Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Urla Direndi: RES’e ‘Tencere-Tava’ Seti!

İzmir’in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde, Hassas Teknik Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin kurmak istediği rüzgar enerji santrali (RES) için yapılmak istenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı köylülerin tepkisi nedeniyle yapılamadı. Köylüler tencere, tava ve teneke çalarak tepkilerini dile getirdi.

yapi.com.tr
Urla Direndi: RES’e ‘Tencere-Tava’ Seti!

DHA'nın haberine göre, Ovacık Köyü, Ufuk Mevkisi'ne yapılması planlanan RES için köy kahvehanesinde düzenlenen ÇED Toplantısı öncesinde, yaklaşık 100 kişi protestoda bulundu. Urla Kent Konseyi ve Urla Belediyesi'nin de desteklediği grup, 'Yaşam alanlarında RES istemiyoruz', 'Geleceğimi elimden alma', 'Toprak benim mirasım', 'Bu araziler bizim' ve 'Tehlikeyi biliyoruz' yazılı pankart ve dövizler açtı. Toplantı yapılacağı köy kahvesine gitmeyen köylüler ve çevreciler, 'Köyümüzde RES istemiyoruz, zeytinlikler halkın yaşam alanı' sloganları atarak firma yetkililerine, açıklama yaptırmadı.

Hassas Teknik Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilisi Bülent Yüncü'nün basına dağıttığı yazılı açıklamasında, "Proje yapılabilirse, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltan daha güvenli, ekonomik ve politik olarak yarar sağlayan, atmosfere daha az sera gazı salınımı sağlayarak çevreye zarar vermeyen sürdürülebilir kalkınma ilkeleri ile uyumlu bir santral gerçekleşecektir. Ayrıca inşaat ve işletme safhasında istihdam yaratacağı için bölgedeki yerel halka ve çevreye olumlu katkılar yaratacaktır" ifadelerine yer verdi.

Tencereli tavalı protesto

Toplantıyı yapamayacağını anlayan şirket ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri köyü terkederken, köylüler ve çevreciler arkalarından tencere, tava ve teneke çalarak protestolarını sürdürdü.

Ovacık Köyü halkı adına yapılan açıklamada ise "Köyümüze bu kadar yakın enerji santrali kurulmasını istemiyoruz. Çünkü tüm gelişmiş ülkelerde rüzgar tribünleri insan yaşam alanlarından uzağa ve denizlere kurulmakta. Bizler tarımla geçinen insanlarız. Kurulacak santralin 150 metre ilerisindeki zeytinliklerimiz zarar görecek, çocuklarımıza bırakacağımız tarlalarımız acil kamulaştırma kurbanı mı olacak? Santrallerin insan biyoloji ve psikolojisinde yarattığı olumsuz sonuçları biliyoruz aynı şekilde bitki örtümüz ve hayvanlarımız da olumsuz etkilenecek.Ekolojik denge sarsılacak. Birinci derecede SİT alanına yapılacak olan bu santral kurulurken ormanlarımız talan edilecek. Ovacık köy halkı olarak tüm insana ve çevreye duyarlı kişileri bu haklı mücadelemizde bize destek olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/urla-direndi-rese-tencere-tava-seti_121942.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!