Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Bir Şehir Nedir ki, İçinde Yaşayanlardan Başka?”

“Bir şehir nedir ki, içinde yaşayanlardan başka?” diyen onbinler, yağmalanan şehirlerin, mahallelerin, doğanın, kamusal kaynakların hesabını sormak ve 'Yalana, Talana, Yağmaya, Yıkıma Artık Yeter!' demek için İstanbul Kadıköy'deydi.

yapi.com.tr
“Bir Şehir Nedir ki, İçinde Yaşayanlardan Başka?”

Kent Hareketleri, Kuzey Ormanları Savunması, Forumlar Arası Kentsel Dönüşümle Mücadele Çalışma Grubu öncülüğünde çok sayıda meslek örgütü, sivil toplum kuruluşu ve siyasal parti tarafından düzenlenen mitinge, CHP, BDP, HDP, TKP, İşçi Partisi, Halkevleri, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, DİSK, KESK, Türkiye Sakatlar Derneği gibi çok sayıda parti ve sivil toplum kuruluşu da destek verdi. Söğütleşme, Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Ayrılık Çeşmesi önünde buluşarak üç ayrı kortej halinde Kadıköy İskelesi önüne yürüyen gruplar, başta orman alanlarının imara açılması ve kentsel dönüşüm olmak üzere, ‘Yağmaya karşı haydi İstanbul’u savunmaya’ sloganıyla hükümetin uygulamalarını protesto etti.

"Bizleri bu yağma ve talan düzenine kul köle edemeyeceksiniz"

Miting organizasyon komitesi adına ortak açıklamayı okuyan Cihan Uzunçarşılı Baysal, "Biz İstanbul halkı, eşitlik, özgürlük ve adalet kavgamızın en güzel şehrini İstanbul'u yağmacıların, talancıların, kibirli zorbaların saltanatına karşı savunmak için buradayız, birlikteyiz, ayaktayız" dedi:

"Artık uyandık, bundan böyle birliğimizi, kardeşliğimizi bozamayacaksınız, taleplerimizi duymazlıktan gelemeyeceksiniz, bizleri bu yağma ve talan düzenine kul köle edemeyeceksiniz. Yalana, talana, yağmaya, yıkıma artık yeter. Görülmemiş bir polis şiddetiyle el birliğiyle katlettiğiniz çocuklarımız Ethem'in, Abdocan'ın, Ali İsmal'in, Medeni'nin, Mehmet'in, Ahmet'in, Ferit'in, çocukluğunu çaldığınız Berkin'in ve kahırdan öldürdüğünüz Fadime ananın hesabını soruyoruz.

Uyanan bu halk sizin neoliberal yağma düzeninize sığmayacaktır. İstanbul'a, şehirlerimize, yaşamlarımıza karşı suç işleyen bütün yetkilileri, bakanları, belediye bakanlarını derhal istifaya çağırıyoruz. Afet Yasası, ‘riskli alan’, ‘kentsel dönüşüm’ gibi uygulamaların iptal edilmesini, 3. köprü ve 3. havaalanı başta olmak üzere hukuk ve bilim dışı projelerin durdurulmasını, Haydarpaşa, Galata, Haliç, Cevizli Tekel gibi kamusal alanlardaki yağmanın durdurulmasını istiyoruz. İstanbul'u şehrimizi, yaşamımızı, emeğimizi, insanlığımızı geri almak için başladığımız yürüyüşümüze onurla, isyanla, yürekle devam ediyoruz".

Yıkım kapsamında olan mahalleler adına konuşan Ömer Kiriş de, kentsel dönüşüm projeleriyle konut hakkının yok sayıldığını, mahalleler yıkılarak ilişkilerin darmadağın edildiğini, halkın yoksullaştırıldığını söyledi. Kitle, Tozkoparan, Fener, Balat, Gülsuyu-Gülensu, Gaziosmanpaşa, Derbent, Sarıyer, Yakacık, Okmeydanı, Çitfehavuzlar ve Ümraniye'nin ismini tek tek sayarak "direniyor" dedi.

Öne çıkan sloganlar

Yüzün üzerinde sivil toplum kuruluşu, dernek, meselek örgütü, sendika, öğrenci birlikleri, Gezi direnişi sonrasında örgütlenen mahalle forumları, grup ve hareketin katıldığı mitingde öne çıkan sloganlar şöyleydi:

"Hırsız vaaaarrr!",
"Gün gelecek devran dönecek hırsızlar halka hesap verecek,"
"Vekiller dışarı, hırsızlar içeri",
"Yağmacılar halka hesap verecek",
“Evime, mahalleme, kentime, ormanıma dokunma,”
"Barınma hakkımız engellenemez",
"Susma sustukça her yer beton olacak",
"Ormanlar halkındır, satılamaz",
"Su hayattır satılamaz",
"Ya hep beraber ya hiç birimiz",  
"Direne direne kazanacağız",
"Her yer Taksim her yer direniş",
"Her yer rüşvet her yer yolsuzluk",
"Hükümet istifa",
"2B yasası oldu halkın tasası".

Kaynak: Açık Radyo, Radikal Gazetesi, bianet.org

http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-sehir-nedir-ki-icinde-yasayanlardan-baska_115203.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!