Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Topbaş için Kritik Bilirkişi Raporu

Levent'teki eski garaj arsasının satışında İETT'nin çıkarlarına aykırı usulsüz işlemlerle kurumu zarara uğrattığı iddia edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Başkanı Kadir Topbaş "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılandığı dava görülmeye devam edildi.

yapi.com.tr
Topbaş için Kritik Bilirkişi Raporu

İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 3 yıla kadar hapsi istenen Kadir Topbaş katılmazken avukatı Fahri Biçer hazır bulundu. Müşteki olarak ise İETT eski Genel Müdür Yardımcısı Cemal Acar duruşmadaki yerini aldı. DHA'nın haberine göre, Hakim Refik Özcan, bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını belirtti. Duruşma, tarafların bilirkişi raporuna karşı diyeceklerini hazırlamaları için süre verilerek ertelendi.

Bilirkişi raporu mahkemede

İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden profesörler Nihat Bulut ve Mahmut Koca ile Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç Dr. Caner Yenidünya imzası taşıyan 16 sayfalık raporda, 'İETT aleyhine sayılacak satış ve devir işlemini onaylayarak hayata geçirmek suretiyler denetleme görevini kötüye kullandığı iddasına yönelik' dosyadaki belge ve bilgilerin incelendiği belirtildi.

'Görevi kötüye kullanma suçunun unsurlarının gerçekleşmediği" yönünde rapor

Raporda, 'İddiaya konu eylem ve işlemerde görevin gereklerine aykırı bir davranışın bulunmadığı, çünkü sanığın belediye başkanı ve aynı zamanda İETT'nin belli miktarları aşan alım satım kararlarını onaylama yetkisine sahip olduğu, İETT'nin de İBB gibi bir kamu kuruluşu olması dolayısıyla yapılan satış nedeniyle kamunun zarara uğraması ya da üçüncü kişiye yarar sağlanmasından söz edilemeyeceği somut olayda objektif cezalandırılabilme şartlarının gerçekleşmediği kanaatindeyiz' ifadelerine yer verildi. Raporun sonuç bölümünde ise, 'Bahse konu taşınmazın satışına ve satış bedelinin ödenmesine ilişkin olarak görevin gereklerine aykırı bir davranışın bulunmadığı, bu itibarla somut olayda görevi kötüye kullanma suçunun unsurlarının gerçekleşmediği nihai karar mahkemeye ait olmak üzere sonuç ve kanaatine varılmıştır' denildi.

3 yıla kadar hapsi isteniyor

Eski İETT arsasının 16 Ağustos 2005 tarihinde 110 milyon dolar bedelle İBB’ye devredilmesi kararı üzerine suç duyurusunda bulunulmuştu. İETT arazisi 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Dubai Şeyhi El Maktum'a satılmış, ancak daha sonra bu satış gerçekleşmemişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, mülkiyeti İETT Genel Müdürlüğüne ait Levent'teki eski garaj arsasının İETT'den Büyükşehir Belediyesine satış ve devrinde, mevzuata ve İETT'nin çıkarlarına aykırı usulsüz işlemlerle kurumu zarara uğrattığı iddia edilen belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın "görevi kötüye kullanma" suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapisle cezalandırılması isteniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/topbas-icin-kritik-bilirkisi-raporu_106572.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!