Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Termik Santral İnşaatı Kural Tanımıyor

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde inşaatı devam eden Hunutlu Termik Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna aykırı ilerlediği ortaya çıktı.

yapi.com.tr
Termik Santral İnşaatı Kural Tanımıyor

Çevreye ve insan sağlığına vereceği zarar ile tartışma konusu olan Adana’nın Yumurtalık ilçesindeki Hunutlu Termik Santrali’nin projesinde yapılan değişikliklerin ÇED Raporu’nda yer almadığı öne sürüldü. Doğu Akdeniz Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada, santralin baca tasarımında değişiklik yapıldığı, yeni tasarımda bacanın soğutma kulesi içine alındığı ortaya kondu.

BirGün’de yer alan habere göre; Platform sözcüsü Dr. Sadun Bölükbaşı ÇED raporunda yer almayan değişiklikle ilgili, “Onanan ÇED raporunda böyle bir çalışma ve modelleme yer almadığı için hava kirliliğinin ne kadar alanı nasıl etkileyeceği ve ne gibi sağlık etkilerine neden olacağı bilinmiyor. Bu değişiklik nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunduk ve yeni bir ÇED raporu hazırlanana kadar santral inşaatının durdurulmasını talep ettik.” dedi.

Açıklamada ayrıca inşaat devam ederken santrale ait imar planlarının yeniden değiştirildiği belirtildi. Termik santral için daha önce yapılan imar planı revizyonlarının iptali için açılan davanın bilirkişi raporunu paylaşan Platform, bilirkişi raporunun; santralin imar planlarının İskenderun Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Planı ve Mersin-Adana Bölgesi Çevre Düzeni planlarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu ortaya çıkardığını, ÇED raporunda koruma için belirtilen tedbirlerin ise gerçekçi ve mümkün olmadığını ortaya koyduğunu hatırlattı.

Sözleşmeyi ihlal ediyor
Açıklamaya göre, santralin inşaatı aynı zamanda IUCN tarafından nesli “tehlike altında” olduğu belirlenmiş yeşil deniz kaplumbağalarının yuvalama alanına tehdit oluşturduğu için Bern Sözleşmesi’ni ihlal ediyor. Ayrıca, hem Çin hem Türkiye’nin imzacı olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin maddelerine de aykırılık gösteriyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/termik-santral-insaati-kural-tanimiyor_181502.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!