Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye Kimya Sektörü Strateji Belgesi Açıklandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından İzmir'de kamuoyuna açıklanan belgede 6 hedef belirlendi. Katma değeri yüksek, insan ve çevre sağlığına duyarlı ürünlerin üretim ve ihracatını geliştirecek politikaların oluşturulması gibi hedeflerin bulunduğu belge, 37 eylem planını kapsıyor.

yapi.com.tr / AA
Türkiye Kimya Sektörü Strateji Belgesi Açıklandı

Eylem planları
    
Katma değeri yüksek, insan ve çevre sağlığına duyarlı ürünlerin üretimini ve ihracatını geliştirecek politikaların oluşturulması için kümelenme faaliyetlerinin geliştirilmesi gerektiğinin vurgulandığı belgede, ayrıca, sektörün uluslararası rekabet gücünün artırılması için şirket birleşmelerini ve satın almaları kolaylaştıracak ve özendirecek tedbirler alınacağı, çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesine yönelik politikalar oluşturulacağına yer verildi.
     
Eylem planına göre, ara girdi ithalatının azaltılması için İran, Suudi Arabistan, Rusya gibi ülkelerle ilişkiler kurularak Türkiye'nin yatırım ortamı anlatılacak, biyoyakıt eylem planı hazırlanacak ve biyoyakıt tesislerin yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılacak.

Özel ve katma değeri yüksek kimyasalların üretimine yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması desteklenecek. Ayrıca, Türkiye'deki mevcut mineral ve filizlerin, inorganik kimya sanayinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek, kimyaya özel ihtisas organize sanayi bölgeleri, kıyı şeridinde limanlara, denizyolu, karayolu ve demiryolu entegre ulaşım sistemini sağlayacak şekilde kurulacak.
    
Belirli bölgelerde yatırım için ortam sağlanacak
    
Aliağa, Ceyhan-Yumurtalık, Bandırma, Filyos, Samsun gibi yerleşim yerlerinde özel sektörle işbirliği içinde özellikle petrokimya, sıvı kimyasal depolama ve enerji sektörlerinde yapılacak yatırımlar için gerekli ortam sağlanacak. AB'de üretilen ve AB'ye ithal edilen tüm kimyasal madde ve karışımlarını düzenleyen REACH Sistemi'nin Türk kimya sektöründe yaratacağı fırsatlar araştırılacak.
     
Kimya sektörünün genel amacına uygun Ar-Ge politikalarının oluşturulması için de yerli hammadde kaynaklarına dayalı yüksek katma değerli ürün üretimine yönelik AR-GE yatırımları konusunda öncelikler belirlenecek. Üniversite-sanayi arasında Ar-Ge'ye yönelik işbirliğinin yapıldığı teknokentlerin kimya sanayinin yoğun olduğu bölgelerde veya kimya ihtisas organize sanayi bölgelerinde sayıları artırılacak, nitelikli AR-GE elemanlarının Türkiye'ye göçü özendirilecek.
     
Ayrıca, sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda meslek standartları oluşturulacak, eğitim programları açılacak ve eğitim alan kişiler belgelendirilecek ve sektör paydaşları ile ortak hedeflere yönelebilecek işbirliği ortamı oluşturulacak.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-kimya-sektoru-strateji-belgesi-aciklandi_102172.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!