Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Dünya Kültür Miras Listesi Adayı Bursa'nın Dosyası UNESCO'ya Gönderildi

Türkiye´nin 2014 yılı için UNESCO Dünya kültür miras listesi adayı olan Bursa'nın adaylık dosyasına son şekli verilerek UNESCO´ya gönderildi.

yapi.com.tr
  • Dünya Kültür Miras Listesi Adayı Bursa'nın Dosyası UNESCO'ya Gönderildi
  • Dünya Kültür Miras Listesi Adayı Bursa'nın Dosyası UNESCO'ya Gönderildi
  • Koza Han
  • Yeşil Türbe
  • Cumalıkızık

Kültür Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantı ile Bursa’nın tarihsel değerlerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmesi yolculuğunda bir adım daha atıldı. Toplantıya, Müzeler ve Kültür Varlıkları Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Yardımcısı Abdullah Kocapınar, Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ile Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı Nalan Fidan katıldı.

UNESCO’ya gidecek dosya üzerinde son rötuşların yapıldığı toplantıda, revize edilerek ilave belgeler ve Bursa belgeselleriyle desteklenen yeni dosya hazırlandı. 31 Ocak Perşembe günü Dışişleri Bakanlığı üzerinden Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’ne (ICOMOS) iletilecek olan dosya, ICOMOS kanalıyla UNESCO’ya verilecek. ICOMOS ilerleyen günlerde bir heyet gönderecek ve dosya içeriğiyle birlikte adaylık için belirtilen alan gezilecek. İncelemelerin tamamlanmasının ardından UNESCO, değerlendirme sonucunu 2014 yılı Şubat ayında açıklayacak.

Bursa Hanlar Bölgesi (Orhan Gazi Külliyesi ve çevresi), Sultan Külliyeleri (Hüdavendigar, Yıldırım, Yeşil, Muradiye) ve Cumalıkızık köyü tarihi alanlarının UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması sürecinde, ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ ismi ile hazırlanan adaylık dosyası; Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edilerek 3 Eylül 2012’de ilk başvuru gerçekleştirilmişti. 'Dünya Miras Listesi'ne girebilmek için bir ülke, her yıl sadece bir kültürel, bir de doğal varlık ile başvuru yapabiliyor. Bursa tüm bu özellikleri ve gelinen süreçle birlikte, “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” başlıklı dosyası ile 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeyi hedefliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunya-kultur-miras-listesi-adayi-bursanin-dosyasi-unescoya-gonderildi_103901.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!