Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

ÇED'i Kaçırmışlar

EGEÇEP avukatı Cangı, Efemçukuru Altın Madeni’nin kapasite artırımıyla ilgili raporu göremediklerini söyledi.

yapi.com.tr
ÇED'i Kaçırmışlar

Cumhuriyet'in haberine göre, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) avukatı Arif Ali Cangı, İzmir’in içme suyunu karşılayan Tahtalı Barajı Havzası’ndaki Efemçukuru Altın Madeni’nin kapasite artırımı için hazırlanan ÇED raporunun kendilerinden kaçırıldığını söyledi.

EGEÇEP, TÜPRAG tarafından işletilen altın madeninin kapasitesini 2.5 kat artıran ÇED sürecini yargıya taşıdı. İzmir 1. İdare Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya, davacı olarak yöre sakini Ahmet Karaçam, EGEÇEP Başkanı Ali Osman Karatekin, avukat Arif Ali Cangı, İzmir Tabip Odası vekili Ali Hızal’la davalı taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hukuk Müşaviri Aslı Toksal, TÜPRAG vekili Şeyda Ataman ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilisi Sema Yunakçı katıldı.

Efemçukuru’nun, İzmir’in içme suyunun yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Tahtalı Barajı koruma alanı sınırında, yaklaşık 200 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı’na su sağlayacak derelerin mutlak koruma alanı içinde yer aldığını anlatan Cangı, kent için yaşamsal önemdeki bu yerde 10 yıldan bu yana altın madenciliği yapıldığına dikkat çekti. Ağır metal madenciliğinin bölgenin ekolojik dokusuna zarar verdiğini vurguladı.

Yarattığı riskler yetmiyormuş gibi şimdi de kapasitesinin artırılmak istendiğini belirten Cangı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED raporu hazırlık sürecini kendilerinden gizlediğini savunarak “Dava açarken bu raporu görmedik. Bir CD hazırlamak bu kadar zor mu? Buradan bakanlık yetkilerini kınadığımı belirtmek isterim” dedi.

Prof. Dr. Karatekin de madenin bölgeye geri dönüşü olmayacak zararlar verdiğine dikkat çekti. Mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cedi-kacirmislar_120542.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!