Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Rekor İhaledeki 'Bilek Güreşi'nin Hikayesi

Sabiha Gökçen Havalimanı terminalininin 18 ay gibi bir sürede bitmesinin öyküsünü içeren kitap için Limak Holding Yonetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ile buluşan Hürriyet Gazetesi'nden Sefer Levent, 3. havalimanı ihalesi öncesi ve sonrasında yaşananları da sormuş.

yapi.com.tr
Rekor İhaledeki 'Bilek Güreşi'nin Hikayesi Nihat Özdemir ve ortakları, strateji belirlemede ihale öncesi yayımlanan Sani Şener röportajından faydalanmış

İhale sonrası taktikler

İhaleyi kazanan grup için en önemli eşik ihalenin finansmanı olarak gösterilse de Nihat Özdemir bunun aslında en kolay kısım olduğu görüşünde. Özdemir nedenini şöyle açıklıyor: “İlk etapta 7.3 milyar Euro civarındaki kısım için finansman gerekiyor. Bunun yüzde 20’sini özkaynaklardan karşılayacağız. Kalan yaklaşık 6 milyar Euro için finansman bulmakta zorlanmayız çünkü 6,3 milyar Euro’luk bir Hazine garantisi var.”

Nihat Özdemir finansman konusunda öylesine rahat ki, “Bu içinde Hazine garantisinin olduğu, hayatımda yaptığım en rahat finansman bulabileceğimiz ihale oldu. İhalesini aldığımız Bedaş ve Akdeniz elektrik ihalesi için para bulmak bundan bin kat daha zor.Orada krediyi bize veriyorlar, burada ise Hazine garantisi var” dedi.

Özdemir “30 milyar Euro’luk kredi bulamazlar” yorumuna ise güldüğünü söylüyor ve ekliyor: “30 milyar Euro’luk krediyi ne yapacağız. Böyle bir krediye ihtiyacımız yok. Havalimanı bittikten sonra başlayacak kira ödeme sürecinde zaten yolcu gelmeye başlayacak. Biz her yıl eşit taksitle kira ödeyeceğiz. Toplu bir ödememiz yok ki...”

Peki ilk etabın inşası için gereken yaklaşık 6 milyar Euro’luk krediyi kazanan grup nereden bulacak. Özdemir, yurtiçi veya yurtdışı veya hem yurtiçi hem yurtdışı kaynak kullanabileceklerini söylüyor. Dış finansman konusunda üstüne basa basa bir ülkeyi telaffuz etmesinin ise dikkatimi çektiğini söylemeliyim.

Bu ülke Çin. Grup, kredi konusundaki çalışmaya ihaleden önce başlamış. Özdemir, “Çin’den Amerika’ya kadar açılabiliriz. İyi görüşmeler yapıldı ve halen devam ediyor. Faizler ciddi aşağıya geldi, bu lehimize” diye konuştu.

İnşaat ne kadar sürer?

Nihat Özdemir, havalimanının yapım aşamasında taşeronlar dahil toplamda 5 bin kişi çalışacağını söyledi. Özdemir “Birinci etap 3.5 yıl yani 42 ayda bitecek. İlave pistler var, o da 16 ay sürecek. 2023 yılında 100 milyonun üstüne çıkarız diye tahmin ediyoruz.

Biz beş Türk firması olarak karar verdik; prensip olarak yabancı ortak almadık. Dünyada iki önemli havaalanı yapım firması olan Fransız ve Alman şirketleri ihaleye girdiler. Biz yabancı firmalarla ortaklık kurmayarak ihaleyi aldık” dedi.

Atatürk Havalimanı’na ilişkin bir soru üzerine Özdemir, “Öncelikle orası yeşil alan ve fuar alanına dönüştürülmeli. İstanbul’un nefes alacak yeri olmalı” değerlendirmesini yaptı. 3. havalimanının yapılacağı bölgedeki yeşil alan içinse Özdemir, “Çevreye saygılı bir grubuz...Hayatımda hiç ağaç kesmedim, hep diktim. En en az zararı verecek şekilde hareket edeceğiz. Raporları hazırlıyoruz, ağaçları taşıyabiliriz” dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/rekor-ihaledeki-bilek-guresinin-hikayesi_108524.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!