Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Kuzey Ormanları’na AVM' AYM Yolunda!

Kuzey ormanlarına yapılaşmanın önünü açan düzenleme için Prof. Kadir Erdin ‘kuraklık’ uyarısında bulundu. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu muhalefetle birlikte konuyu Anayasa Mahkeme-si’ne taşıyacaklarını söyledi.

yapi.com.tr
'Kuzey Ormanları’na AVM' AYM Yolunda!

Torba yasayla Meclis’ten geçirilen maddeyle üçüncü köprü güzergahındaki bağlantı yollarına AVM, restoran, otel gibi tesislerin yapılmasına izin veren düzenleme çevre örgütlerini ayağa kaldırdı.

Bugün Gazetesi'nden Cihan Acar'ın haberine göre, uzmanlar İstanbul’un ciğerleri ve içme suyu havzası olan Kuzey Ormanlarının yapılaşma tehdidi ile yok olma tehlikesine dikkat çekti.

Kadir Erdin: Kuraklık hayatımızın bir parçası haline gelir

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Erdin: 3. Köprünün geçtiği güzergahlar eğer yapılaşmaya açılırsa bu ormanlar için felaket olur. Hayati önem taşıyan ormanlar zarar görürse doğa acısını çıkarır. Kuraklık hayatımızın bir parçası haline gelir.

Ormanlar  ekosistem için klima oluşturur yağmur getirir. Oksijen dengesini sağlar. Siz bunları yok ettiğiniz zaman bu felaketlerle karşılaşmamız kaçınılmaz olur. Bir müteahhit anlayışıyla 10 tane ağaç kestim şuraya 100 tane ağaç dikelim anlayışı çok sakat bir anlayıştır.

Eyüp Muhcu: Sözleşmelere aykırı

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu:  Geçmişte TEM otoyolu üzerinde gerçekleşen yapılaşmadan çok daha büyük bir tehdit 3. köprü üzerinde gerçekleşecek. Yıllarca bu ormanlardaki yapılaşmanın önünde engeller vardı ama siyaset aracılığı ile birtakım yasaların çıkarılması yönünde girişimlerde bulunuldu. Bu sefer bu düzenleme ile buna ulaştıkları anlaşılıyor.

Ancak bütün bu düzenlemelere rağmen söz konusu ormanlar Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası sözleşmeler ve anayasa ile güvence altındadır. Hiçbir şekilde bir yasa ile hukuk anayasa ve sözleşmelerin aşılması mümkün değildir. Bu düzenlemenin Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmesi için bir çalışma başlatıyoruz. TBMM'de yeterli sayıdaki millet vekilleri ya da muhallet partileri ile konunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi ve iptal edilmesi yönünde çalışmalar yapacağız.

Tayfun Kahraman: "Anonim şirket gibi çalışıyorlar"

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman: Torba yasanın bize gelen son halinde böyle bir madde yoktu. Fakat yapılaşmanın önünü açan bu maddenin eklendiği görülüyor. 3. köprü 3. havalimanı gibi kamu mülkiyeti üzerindeki alanların satışını kolaylaştıracak bir düzenlemeyi gerçekleştirmek kamunun kamusal fonksiyonları bırakıp bir anonim şirket gibi çalışmaya başladığını gösteriyor. Böyle doğal alan katliamının önünü açan madde sadece İstanbul için Türkiye'deki bütün kentlerin doğal alanları tehdit ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kuzey-ormanlarina-avm-aym-yolunda_129431.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!