Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Londra da Yüksek Bina Yapıyor, Ama Siluetini Koruyarak!

YEM tarafından düzenlenen EKODesign Konferansı’nda konuşan Londra Mimarlık Festivali’nin fikir babası Peter Murray, Londra’nın planlanma süreçleri ile gelecekteki sürdürülebilir hedeflerinden bahsetti. Murray, Londra'da yüksek binalar yapmayı planladıklarını belirterek, ancak bunun tarihi dokuya, siluete zarar vermeden yapılacağını kaydetti.

Londra da Yüksek Bina Yapıyor, Ama Siluetini Koruyarak!

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından düzenlenen tasarımın Yeşil Zirvesi EKODesign Konferansı bu yıl “şeffaflık” teması ile katılımcısı ile buluştu. Konferansta, New London Architecture (NLA) & Wordsearch Communications Yönetim Kurulu Başkanı Peter Murray, “Pragmatik planlama: İstanbul ve Londra birbirinden neler öğrenebilir” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

"Şehre dair karar alma süreçleri şeffaf olmalı"

Murray konuşmasına, İstanbul ile Londra’nın benzerlikler taşıdığını söyleyerek başladı.  Konuşmasının temasının şeffaflık olacağını vurgulayan Murray, şehre dair karar alma süreçlerinin şeffaf olması gerektiğini belirtti. Murray, şehirde yaşayanların, yönetimde şeffaflık süreçlerine katılımlarının nasıl mümkün olacağının tartışıldığını ifade etti.

"Şehrin tarihi, şehrin nasıl planlanacağını belirler"

Şehrin tarihinin, o şehrin nasıl planlanacağını belirlediğini söyleyen Murray, Londra’nın geçmişten günümüze nasıl planlandığını anlattı. Peter Murray, Londra’nın Thames Nehri gibi bir su kaynağının kenarında bulunmasının, şehir planlamasını  şekillendirdiğini, planlamanın DNA’sını oluşturduğunu kaydetti. 1666’da Londra’da meydana gelen büyük yangından sonra şehrin farklı bir şekilde planlandığına dikkati çeken Murray, yanan ahşap binaların yerine konutların tuğla ve kiremitten yapıldığını söyledi. Yangından sonra Londra’nın planının mimar Christopher Wren tarafından çizildiğini hatırlatan Murray, Londra’nın düz çizimlerle eskiye oranla daha modern bir karaktere büründüğünü söyledi. 

"İstanbul ve Londra birbirine benziyor"

İstanbul ile Londra’nın hem büyüklük hem de nüfus yoğunluğu olarak birbirine benzer  şehirler olduğuna dikkati çeken Murray, Londra’nın başarması gerekenin nüfus yoğunluğunu korumak olduğunu belirtti. Peter Murray, “İstanbul nüfusu çok yoğun olan bir şehir. Londra da nüfus yoğunluğu olarak büyümeye devam ediyor. 2030 yılında 10 milyon nüfus bekliyoruz. Bu her yıl, 40 ya da 50 bin yeni evin inşası demek. 2030’a kadar yaptığımız planlara göre, sürdürülebilir bir şehir olmak istiyoruz. Bu konuda Hong Kong’u örnek alıyoruz. Örneğin, Hong Kong hem karbon salınımı düşük, hem de kalabalık bir şehir” dedi.

"Sürdürülebilirlik sadece enerji kullanımını azaltmak değildir"

Murray, sürdürülebilir planlamadan bahsederek konuşmasına devam etti. Sürdürülebilir şehir yaratmanın, sadece kullanılan enerjiyi azaltarak olamayacağına vurgu yapan Peter Murray, sürdürülebilirliğin ulaşımın aktif olduğu, katılımcılığın esas alındığı, sağlıklı, yeşil, ekolojij daha iyi bir şehir yaratmak ile mümkün olabileceğini kaydetti.

Londra'nın ekolojik hedefleri

Peter Murray,  Londra’nın ekolojik hedeflerinden bahsetti. Murray şunları söyledi: “2025 yılına kadar Londra’da karbon emisyonunu azaltmak istiyoruz. Atıkların yüzde yüz yönetilebilir olması hedefleniyor. Yeni yapıların sürdürülebilir kentsel değişime izin vermesi gerekiyor. Thames Nehri’nin altına atık suyu taşıyacak tünel inşa edilecek. Bu nehirdeki kirliliği azaltacak. Gelecekte, yüzde 15 oranında yenilenebilir enerji kullanmak istiyoruz. 2050’de mevcut bina stoğunun yüzde 80’i aynı kalacak. Mevcut binaların verimliliğini arttırmayı planlıyoruz”.

"Londra'nın doğu bölgesi için dönüşüm planları yapılıyor"

Londra’nın daha çok eski endüstri alanları olan doğu bölgeleri için dönüşüm planlarının  yapıldığını bildiren Peter Murray, nüfus yoğunluğunun buralarda olmasının hedeflendiğini kaydetti.

Yüksek binalar ama tarihi alanlarda değil

Londra’da binaları daha yüksek yapmayı planladıklarını ifade eden Peter Murray, yüksek binaları kontrol etmek için kule öbekleri oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı. Bu projenin Londra’da pek çok tartışmaya neden olduğunu kaydeden Murray, “Elbette Londra’nın her yerinde bu yüksek binalardan olmayacak. Örneğin Parlamento, St Paul Katedrali gibi tarihi alanlar ve bu alanların görebildiği yerler, bu planlamanın dışında” dedi.

Londra'nın silueti korunacak

Londra’nın tarihi siluetinin koruma altında olduğunu belirten Murray, “Mimarlar yüksek bina yapacaksa, onlara bu kriterler söyleniyor. Londra’nın tarihi alanları bir dünya mirasıdır” dedi.

"Aktif ulaşım sistemlerini hedefliyoruz"

Kamusal alanların yeşil şehirlerin önemli bir unsuru olduğunu belirten Murray, şehir içinde bisiklet, toplu taşıma gibi daha fazla aktif ulaşım sistemlerinin hedeflendiğini kaydetti.  Murray, “İnsanlar yaya olarak bir yere gitmek istiyorlarsa, onlara bu imkanı sunmalısınız” şeklinde konuştu.

"Ortak yaklaşımımız bisiklet"

Bisikletli ulaşımın önemine sık sık vurgu yapan Peter Murray, geçmişten günümüze Londra’nın ulaşım politikasının değiştiğini söyledi. Bisiklet için altyapı oluşturmanın önemini belirten Peter Murray, “Bisiklet kullanımını arttırmak ortak bir yaklaşım haline geldi. Çünkü bisiklet daha yeşil, sessiz, sağlıklı bir ulaşım biçimi. Gelişmiş ülkelerin en önemli sorunu, obezite. Daha sağlıklı şehirler inşa edersek, bu sorun da ortadan kalkar. Şehirde insanlara fiziksel olarak hareket edebilecekleri alanlar sunmalısınız” şeklinde konuştu.

Bisikletler için süper otoyolların planlandığını belirten Murray, inşaat sektöründe bisiklet komisyonlarının oluşturulduğunu ifade etti.

Daha yaşanabilir şehirler isteniyorsa, önce politikacıların ikna edilmesi gerektiğinin altını çizen  Murray, yürümenin ve aktif taşımanın daha sürdürülebilir olacağını belirterek sözlerine son verdi.   

http://www.yapi.com.tr/haberler/londra-da-yuksek-bina-yapiyor-ama-siluetini-koruyarak_119377.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!