Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Akdeniz’i Kirletene 413 Bin Lira Ceza

Beşparmak Dağları Milli Park Olmalı

2015 Sıcaklık Rekoru Kırdı

İşte Isınma Giderini Azaltmanın...

Küresel Isınmada ‘Eşiğe’ Bir Adım Kaldı

'Nükleer Enerji Yasa Tasarısı'nın...

Isınmaya Yılda 110 Lira Ödüyor

Ukrayna'da Nükleer Kaza

30 Yerli Şirket Nükleer Santral...

Nükleere Karşı Kürek Çekiyor

Nükleer Santrali Kamyonete Sığdırdılar

Japonya'dan Sinop’a Nükleer Uyarısı

Nükleerde Herşey Yalnızca Kağıt Üstünde

Türkiye Gittikçe Isınacak

Nükleer En Ucuz Çin'de, En...

İstanbul'da Sakın Denize Girmeyin!

Nükleer Endüstrisi Çöküyor

Nükleer için Kritik Toplantı

Nükleer Atıklarla Baş Edecek...

Akkuyu’nun 'Belirsiz' Maliyeti

Denizlerdeki Kirlilik Oranları...

Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü Kuruluyor

Akkuyu'da Revize Edilmiş ÇED...

Akkuyu, Japon Belgeseline Konu Oldu

Rusya'dan Akkuyu'ya İlk Çeyrekte...

Akkuyu ÇED Raporu Bir Kez...

"Akkuyu Santralinin Yapımında...

Akkuyu'da Nükleerin 'İlk' Kurbanı O mu?

"Akkuyu'nun Yüzde 49'unu Satmayı...

Akkuyu'ya "11 Eylül" Testi

Mersin Akkuyu'ya Yer Lisansı Davası

Akkuyu'da Nükleer Santral...

Akkuyu için İkinci Suç Duyurusu!

Akkuyu'da Nükleer Santral...

Akkuyu'da, ÇED Raporu için...

Akkuyu'nun Yer Lisansı Güncellendi

Rusya 'Akkuyu' için Kredi Kullanıyor

Akkuyu’da ÇED Beklenirken İnşaat Başladı

Akkuyu’da ÇED Raporunu Bekleyen...

Rusya Akkuyu için Para Ayırıyor

"Akkuyu Gecekondu Santrali Olmuş"

Akkuyu Nükleer Santrali için...

Akkuyu'ya ÇED İncelemesi!

"Akkuyu'da Göstermelik ÇED...

Akkuyu ‘Formata Uygun’ Çıktı

Akkuyu'ya İlk Kazma 2016'da!

Akkuyu'da ÇED Raporu İade Edildi

Bakan'dan "Akkuyu Nükleer...

“Akkuyu Raporu Geliştirilse...

Akkuyu ÇED Raporu Bakanlığa Sunuldu

Akdeniz'de Nükleer Isınma

Akkuyu Nükleer Santrali’nde ihtiyaç duyulacak soğutma suyu, Akdeniz’den alınacak. Yapılan hesaplara göre, en olumsuz koşullar altında dahi soğutma suyu deşarjı deniz suyu sıcaklığında en çok 0.5 derece artışa neden olacak.

yapı.com.tr
Akdeniz'de Nükleer Isınma

Mersin’nin Gülnar İlçesi Büyükeceli Mahallesi’ne yapılacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan 3 bin 600 sayfadan oluşan revize ÇED raporu açıklandı. Taraf'ın haberine göre, deniz suyunun 0.5 derece ısınabileceği ancak bunun ekolojiyi kötü etkilemeyeceği ileri sürülürken, inşaat aşamasında mağaralarda fok varken “patlatma” yapılmayacağı belirtildi.

