Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Yatağan’da Yeni Termik Santral Kabusu

Asırlık Zeytin Ağaçları Yeni...

Muğla'da 80 Bin Zeytin Ağacı Katledildi

Zeytini Korumayana Suç Duyurusu

Vurun Zeytin Ağacına!

301 Madenci için 301 Zeytin Fidanı

Yargı Soma Yırca'da İkinci...

Kırk Yıllık Ağaç Böyle Yer Değiştirdi

Ağaçlar için Yol Güzergahı Değiştirildi

Jeotermal Enerji için Zeytin...

İki Bin Ağaç Başka Yere Taşınıyor

Kesilen 94 Ağacın Cezası: 149 Lira

Facebook'ta 'Ağaçları Keselim...

43 Bin Ağaç Kesilecek

Bir Gecede 600 Ağacı Kestiler

Kesilen Ağaçlara 'Koruma Çemberi'

360 Bin Ağaç Tehdit Altında

Rant Zeytinlikleri Yutacak

Yırca Muhtarından Fidan Ricası

Bursa'da Zeytin Ağaçları İnşaat...

'Otoyol için 200 Bin Zeytin...

6 Bin Zeytin Ağacı için 10 Yıl Gerekiyor

Kesilen Zeytin Ağaçları ile...

Kesilen Zeytinler Buldan'da Yeşerecek

Arınç: Dağ Taş Zeytin Ağaçları ile Dolu!

Danıştay Kararının Gerekçesi Belli Oldu

Haber fotoğrafı: @yircakoyu45

Yırca'da Sökülen Zeytinliğe 1000 Fidan

Kolin 'Ağaç Katliamı'nı Savundu

Zeytinlerin Kesileceği ÇED Raporunda Yok

Zeytin Ağaçları Kesildi, Karar Geldi!

6 Bin Zeytin Ağacını Katlettiler!

Soma'da Zeytin Ağaçları Söküldü

‘Zeytin Yaşamdır, Yaşamı Savunuyoruz’

'Zeytinlikten Santral, Çiftçiden...

David Harvey: Zeytin Ağaçlarını...

Foto: DHA

"Ne Zeytinimiz Kaldı Ne de...

Soma'da 'Zeytinimi Kesme' Eylemi

Zeytinburnu Stadyumu Artık...

Somalı Köylülerin Zeytinlik Nöbeti

Gece Yarısı Dozerlerle Zeytinliklere...

İş GYO Zeytinburnu Arsasındaki...

Zeytinliklere Yeni Düzen Geliyor

Milas'ta Çamlık ve Zeytinlik Alan Yandı

Resmen Raporda: Zeytinlikler...

18 Bin Zeytin Ağacı "Kamulaştırma"...

Yatağan'da Kurtarılan Zeytin Ağaçları Datça'da

Manisa'nın Soma İlçesi'nde kurulması planlanan termik santral için 6 bin zeytin ağacının boş yere kesildi.

yapı.com.tr
Yatağan'da Kurtarılan Zeytin Ağaçları Datça'da

DHA'nın haberine göre, zorunlu olması durumunda kesmek yerine zeytin ağaçlarının başka yere taşınabileceğine dikkat çekilirken, altı yıl önce Muğla Yatağan, Yeşilbağcılar beldesinde kömür havzası içinde kalan 1500 zeytin ağacını nefes kesen operasyonla taşıyarak kurtaran Datçalı işadamı İnşaat Mühendisi Timur Kabaklarlı, "Basit bir inşaat kepçesi ile 100 zeytin ağacı, topraktan sökülerek, bir başka yere bir hafta içinde nakledilirdi" dedi.

Yeşilbağcılar'da 25 bin dekarlık alan kömür havzası ilan edildi ve TKİ tarafından kamulaştırıldı. Buradaki binlerce zeytin ağacı sahipleri tarafından odun olarak kullanılmak üzere kesilmeye başlayınca inşaat mühendisi Timur Kabaklarlı harekete geçti, çevre için örnek bir operasyon yürüttü. Kabaklarlı, özel yöntemlerde 1500 zeytin ağacını kurtarıp başka bir alana taşıdı. Kabaklarlı, "O bölgede 10 bin civarında ağacın kesildiğini biliyoruz. Bunların 1500 tanesini o günkü koşullarda kendi olanaklarımla satın alarak, Yatağan'dan Datça'ya getirdik. Bugün halen canlı bir şekilde muhafaza ediyoruz" dedi.

