Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yalıtımda Öncelik Ekonomi ve Konfor

Eryap AŞ, Türkiye'de yalıtımın fotoğrafını çekti. Araştırmaya göre ortalama bina yaşı 20 yıl olmasına rağmen, Türkiye’de hane halkının yarısından fazlası evlerinde ısı kaybı, rutubet ve su sızıntısı problemi yaşıyor. Araştırmaya katılanların yarısından fazlası binasının temelini hiç kontrol etmemiş; yangın ve su yalıtımı öncelikler arasında değil.

yapi.com.tr
Yalıtımda Öncelik Ekonomi ve Konfor

Katılımcıların yarısı temeli kontrol ettirmemiş

"Türkiye’de binalar temelden duvarlara, ıslak zeminlerden çatıya kadar çeşitli yalıtım sorunları yaşıyor" diyen Eruslu, Türkiye’de diğer önemli bir sorunun da hane halklarının binaların durumu hakkında bilgisinin bulunmaması olduğunu söyledi. Ankete yanıt veren 1249 kişinin yüzde 18,5’unda su sızıntısı, donatıda paslanma, betonda çatlak, rutubet gibi ciddi sorunlar varken; yarısından fazlası binasının temelini hiç kontrol ettirmemiş.

Her dört kişiden biri 'dışardaki ses'ten muzdarip

Ankette verilen yanıtlara göre yaklaşık her dört kişiden birinin (yüzde 23,29) evde yaşadığı en önemli yalıtım sorunu olarak 'dışardaki sesin ev içine girmesi' olarak görülürken hane halklarının üçte birinden fazlasının evinde 'ses kirliliği/gürültü' problemi yaşadığı söyledi. Kentsel yaşamının bir sonucu olarak bu oran kentlerde artış gösterirken kırsalda azalıyor. İnsan vücudunda kas gerilmeleri, stres, dolaşım bozukluları gibi çeşitli fizyolojik sorunlara neden olan ses kirliliği/gürültü problemi yaşayan kesimin ilk sırada belirttiği gürültü kaynağı ise sokaktan gelen araba, uçak, satıcı ve benzeri sesler. Komşu daireden gelen konuşma, su sesi, kapı açma ve kapama benzeri sesler de insanları rahatsız ediyor.. Bu sonuçlardan görüldüğü üzere yaşam alanlarının içinden kaynaklı ses kirliliği/gürültü problemi önemli bir sorun teşkil ediyor.


Dönüşümü iyi değerlendirmezsek, 40-50 yıl sonra yeni bir dönüşüm kaçınılmaz olacak

Konuşmasında Türkiye'de 14-15 milyon civarında yalıtım yapılması gereken yapı olduğuna dikat çeken ve başlatılan dönüşüm sürecinin bu anlamda iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Eruslu, "Yalıtım bir bütündür. Aslında bazı şeyleri yeniden keşfetmeye gerek yok; iklim koşullarını doğru değerlendirip, başarılı olmuş bir modeli alıp burada da uygulayabiliriz. Dönüşüm sırasında doğru yalıtım yapılmazsa, bundan 40-50 yıl sonra başka bir dönüşüm yapmamız kaçınılmaz olacaktır" dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/yalitimda-oncelik-ekonomi-ve-konfor_114675.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!