Michael Sorkin, UIA Kongresi'nin ilk günündeki esin verici konuşmasına, Amerika'nın 4 Temmuz Bağımsızlık Günü'ne gelen denkliği vurgulayarak başladı. Konuşmasına, bundan da ilham alarak, sosyal konularla devam etti. Günümüzdeki "gelişme" fikrinde bir kriz okuduğunu söyledi. Uluslararası firmaların yaptıkları yanlış seçimlerden bahsetti. Adaletsizliği vurguladı. Bunların konuşulması için kongrenin önemini vurguladı.
Michael Sorkin, 21. yüzyılın başında yine bir ütopyamız olması gerektiğini düşünüyor. "Ütopya"nın Stalin ile, Mussolini ile, ırkçılık ve 20. yüzyıl başından diğer kötü anımsamalara hapsedilmemesi gerektiğini savunuyor. Varoluşumuzun tehdit altında olduğunu düşünüyor ve dünyada süregiden "gelişme"yi sıfır toplamlı bir oyun olarak nitelendiriyor. Sorkin'e göre, mimarlık, kaynakları yetersiz olan bu oyunda kaynakları dağıtmakla görevli olduğu için, sosyal boyutu kuvvetli bir alan.
Michael Sorkin,bu fikirleriyle ilgili olarak, yeşil yapılaşma ve teknolojileri için yoğun araştırmalar önerdi. "Ekolojik iz" olarak nitelendirilen çevresel zararın "gelişmiş" ülkelerdeki boyutlarına dikkat çekti. Güvenli içilebilir su kaynaklarına ihtiyacı vurguladı; daha az kaynakla yaşamamız gerektiğine dikkat çekti.
Sorkin'e göre, yeni şehirler inşa etmeliyiz ve her şehir kendi özgünlüğüyle dünyanın varoluşuna katılımda bulunmalı; bu şehirler, herkese açık, kendine yeterli, çok merkezli olmalı. Sorkin'in ütopyasında, yeni şehirler, farklılıkların diyalektiğinden oluşmalı.
www.yapi.com.tr
Zehra Tonbul
|