Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yılanlı Dağı’ndaki Mermer Ocağını Mahkeme Durdurdu

Sivas’ın doğa harikası Yılanlı Dağı’nı tehdit eden mermer ocağına mahkeme “dur” dedi.

yapi.com.tr
Yılanlı Dağı’ndaki Mermer Ocağını Mahkeme Durdurdu

Sivas’ın Kangal ilçesinde Aleviler için kutsal kabul edilen Yılanlı Dağı, mermer ocağı tehdidi altında. Çevre sakinleri dağın bulunduğu bölgeye yapılmak istenen blok mermer ocağına karşı dava açtı. Mahkeme projeye verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararını iptal etti.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 Temmuz 2019 tarihinde Yılanlın Dağı’nın bulunduğu bölgeye “blok mermer ocağı projesi” için “ÇED Olumlu” kararı verdi. Bölge sakinleri kararın iptali istemiyle dava açtı. Proje sahasına çok yakın bir konumda yaşadıklarına dikkat çeken bölge sakinleri, projenin hayata geçmesi halinde sağlıklı bir çevrede yaşam haklarının etkileneceğinin altını çizdi. Bölge sakinleri, yaşamlarını hayvancılık, tarım ve arıcılık ile sağladıklarını anlatarak projenin hayata geçmesi durumunda bölgede bulunan su kaynaklarının yok olacağını ve artık mesleklerini icra edemeyeceklerini ifade etti.

“Dağın yarısı kadar”
Dava dosyasına giren bilirkişi raporunda, projenin, “bölgenin doğal yapısı, fauna elemanları, ekosistem ve bölge insanı üzerinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceği” belirtildi.

Mahkeme ise “projenin önemli çevresel etkilerinin olduğu, bilirkişi raporunda belirtilen hususlar da dikkate alınarak ÇED sürecinin yeniden işletilmesi gerektiği” sonuç ve kanaatine vararak bakanlığın kararını iptal etti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yilanli-dagindaki-mermer-ocagini-mahkeme-durdurdu_179192.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!