Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yurtdışı Müteahhitlikte İşçi Prim Desteği Geliyor!

İNTES'in aylık toplantısına katılan Zafer Çağlayan, istihdam destekleri kapsamında yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin de destekleneceğini açıkladı.

yapi.com.tr
Yurtdışı Müteahhitlikte İşçi Prim Desteği Geliyor!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, SSK işçi işveren primi dallarında önemli destekler üzerinde çalıştıklarını belirterek, bu kapsamda yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin de destekleneceğini söyledi. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES), Gülermak İnşaat ev sahipliğinde düzenlediği aylık toplantısına, katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

1972 yılından 2002'ye kadar 45 milyar dolarlık iş üreten yurtdışı müteahhitlerinin bugün 100'ü aşkın ülkede 245 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığını belirten Zafer Çağlayan, sektörün krizlere rağmen adeta destan yazdığını, 2013 yılının da 30 milyar dolarla kapatılacağını bildirdi.

Müteahhitliğin istihdamın en çabuk kazanıldığı ve aynı zamanda en çabuk kaybedildiği sektör olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan, 152 milyar dolarlık mal ihracatına 44 milyar dolarlık hizmet ihracatının da eklendiğinde, ihracat hacminin 197 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Turizm sektörünün de iyi performans gösterdiğini belirten Bakan Çağlayan, sektörün dünyanın 115 ülkesinin ekonomisinden daha büyük gelir sağladığını vurguladı.

'Günü 24 yerine 34 saat yapalım'

Türkiye'nin 10 yıl önce yaptığı ihracatın tamamı kadar bugün 2 sektörün ihracat yaptığını söyleyen Zafer Çağlayan, "Yaptığımız çalışmalar için zaman yetmiyor. Bazen Allah'a yalvarıyorum, günü 24 saat yerine 34 saat yapalım diye” dedi. Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım miktarında da ciddi artış gözlendiğini ifade eden Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracatta makas değiştirerek katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi gerektiğini söyledi. Cari açığın azalma sürecine girdiğini dile getiren Zafer Çağlayan, geçmişte cari fazla verilen dönemde ekonominin kafa üstü çakıldığını kaydetti. İstihdam teşvikleriyle ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü vurgulayan Çağlayan, bu kapsamda müteahhitlik sektörünün yıllardır talep ettiği, yurtdışına götürülen işçiler için prim desteğinin de ele alınacağını belirtti. Çağlayan, kamuoyuna yüzde 5 olarak duyurulan destek miktarının değişebileceğini dile getirdi. İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu ise yurtdışı müteahhitliğin Türkiye'nin 82'nci ili gibi kabul edilip teşvik verilmesi gerektiği yönündeki taleplerinin artık sonuçlanma aşamasına geldiğini söyledi. ABD şirketleri yatırım yapacak Önceki gün bakanlıkta ABD büyükelçisi ve şirketleriyle yaptığı toplantı hakkında bilgi veren Bakan Çağlayan, Türkiye'yi bölgesel üretim üssü yapmak isteyen ABD şirketlerinin bulunduğunu söyledi. Gümrük Birliği tartışmalarına değinen Çağlayan, ABD ile AB erbest ticaret anlaşması görüşmelerine Türkiye'nin da dahil olması gerektiğini aktardı.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da 2013 yılında 30 milyar dolar olan yurtdışı müteahhitlik işlem hacminin birkaç yıl içinde 50 milyar dolara yükselmesini beklediklerini söyledi. Türk şirketlerinin yurtdışında yaptıkları rekabetin kendilerine ve ülkeye katkısı olmayacağını belirten Koçoğlu, Bakan Çağlayan'ın özel sektörden hızlı çalıştığını bildirdi.

Müteahhitlik istihdam desteğinin kapsamı genişletilebilir

Yurtdışı müteahhitlik sektöründe istihdam edilen Türkiye vatandaşı işçilere sağlanacak prim teşvik oranı konusunda bu aşamada herhangi bir miktar belirlenmeyeceği, Bakanlar Kurulu'nun indirim konusunda geniş marjlar için yetkilendirilebileceği belirtiliyor. Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlik gelirinin 3 milyar dolar olduğu dönemde 60 bin kişinin yurtdışında istihdam edildiği ifade edilirken, iş hacminin 30 milyar dolara yaklaştığı dönemde, istihdam sayısının yine 60 binde kaldığına da dikkat çekiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yurtdisi-muteahhitlikte-isci-prim-destegi-geliyor_106611.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!