Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Esenler’de 26 Bin Ev Yerinde Dönüşecek

Kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesiyle birlikte hareketli günlerin yaşandığı Esenler’de, 10 yılda yaklaşık 26 bin konutun yerinde dönüşüm ile yenilenmesi planlanıyor.

yapi.com.tr
Esenler’de 26 Bin Ev Yerinde Dönüşecek

Milliyet Gazetesi'nden Yavuz Karaman'ın haberine göre, son yıllarda niteliksiz ve güvenilirliği konusunda soru işareti bulunan yapıların geliştiği Esenler ilçesi, kentsel dönüşümle birlikte yenilenme dönemine giriyor.

Deprem Yönetmeliği’ne ve çağdaş yaşama uygun yapıların yapılması şeklinde özetlenen kentsel dönüşüm projesinde en hızlı ilerleyen ilçelerden biri olan Esenler’de, kentsel dönüşüm kapsamında 10 yıl içerisinde yaklaşık 26 bin konutun yerinde dönüşüm ile yenilenmesi planlanıyor.

Bölgenin kapsamlı bir analizini hazırlayan TSKB Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Simge Sevin Aksan’a göre,  İstanbul’da, kişi başına düşen yeşil alan miktarı yaklaşık 3 metrekare iken, Esenler’de bu rakam 0.75 metrekare civarında. Dünya genelinde kabul gören kişi başına düşen yeşil alan miktarı ise 8-12 metrekare aralığında. Bu durum, ilçedeki yaşam kalitesinin ve kentleşme başarısının oldukça düşük olduğunu gösteriyor.

Analize göre, Esenler ilçesi sınırlarında kalan Havaalanı Mahallesi’nde başlayan Kentsel Dönüşüm, Oruç Reis, Turgut Reis, Çifte Havuzlar, Tuna ve Menderes mahallelerinde hızla devam ediyor.

Yaklaşık 146 bin bağımsız bölümün bulunduğu ve yapı stoğunun yaklaşık yüzde 85’inin 20 yaşın üzerinde olduğu bölgede, Deprem Yönetmeliği’ne göre inşa edilen konutların oranı ise yalnızca yüzde 10 seviyelerinde.

Ofis arzı sınırlı kaldı

Konut fonksiyonlu yapılaşmış olan Esenler İlçesi’nde, ofis arzı ise yok denecek kadar az. İlçe sınırları dahilindeki ofis yapılaşmaları Tekstilkent-Giyimkent Siteleri ve Tekstilkent’te inşa edilmiş Koza Plaza ile sınırlı kalıyor. Tekstilkent-Giyimkent bölgesinde, ofislerin satış gördüğü fiyat aralığı 2.000-2.500 TL/m2 aralığı değişiyor.

100 bin konut yenilenecek

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Esenler’de, 100 bin adet konutun yenileceği belirtiliyor. Analizde, henüz projenin tamamlanma oranı yüzde 10 seviyesindeyken, projenin konut fiyatlarına olumlu etki yaptığı görülüyor. Esenler’in birçok mahallesinde eş zamanlı başlatılan proje tamamlandığında, konut fiyatlarında yüzde 50 civarında artış yaşanacağı düşünülüyor.

Bölgedeki gelişimin konut stoğuyla sınırlı kalması ve ofis açısından herhangi bir gelişmenin olmayacağı bekleniyor. Bu durum, dönüşüm projesinin, bölgenin ticari dinamiklerini değiştirmeyecek olmasından ve İstanbul’un yeni merkezi iş alanlarının Esenler ilçesine uzaklık sorunundan kaynaklanıyor.

Yakın plan

Tipi    Fiyatı (m2/TL)

İkinci el konut    1.500-2.000 TL

Ofis    2.000-2.500 TL

Arsa    10.000-12.000 TL

Dönüşümle fiyat arttı

Eski bir yerleşim bölgesi olan Esenler’de, deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmemiş yapılaşmalar, yaklaşık olarak 20-25 yıllık. Kentsel dönüşüm projesinden önce, ilçedeki ortalama 2. el konut satış fiyatları ortalama 1.000-1.500 TL/m2 aralığındayken, kentsel dönüşüm projesinin açıklanmasını ve başlamasını takiben konut satış fiyatlarının 1.500-2.000 TL/m2 seviyesine yükseldiği görülüyor.

Arsa m2’si 12 bin Lira

Esenler’in gelişimi tamamlamış meskun bölgelerinde arsa arzı çok sınırlı ve Atışalanı Caddesi, Barbaros Caddesi gibi, ana ulaşım arterlerine cepheli, konut imarlı parsellerin birim satış fiyatları 10.000-12.000 TL/m2 civarında seyrediyor. Ana ulaşım arterlerinden uzaklaştıkça, konut imarlı parsellerin satış fiyatlarının, konumlarına bağlı olarak 2.000 TL/m2’ye kadar düştüğü görülüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/esenlerde-26-bin-ev-yerinde-donusecek_113506.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!