturalya'dan iadesi sağlanmıştı. Hemen belirteyim Almanya, ABD, İtalya, Fransa, Danimarka, Bulgaristan, İsviçre, İskoçya ve İngiltere'de bulunan pek çok eserimizin iade çalışmaları da gerek hukuki gerek diplomatik yollarla sürüyor. Bu gelişmeler aynı zamanda, Bakanlığımızın kültür varlıklarımızın iadesi konusunda göstermiş olduğu çalışmaların uluslararası kamuoyu tarafından da desteklendiğinin ve yurtdışında da takdirle karşılandığının önemli bir göstergesidir. Son olarak bu konuda her zaman yinelediğim bir çağrıyı bir kez daha yapmak istiyorum; bizim tarihi eserlerimizin iadesi konusunda ulusal ve uluslararası diğer birimlerle koordineli bir şekilde yürüttüğümüz profesyonel çalışmalara vatandaşlarımızın da desteğini bekliyoruz. Bu konuda çevrelerinde olup bitene karşı duyarlı olmalarını ve şüphe uyandıran durumlarda bizlerle temasa geçmelerini rica ediyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-eserler-turkiyeye-donus-yolunda_127002.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!