Iraklı Mimardan UIA'da, Irak'a Yardım Çağrısı
UIA Kongresi, anahtar konuşmacılar dışında da zengin paylaşım ve fikir alışverişlerini sağladı. 6 Temmuz Çarşamba günü gerçekleşen bir oturum, bunun iyi bir örneği idi. Joseph Nasr, June Kaniser ve George Arbid, bu oturumda, Oscar Niemeyer'ın 1960'larda yaptığı Tripoli Fuar Alanı'nın mimarisini, ortaya çıkışını, hikayesini anlattıktan sonra, günümüzde dönüştürülmek istenildiği binaların projelerini gösterdiler. Bu elbette, mimara, geçmişe saygısızlığın bir ifadesi idi. Mimarların, buna karşı duruşları ve yaptıkları çalışmalar katılımcılardan büyük alkış aldı.
Bu oturumdaki ikinci sunum ise katılımcıların içini titretti. Norveç'te yaşayan Bağdatlı bir mimar, Hoshiar Nooraddin, Bağdat'ın 6 bin yıllık şehircilik ve mimari tarihini anlattıktan sonra, son yüzyılda içinde bulunduğu acıklı kaderi ortaya koydu. 1918'deki İngiliz işgalinden bu yana, 6 kere yönetim ve 6 kere bayrak değiştiğini anlattı. İngiliz işgali ile gelen derin değişiklikler ile 2003'deki bombalanmasında sonraki değişikliklerin boyutları arasında paralellikler kurdu. Bağdat'tan çıkarılacak dersleri şöyle sıraladı:
*Mimarlık demokratikleşmeli.
*Barış, güvenlik ve istikrarlı politik sistem ile birlikte yerel mimari kimlik oluşturulmalı, korunmalı.
*Uluslararası kurumlar yerel mimarilere saygı göstermeli.
*Büyük projeler çevreye etkileri irdelenmeden asla uygulanmamalı.
Nooraddin, UIA'dan Irak için- Dünya medeniyet tarihinin beşiği için- yardım istedi; yerel mimariyi destekleyecek bir komite oluşturulması gerektiğini söyledi. Bu yardımın gerekliliğini vurgulamak için, kendisinin Bağdat'taki mimarlık fakültesini ziyaretini anlattı. Masaların dolapların sadece iskeletlerinin bulunduğunu, içlerinin bomboş olduğunu gördüğünü söyedi. Mimarlardan destek isterken, büyük alkış aldı.
www.yapi.com.tr
Zehra Tonbul
|