Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

6 Bin 500 Konutun Yenileneceği Yıkım için Start Verildi

35 ildeki 65 noktada yaklaşık 6 bin 500 konutun yenileneceği dönüşüm için yıkım çalışmalarına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katıldığı törenle Esenler Havaalanı Mahallesi'nden başlandı.

yapi.com.tr
1 6 Bin 500 Konutun Yenileneceği Yıkım için Start Verildi

p>Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1999 yılında meydana gelen Gölcük ve Düzce depremleri ile 2011 yılında yaşanan Van depreminin tedbirleri mutlaka, ne pahasına olursa olsun hayata geçirmek gerektiğini gösterdiğini belirterek, “Bunun için geçtiğimiz mayıs ayında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nu çıkardık. Bu kanun ile çok yönlü bir değişim hedefliyoruz. Her şeyden önce, yeni yapılar, yeni hayat alanları, çevreyle uyumlu, enerji verimliliğini esas alan, yeşile önem veren, doğal kaynakları koruyan bir anlayışla inşa edeceğiz. Şimdi yeşil denilince akla hep mezarlıklar geliyor. İstanbul'da mezarlıktan başka neredeyse yeşil alan kalmadı, onun için yeni yeşil alanlara ihtiyacımız var” diye konuştu.

“50 sonrası başlayan göç dalgası iyi yönetilemedi”

Türkiye'de 1950 sonrasında başlayan köyden şehre göç dalgasının iyi yönetilemediğini, şehirlerin, plansız, programsız bir şekilde büyüdüğünü anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Hiç kimse gecekondu yapan vatandaşımıza kızmasın. Gecekondu dediğimiz hadise, şehirleri yönetenler işlerini doğru ve tam yapmadığı için, vatandaşımızın kendi kendine, el yordamıyla bulduğu bir çözümdür. Şehirlerin bu plansız büyümesi beraberinde çevrenin tahribini, yoksulluğun derinleşmesini, afetler karşısındaki çaresizliği getirdi. Depremlerde, sellerde, toprak kaymalarında, bina çökmelerinde yaşadığımız kayıpların temelinde, büyük ölçüde şehirlerin sağlıksız büyüme süreci var".

Esenler’de inşa edilecek bölgenin konutları yeşille özdeş hale getirecek bir proje olduğunun altını çizen Erdoğan, “Yeni yapılaşma anlayışımızın ekonominin canlandırılmasına, işsizliğin ve yoksulluğun azaltılmasına yönelik bir boyutu da var. Elbette hepsinden önemlisi, mevcut güvensiz yapıları, can ve mal emniyetini temin eden yeni yapıların ikame edilmesi. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu, işte bu hedeflerimize süratle ve etkin şekilde ulaşmamızı sağlayacak bir düzenleme. Türkiye'deki bütün binaların, bütün yapıların süratle kontrol edilmesini sağlıyoruz. Teknik olarak riskli bulunanların kısa bir süre içinde yıkılıp yerine sağlıklı yapılar inşa edilmesi için gerekli mekanizmaları kurduk, işletmeye başlandı” şeklinde konuştu.

“Dönüşümü STK ve üniversitelerle yapmak istiyoruz”

“Tekliflerimiz biliyorsunuz belli. Parasıysa parası, hazır konutsa hazır konut. Burada yapılacak olandan istiyorsan, burada yapılacak olandan” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/6-bin-500-konutun-yenilenecegi-yikim-icin-start-verildi_102359.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Kentsel dönüşüm yasası çıkması bir ihtiyaçtı ama bunu meslek odaları ile tartışarak ve bir de arsa sahiplerini mağdur etmeden yapılması gerekirdi. Bu yönüyle, teknik ayrıntıya girmeden bu kanunun vatandaşı mağdur ettiğini ve dayatmaya getirdiğini... Bir de devletin mağdurun yanında yer alması gerekir hukuken, dar gelirli kesimin ne avukat tutacak parası var, ne de organize olacak... Oldu bittiye getirilerek vatandaşın evleri yıkılıyor, hakkı mağdur ediliyor. Bu işlere belediyeler aracılık ederken halıhazır emsal üzerinden arsa sahipleriyle sözleşmeyle yapıyor, ne acayip sözleşmeyse tüm yetkileri üzerine alıyor, daha sonra emsal artışından (plan tadili yaparak) hak sahibinin yaralanmasının önünü kapayarak asıl amaç kendi yan şirketlerinin ve yandaşı olan inşaat firmalarının kazanç sağlamasını sağlamış oluyor. Bu durum insan haklarına da aykırı olduğundan sorumluluk taşıyan siyasi parti ve sosyal kurumlar ivedilikle bu durumu hukuki alana taşımalıdır gerekli davalar açılmalıdır. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!