Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Rekor İhaledeki 'Bilek Güreşi'nin Hikayesi

Sabiha Gökçen Havalimanı terminalininin 18 ay gibi bir sürede bitmesinin öyküsünü içeren kitap için Limak Holding Yonetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ile buluşan Hürriyet Gazetesi'nden Sefer Levent, 3. havalimanı ihalesi öncesi ve sonrasında yaşananları da sormuş.

yapi.com.tr
Rekor İhaledeki 'Bilek Güreşi'nin Hikayesi Nihat Özdemir ve ortakları, strateji belirlemede ihale öncesi yayımlanan Sani Şener röportajından faydalanmış

p>Hatırlarsanız 22 milyar 152 milyon Euro’luk bedel ile Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmesi olan 3. havalimanının ihalesini Kolin-Cengiz-Limak-Mapa ve Kalyon’dan oluşan 5’li ortak girişim grubu kazanmıştı. İhale öncesinde daha önce birçok ihaleye birlikte giren Kolin-Cengiz-Limak beraber şartname almış, Mapa ve Kalyon ise ayrıca şartname almıştı. İhaleye sayılı günler kala Mapa ve Kalyon, Kolin-Cengiz-Limak’a dahil olunca herkes biraz şaşırmıştı. Nihat Özdemir bunun ihale öncesi bir taktik olduğu söyledi. Tahminim rakiplerine ‘zorlanıyorlar’ imajı verdiler.

İhale öncesi Hürriyet’te TAV CEO’su Sani Şener ile yaptığım söyleşi yayınlanmıştı. Ben, ihaleye katılan tüm gruplara görüşme teklifimi yapmış, ancak sadece TAV’dan ‘olur’ yanıtı almıştım. İşte o söyleşi, Nihat Özdemir ve ortaklarının çok işine yaramış. Özdemir, “Cevaplardaki manipülasyonlar dikkatimizden kaçmadı. Açık söyleyeyim bayağı bir tüyo kaptık. Beş ortak bir araya gelip satır satır analiz yaptık. Strateji belirlemede o cevaplar çok işimize yaradı” dedi.

İhale öncesinde 5 ortak ayrı ayrı maliyet analizi yapmışlar. Sonra bunları karşılaştırarak doğru fiyatlandırmayı belirlemeye çalışmışlar. Böylece ihaleye verecekleri

Hamdi Akın Londraları, ben inşaatları geziyorum

İhale sonrası rahat bir görünüm sergileyen Nihat Özdemir’i, ihaledeki en büyük rakipleri TAV’a karşı ise öfkeli gördük. Atatürk Havalimani isletmecisi TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’a kırgın olduğu görülen Özdemir, “Nasıl ödeyecekler" diyor Hamdi Akın... 25 yıllık ihale için verdiğimiz fiyatta aramızda 40 milyon Euro fark var. 25 yılda ondan 40 milyon Euro’luk fazla çalışırsam, öderiz! Ki ondan 4 milyar Euro fazla çalışırım ben... Ben geceleri şantiyeleri dolaşırım, kendisi Londraları dolaşır”.

Özdemir, ‘rakiplerinize kırgın mısınız’ sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Çeçen’e kırgın değilim. Hamdi Akın ve Sani Şener basında çok konuştu. İhale öncesinde, sonrasında konuşmalarıyla manüple ettiler. Bir ihalede böyle davranılmaz... Makyol konuştu mu? İbrahim Çeçen konuştu mu? ‘Hamdi Akın, bizden başka kimse yapamaz’ dedi. Ya yaparsak, ki yapacağız. Kimin yüzüne bakacaklar. Açılışa gelebilecekler mi? Bir konuyu da belirtmemde fayda var. Biz beş ortağız. Beşimiz de bu işi Sani’den daha iyi biliriz.”

İhaledeki taktikler

İhale sırasında ilk tekliflerin yer aldığı zarflar açıldığında Kolin-Cengiz-Limak-Mapa-Kalyon grubu 12 milyar 682 milyon Euro teklif etmişti. Özdemir’in anlattığına göre rakiplerinin tersine küsüratlı ve orta karar bir teklif vermeleri de başka taktikmiş. Aslında belirledikleri rakam daha fazlaymış ama rakiplerine karşı başta daha zayıf bir görünüm sergilemişler.

Nihat Özdemir ihalede kendisi için en heyecanlı anın ise TAV’ın zarflar sonrasındaki açık artırmada verdiği ilk teklif olduğunu söylüyor. Özdemir, “Makyol çekilmişti. Eğer TAV da çekilseydi, o zaman bizim yaptığımız hesabın yanlış olduğunu düşünecektik. Ancak Sani’nin (Şener) ağzından 20 milyar Euro’luk ilk teklifi duyduğumda çok rahatladım. Yaptığımız hesabın doğruluğuna işte o zaman inandım” dedi. Önce birer milyon Euro’luk daha sonra 10-30 milyon Euro’luk artırımların taktik olduğunu zaten tahmin etmişsinizdir.

Peki 22 milyar 152 milyon Euro’luk teklif nihai teklif miydi? İhalede beklediklerinin üzerinde bir rakam geldiğini söyleyen Özdemir, ‘daha ne kadar çıkacaktınız' sorusunu ise gülerek şöyle yanıtladı: “Bu son teklifti, 1 TL daha çıkmayacaktık.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/rekor-ihaledeki-bilek-guresinin-hikayesi_108524.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!