Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çelik İhracatçılarına Bir Şok da Kolombiya'dan

ABD’de çelik boru ihracatı için başlatılan antidamping soruşturması ile mücadele eden Türk çelik sektörü, Kolombiya’dan gelen yeni bir koruma önlemi soruşturmasının şokunu yaşıyor.

yapi.com.tr
Çelik İhracatçılarına Bir Şok da Kolombiya'dan

Sektör ihracatında önemli bir paya sahip olan ABD’den sonra Kolombiyalı üreticilerin Kolombiya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı nezdinde başlatmak üzere talepte bulunduğu koruma önlemi soruşturması, Türkiye çelik sektörünün ülkeye ihraç ettiği inşaat demiri ve profil ürünlerini içeriyor. Kolombiya’ya Türkiye çelik sektörünün 2012 yılının Ocak-Temmuz döneminde gerçekleştirdiği ihracat; 86 bin 374 ton ve 59,2 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Bu yıl aynı dönemde Kolombiya’ya yapılan çelik ihracatında miktar bazında yüzde 69,6, değer bazında ise yüzde 68,6 oranında bir gerileme yaşandı. 2013 yılının yedi aylık döneminde Kolombiya’ya yapılan toplam ihracat, 26 bin 244 ton ve 18,56 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre; alaşımsız çelikten üretilen bazı profiller, borular, filmaşin ve inşaat demiri ürünleri için üç ayrı soruşturma açıldı. Söz konusu ürünler, 2013 yılı Ocak-Temmuz döneminde Kolombiya’ya yapılan çelik ihracatının yüzde 73,9’luk bölümünü oluşturuyor.

 


Kolombiya'da sadece soruşturma talebi olduğunu, yapılacak değerlendirme neticesinde Türkiye’nin soruşturma dışı kalacağına inandığını kaydeden Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Ancak son dönemlerde Amerika’da karşılaştığımız bu tarz talepler sektörümüzü oldukça zorluyor. Amerika bizim için çok önemli bir ihracat pazarı, ancak en çok soruşturma ile de bu bölgede karşılaşıyoruz. Bölge ülkeleri kendi üretimlerini yapıyorlar ve bu pazarda söz sahibi olmamız bu üreticileri rahatsız ediyor. Bu sebepten dolayı Türk çelik ürünlerine yönelik koruma önlemi soruşturması başlatmak ve damping davaları açmak gibi tarife dışı engeller koymak yolu ile sektörümüzün etkinliğini azaltmak istiyorlar. Kolombiya’ya aslında şu an için yüksek miktarda bir ihracatımız olmamakla birlikte, söz konusu ürünler bu ihracatın büyük bölümünü karşılıyor ve bizim için ticaret yaptığımız her ülke çok önemli. Bu nedenle birlik olarak gerçeği yansıtmayan bu iddialarla mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu ülkelerdeki pazar payımızı korumaya kararlıyız”.

ABD’den de antidamping soruşturması

Türkiye çelik sektörü, çelik boruda ikinci büyük pazarı olan Amerika Birleşik Devletleri'nde de (ABD) antidamping soruşturması nedeniyle zor günler geçiriyor. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC), aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dokuz ülkeye yönelik olarak antidamping ve telafi edici vergi soruşturması başlattı. Türkiye ile birlikte soruşturma başlatılan Hindistan, Güney Kore, Filipinler, Suudi Arabistan, Tayland, Tayvan, Ukrayna ve Vietnam ile ilgili ön kararın, 23 Ağustos 2013 tarihinde açıklanması bekleniyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/celik-ihracatcilarina-bir-sok-da-kolombiyadan_111841.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!