Nakliye gideri daha yüksek

Zeytin ağaçlarının son derece dayanıklı ağaçlar olduğunu hatırlatan Kabaklarlı, "Zeytin ağaçlarını yaz mevsimi dışında, ilkbahar ve sonbaharda çok sıcak olmayan dönemlerde, budadıktan sonra çok rahat bir şekilde istediğiniz bölgeye nakletmek ve yaşama döndürmek mümkün oluyor. Ağaçların yeniden köklenmesi için yapılacak harcamalar çok maliyetli değil, nakliye gideri daha yüksek oluyor. Basit bir inşaat kepçesi ile 100 zeytin ağacı, topraktan sökülerek, bir başka yere bir hafta içinde nakledilir. 2008 yılında 1500 ağacı, Yatağan'dan Datça'ya getirmek o günün parası ile 500 bin liraya mal olmuştu" diye konuştu.

Yüzde 90'ı tuttu

Köklerine zarar verilmemesi durumunda tüm ağaçların tutacağını ifade eden Kabaklarlı, "Bizim o dönemde naklettiğimiz ağaçların en genci 60-70 yaşındaydı. Hatta içlerinde 1000 yaşında olan ve Stratonikeia Antik Kenti'nin girişine diktiğimiz zeytin ağacı dahi şu an yemyeşil bir şekilde yaşıyor ve anıt ağaç olarak tescillendi. Zeytin ağaçlarının en önemli özelliği ölümsüz olmalarıdır. Köklerine zarar vermeden nakledildiği takdirde, yaşama şansı yüzde 90'ın üzerindedir. Bizim yeniden toprakla buluşturduğumuz 1500 ağaç içersinde sadece 10-15 tanesi tutmadı" dedi.

Doğayı korumak zorunda olmalı

Enerjinin insanoğlu için bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kabaklarlı, "Şüphesiz enerjiye ihtiyacımız var. Ancak doğayı da düşünmek zorundayız. Bir termik santralin maliyetinin yanında 100-200 ağacın köklendirilerek bir başka yere taşınması, o bütçenin içerisinde, bir ekmekteki küçük kırıntı gibidir. Bu konuda herkese görev düşüyor. Özellikle devletin benzer projelerde ihale yaparken, doğayı koruyan tedbirler alması gerekiyor. Santralin yapılacağı bölgedeki ağaçların korunması ya da nakledilmesi ihaleyi alan firmaya zorunlu kılınsa, sorun ortadan kalkacaktır. Bunun getireceği ek maliyet, eminim yüklenici firma için fazla yük getirmeyecektir" diye konuştu.

En büyük zeytin katliamı

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, Manisa Soma ilçesi Yılcalı mahallesinde termik santral yapımı 6 bin zeytin ağacının kesilmesinin, bugüne kadar yaşanmış en büyük zeytin katliamı olduğunu söyledi. Çiftçi "Köylüler de zeytin gelirinden yoksun kalacak. Eğer santral kurulursa, santrale kömür verecek madenlere ucuz işgücü olarak katılmak zorunda kalacaklar. Bugüne kadar yaşanmış en büyük zeytin katliamıdır. Bunların içinde asırlık ağaçlar da vardı. Ekim ayında Türkiye'deki Ziraat Odaları Şube Başkanları olarak köylüleri ziyaret ederek, zeytin nöbetlerine destek verdik. Bir termik santralin varolduğu bölgeye yeni bir santral daha kurulmaya çalışılıyor. Hem de zeytinliğin göbeğine inşaa edecekler. Ne yazık ki Yırcalı'da zeytin ağaçlarının kesilmesinin sonucu olarak köylüler gelirden yoksul kalacak. Zeytinlikler elden çıkacak. Eğer bu santral kurulursa köylüler santrale kömür verecek madenlerdeki ucuz iş gücüne katılmak zorunda kalacak" dedi.

Zeytin ağacı teknik olarak taşınabilir

Çiftçi, zeytinlerin kesilmesi, apar topar sökülmesi yerine taşınabileceği yönündeki tartışmaları girmek istemediğini çünkü ağaçların yerlerinde kalması gerektiğini söyledi. Ağaçların teknik olarak taşınmasının mümkün olduğunu belirten Çiftçi "Taşınabilir ancak önerilecek bir şey değildir. Çünkü, 6 bin zeytin ağacını taşımak akla ziyan bir iştir. Kesilmesi de akla ziyandır. Yırcalı'da ağaçların apar topar sökülmesi ve kesilmesi açıkça hukuksuzluktur. Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyorum" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yataganda-kurtarilan-zeytin-agaclari-datcada_126147.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!