...Mimarlık Öğrencilerinin Gözünden UIA Kongresi...
Robert Venturi, UIA kapsamında, 7 Temmuz Perşembe günü "Architecture As Paradox"-Bir Paradoks Olarak Mimarlık- konulu bir konuşma yaptı.
Venturi, konuşmasında, evrenselliğin, biçimin teknolojisini geliştirdiğinin altını çizdi. Etnik ve "yüksek" değerlerle popüler bir mimarinin yaratılmasının gerekliliği üzerinde durdu.
Mimarın, artık salt mekan yaratmak fikrinden uzaklaşıp, ikonografik bir anlatım diline sahip olması; bu nedenle soyutlamalardan çok sembolik içerikler barındırması gerektiğini vurguladı. Mimarinin ancak form ve kültürün dengeli sentezinden meydana gelebileceğini söyleyen Venturi, buna paralel olarak "yüksek" ve popüler kültürün dengeli bir biçimde harmanlanması zorunluluğunu savundu.
Bugünün Neo-modernizmine karşı olduğunu söyleyen Venturi, buna gerekçe olarak da modernizmi tekrarlamasını, sıkıcı olmasını, soyut ve işaretlerden yoksun olmasını gösterdi.
İletişim ve Manyerizm konusuna değinen Venturi, Manyerizmin 19. yüzyıl ortalarına kadar keşfedilmemiş olduğunu, günümüzde de açık ve kendini tam olarak tanımlayan bir "Manyerizm"in bulunmadığını söyledi. Manyerizmin en ilginç ifadelerinin İtalyan Rönesansı’ndan hemen sonra ortaya çıktığını ifade etti ve örnek olarak St. Peter Katedrali’ni gösterdi.
Çağımızın karmaşıklığı, çelişkiyi ve düzensizliği içinde barındırdığını anlatan Venturi, bunlara ek olarak " sapma, bozukluk, çeşitlilik, istisnalar, pluralizm ve pragmatizm" ile günümüzü tanımladı.
Tokyo ve New York’un " işaretin mimarlığı"nda çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi ve bu düşüncesini de, Tokyo’daki neon ışıklarıyla donatılmış Ginza Meydanı ve New York’taki Times Square ile destekledi. Ayrıca New York’taki Morgan Stanley binasında, değişen borsa değerlerinin cephede görüntülenmesinin," iletişimin mimarlığı" için güzel bir örnek teşkil ettiğini belirterek, sembolik içeriğin önemli olduğunu bir kez daha vurguladı.
www.yapi.com.tr
Begüm Usta & Murat Altun
|