Akkuyu NGS’den yapılan açıklamaya göre; Akkuyu Nükleer Santrali’nin işletilmesi sırasında ihtiyaç duyulacak soğutma suyu, Akdeniz’den karşılanacak. Akkuyu NGS soğutma sularının denizel alandaki yayılım ve dağılımı, Gazi Üniversitesi tarafından hazırlanan üç boyutlu “Hidrodinamik Taşınım Modeli’ne (HYDROTAM-3D) göre gerçekleştirilecek. Açıklamada, deniz suyu sıcaklığındaki 0.5 derece sıcaklık artışının tek hücreli canlılar, deniz yosunu gibi çeşitlilikler, zooplanktonlar ve gıda zinciri üzerinde ve foklar üzerinde olumsuz etkisi olmayacağı savunuldu.

Yapılan açıklamaya göre; tasarım ve inşaat faaliyetleri esnasında Akdeniz foklarına yönelik bir gözetim planlanacak ve bu çalışma kapsamında fokların bolluk dereceleri, üreme performansı indeksleri, yuva koşulları ve populasyon durumları incelenecek. Biyolojik izleme kapsamında, balıkçıların ve turistlerin fokları ziyaretlerini kısıtlamak ve gerekmesi hâlinde öksüz, hasta ve yaralı foklara vaktinde veteriner hizmeti sunmak amacıyla bölgede devriye kontrolleri yapılacağı ileri sürüldü.

Mağarada yunus aranacak

Proje’nin arazi hazırlığı ve inşaat aşamasında patlatma yapılmasının zorunlu olduğu hâllerde; patlatma yapılmadan önce ilgili bir uzman tarafından Beşparmak Adası’ndaki denizel mağaralarda birey (fok) olup olmadığı kontrol edilecek, eğer mağarada birey var ise patlatma işlemi yapılmayacak, bireyin beslenmek için denizel mağaradan uzaklaştığı zaman patlatma yapılacak. Ayrıca, ilgili uzman tarafından, proje için gerçekleştirilen patlatma işleminden dolayı denizel mağaranın iç yapısında herhangi bir hasar oluşup oluşmadığı da kontrol edilecek. Patlatma esnasında mağaraların durumu izlenecek.

Proje’de çalışanlar tarafından hiçbir şekilde Beşparmak Adası’na ve mağaralara giriş ve çıkış yapılmayacak. Proje’nin arazi hazırlığı ve inşaat çalışmasından başlayarak faaliyet işletmeye kapatılıncaya kadar Akdeniz fokları için düzenli olarak izleme yapılacak, yapılan izleme çalışmasına ait İzleme Raporu, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Adana’da bulunan VII. Bölge Müdürlüğü’ne ve Mersin Şube Müdürlüğü’ne sunulacak. Hazırlanacak olan İzleme Raporu’nun bir örneği T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talep etmesi durumunda sunulmak üzere Proje Şirketi Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından muhafaza edilecek.

Toplam maliyet 20 milyar dolar

Akkuyu NGS’den yapılan açıklamada, inşa edilecek Türkiye’nin ilk nükleer santralı için MSK-64 ölçeğine göre 9 şiddetinde olabilecek bir depremde güvenli durdurma dahil olmak üzere, birçok risk etkenleri hesaba katılarak uygulama yapıldığı belirtildi. Nükleer Güç Santrali, her biri 1200 MW kurulu güce sahip, 4 üniteden oluşacak. Akkuyu’da inşası planlanan 4 adet reaktör, 3+ nesil NGS’ler olarak kabul edilen VVER-1200 teknolojisi ile gerçekleştirilecek. Akkuyu NGS’nin inşaatı tamamlandıktan sonra bugünkü elektrik tüketiminin yüzde 16’sını karşılayacak. Akkuyu NGS Projesi’nin toplam maliyetinin 20 milyar ABD doları civarında olması öngörülüyor. Akkuyu NGS’nin işletme ömrü 60 yıl olarak planlanıyor. Nükleer santralin kurulması ile enerjide dışa bağımlığın azaltılması hedefleneceği vurgulanırken, Akkuyu NGS Proje Sahası dışında ancak hemen bitişiğinde kurulması planlanan ve içerisinde kalıcı konut alanlarının olacağı yaşam merkezinde yaklaşık 4 bin 500 kişilik bir yerleşim alanı inşa edilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/akdenizde-nukleer-isinma_121996.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!