Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türk Akımı Dondu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin: Taraflar masadan kalktı demiyorum ama bu düğümün çözülmesi için tarafların tekrar bir araya gelmesi gerekiyor

yapi.com.tr / AA
Türk Akımı Dondu

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin (STEAM) organize ettiği '16. Uluslararası Enerji Arenası Serbest Piyasa Dinamikleri ve Avrupa Piyasalarına Entegrasyon' başlıklı konferansta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin, Türk Akımı Projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Rusya ile 'Türk Akımı Projesi'nin 1 Aralık 2014'te iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından duyurulduğunu anımsatan Aytekin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aynı zamanda Gazprom'un Türkiye'ye doğalgazda uygulayacağını ilan ettiği yüzde 6'lık indirimin tek taraflı bir beyan olduğunun altını çizdi.

"Taraflar masadan kalktı demiyorum ama..."

Aytekin, fiyat müzakerelerinde Türkiye'nin talebinin daha yüksek olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu noktada Rusya tarafıyla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin çıkmaz noktasını bu teşkil etti. Mayısta yapılan görüşmelerle yüzde 6'lık indirimi biz yüzde 10,25 seviyesine kadar çıkardık, fakat seçimden önce biz bu iki konuyu birbiriyle karıştırmadan, şartlı olmaksızın yürütmeye karar vermiştik ama Rusya tarafıyla ilgili görüşmeler şu haliyle bir çıkmaza girdi. Onlar, Gazprom ve BOTAŞ arasındaki fiyat indirimini "Türk Akımı"nın bir ön şartı olarak ortaya koydular fakat biz bunu bir başlangıç noktası olarak düşünmüştük. Hazirandaki seçimlerden sonra da Türkiye'de hükümet kurulması noktasında bir ilerleme kaydedilemeyince şu haliyle görüşmeler donduruldu. Taraflar masadan kalktı demiyorum ama bu düğümün çözülmesi için tarafların tekrar bir araya gelmesi gerekiyor".

Önümüzdeki ay İstanbul'da gerçekleştirilecek G20 Enerji Bakanları Zirvesi'nde ikili temaslar olabileceğini anlatan Aytekin, Türk Akımı'nın oradaki görüşmelerde ele alınabileceğini dile getirdi.

Konunun çözümü için her iki tarafın da esneklik göstermesi gerektiğini vurgulayan Aytekin, "Bu noktada ben bir özeleştiri de yapabilirim. Türkiye, Rusya'nın Almanya'dan sonraki en büyük gaz ticaret ortağı, BOTAŞ ise şirket bazında birinci ticaret ortağı. Ben karşılıklı bir güvensizlik görüyorum. Rus tarafı şart koymadan fiyat indirimini uygulamış olsaydı, şu anda geldiğimiz nokta daha umut verici olurdu" diye konuştu.

Mevcut doğalgaz kontratları içerisinde en pahalısı İran ile

Aytekin, ayrıca Türkiye-İran arasındaki enerji ilişkilerini de değerlendirdi.

Türkiye'nin mevcut doğalgaz kontratları içerisinde en pahalısının İran ile olduğunu vurgulayan Aytekin, "İran'la aramızda bir tahkim mevzusu var. Bu konu sanırım sonbaharda sonuçlanabilir. İran'dan ve İran üzerinden Türkmenistan'dan Türkiye'nin ekstra doğalgaz alma imkanı her zaman var fakat sonuçta içinde bulunduğumuz ortamda İran kontratı Türkiye'nin açık ara farkla en pahalı kontratı. İran'la ilgili yaptırımların dünya nezdinde ortadan kalkmasına rağmen mevcut iki ülke arasındaki sorun çözülmeden Türkiye-İran arasında yeni bir çerçeve açılmasını zor görüyorum" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-akimi-dondu_133982.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!