Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İş Makinaları Sektörü için Türkiye Bir Cazibe Merkezi

"İş ve inşaat makinaları sektörü için Türkiye gerçekten büyük bir pazar, büyük bir cazibe merkezi, çok önemli bir alan" diyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün; Çin'den 3, Güney Kore ve İngiltere'den birer firmanın çok ciddi şekilde bu sektörde yatırım hazırlıkları içinde olduğunu söyledi.

yapi.com.tr / AA
İş Makinaları Sektörü için Türkiye Bir Cazibe Merkezi

Pendik Green Park Otel'de gerçekleştirilen 'Uluslararası İş Makinaları Kongresi'nin açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, iş ve inşaat makinaları sektörünün çok titiz bir şekilde Türkiye'deki gelişmeleri takip etmesi ve adımlarını buna göre atması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''İş ve inşaat makinaları sektörü için Türkiye gerçekten büyük bir pazar, büyük bir cazibe merkezi, çok önemli bir alan. Biz son bir kaç yıldır sanayi politikalarımızda strateji planlarını uyguladığımız bir dönemi başlattık. Makina sektörü için uygulamış olduğumuz strateji belgemizde, bu sektörde Türkiye'nin bir teknoloji üssü olmasını amaçlıyoruz. Bunun içinde 39 farklı eylem ortaya koyduk. Bu eylemlerin hayata geçmesiyle birlikte sektörde mevcut olan ivmenin daha da yukarılara tırmandığını görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Mesela leasing işlemlerindeki katma değer vergisi düzenlemelerini içeren eylem uygulamaya geçti.

"Leasing bir kiralama işlemidir; badana kiralama diye bir şey yok"

Yeterli değil; biraz daha ilerletilmesi gerekiyor ve iş makinaları sektörüne önemli bir katkı sağlamış oldu. Tabi ki leasing uygulamalarında geriye gidiş oldu Türkiye'de. Neden? Çünkü leasingde istismarlar oldu. Gerçekten iş makinasını leasing yoluyla alması gereken insanlar duvarın badanasını da leasingle yaptırmaya başladılar. Leasing bir kiralama işlemidir. Badana kiralama diye bir şey yok. Ama o kadar leasingin alanını genişlettiler ki buranın dekorasyonunu bile leasing yoluyla yapmaya kalkanlar olunca, leasing sistemindeki suiistimaller sistemin geri gitmesine neden oldu. Şimdi yeniden, çerçevesi iyi belirlenerek, makina ve teçhizat alımında kullanımını, yoğunlaşmasını sağlayarak leasingdeki düzenlemeler yeniden hayatımıza girmeye başladı.''


Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük dördüncü, dünyanın en büyük on birinci büyük iş makinası pazarına sahip olduğunu ve yukarıya doğru tırmanışını devam ettirdiğini belirten Ergün, Türkiye iş makinaları pazarının dünyada Çin ve Hindistan ile birlikte en yüksek büyüme potansiyeline sahip olan bir pazar olduğunu anlattı. Ergün, Türkiye'de 7 yaş sınırında şu anda 65 bin adet iş makinası bulunduğunu ifade ederek, 2023 yılında şu anki satışları ikiye katlayarak 30 bin civarındaki satış rakamlarına ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi.

"Talebin yüzde 40'nın yerli imalatçılar tarafından karşılanmasının önemli, ama yeterli değil"

''Bizim için bu pazarı büyütmek kadar, pazarın ihtiyaçlarını Türkiye'deki üretilen iş makinalarıyla karşılamak; bu alandaki ihracat gelirlerimizi artırmak da önemli bir hedef halindedir'' diyen Ergün, Türkiye'nin bu hedeflere varmasında bilinçli tercih yapılması gerektiğini vurguladı. Ergün, Türkiye'deki talebin yüzde 40'nın yerli imalatçılar tarafından karşılanmasının önemli olduğunu, ama yeterli olmadığını belirterek; bunun daha üst seviyelere çıkartılması gerektiğini kaydetti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/is-makinalari-sektoru-icin-turkiye-bir-cazibe-merkezi_112527.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!